slider_03.

Windows hibernálás engedélyezése.

Csatlakozz a facebook oldalhoz,
és értesülj a legfrissebb bejegyzésekről.

Blog Facebook

About Wee

Welcome to GoodWEB Solutions

Quisque eget nisl id nulla sagittis auctor quis id. Aliquam quis vehicula enim, non aliquam risus. Sed a tellus quis mi rhoncus dignissim.

Integer rutrum ligula eu dignissim laoreet. Pellentesque venenatis nibh sed tellus faucibus bibendum. Sed fermentum est vitae rhoncus molestie.

Learn More
Learn More

Windows hibernálás engedélyezése

A Microsoft cég biztonsági és adatvesztési hiba elkerülése végett ezt a funkciót letiltotta a kikapcsolás menüben. Helyette az Alvó mód van. Ha szükséges, az alábbi leírásban megtaláljuk, hogyan adhatjuk hozzá a menühöz a hibernálást.

– Az Alvó üzemmód akkor kapcsol be vagy kapcsolhatjuk be, ha rövid ideig távol vagyunk a számítógéptől, ekkor úgynevezett alacsony energiafogyasztású állapotba kerül, azonban csekély mértékben, de továbbra is fogyaszt áramot, mivel a RAM-ot nem kapcsolja ki, hanem ide menti az adatokat. Legközelebb, akár egy billentyűzet lenyomására vagy egy egér mozdulatra is "felébred", és ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

– A Hibernálás üzemmódot bekapcsolhatjuk, amikor hosszabb ideig nem használjuk a számítógépet (éjszaka vagy akár egy nap), és eközben szinte nem is fogyaszt áramot, mivel, ellentétben az Alvó állapottal, még a RAM-ot is kikapcsolja, az adatokat pedig a hiberfil.sys fájlba menti.

Gyors tipp: A hibernálás az Alvó állapottal ellentétben, nem kapcsol be automatikusan, ezért külön kikapcsolást igényel.

Hibernálás hozzáadása a kikapcsolás menühöz:

A Windows 11 hibernált üzemmódja megkönnyíti az eszköz gyors indítását a kikapcsolást követően és valójában nem használja tovább a számítógép energiáját. A „hibernált” állapot be- és kikapcsolásához kövessük az alábbi lépéseket:

Nyissuk meg a Vezérlőpultot. A Start menü keresési funkcióját használva, a tálca keresőmezőjébe írjuk be az vezérlőpult parancsot (angolul: control panel), majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten.

A megjelent ablakba állítsuk át a megjelenítést Nagy ikonokra ha nem így volna, majd kattintsunk az Energiagazdálkodási lehetőségek linkre.

Energiagazdálkodási lehetőségek link

Az újabb ablakba kattintsunk, baloldalt, felül található A főkapcsolók funkciójának megadása linkre. Újabb ablak jelent meg, ahol kattintsunk A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása linkre.

A főkapcsolók funkciójának megadása link

Kattintás után megváltozik az ablak tartalma, ahol, kicsit lejjebb, pipáljuk be a Hibernálás jelölőnégyzetet. Az ablak alján kattintsunk a Módosítások mentése gombra az érvénybe léptetéshez.

Módosítások mentése gomb

Ha megnyitjuk a Start menüt a Windows-Logo ikonra kattintva, majd a kikapcsolás gombra, megjelenik a többi közt a Hibernálás funkció is.

megjelent a Hibernálás funkció

Hibernálás engedélyezése után, a Windows operációs rendszer létrehoz egy rejtett tulajdonságokkal rendelkező hiberfil.sys nevű fájlt a C: meghajtó gyökérkönyvtárában. A fájl megtekintéséhez engedélyezni kell a rejtett fájlok megjelenítését.

Indítsuk el a Fájlkezelőt, vagy nyissunk meg egy akármilyen mappát, ez a fájlkezelő alkalmazás. Kattintsunk a felső sorba található Megtekintés gombra, majd vigyük a kurzort a Megjelenítés link fölé (ne kattintsunk rá, csak egyszerűen tartsuk fölé a kurzort), végül az újabb megjelent kis ablakba kattintsunk a Rejtett elemek gombra.

rejtett hiberfil.sys fájl

Gyors tipp: A felsorolt példák a Windows rendszerű számítógépekre és táblagépekre vonatkoznak, de előfordulhat, hogy egyes eszközök nem támogatnak minden leállítási módot.

Ha le kellene tiltani ezután, egyszerűen a fenti módszer szerint nyissuk meg a Vezérlőpultot és vegyük ki a pipát a Hibernálás funkció elől. Az ablak alján kattintsunk a Módosítások mentése gombra az érvénybe léptetéshez.

Letiltás/Törlés a regisztrációs adatbázisban:

Vigyázat: A helytelen bejegyzések vagy a bejegyzések módosítása a Windows összeomlását is okozhatják, ami a rendszer újratelepítésével járhat, ezért ajánlott visszaállítási pontot készíteni, ahonnan visszaállítható az eredeti állapot. Rendszer-visszaállítási pont készítése...

Ha nem szereztünk kellő tapasztalatot a beállításjegyzék módosításának használatában, ne tiltsuk le a hiberfil.sys fájlt a regisztrációs adatbázison keresztül.

Figyelem: A rendszerleíró adatbázis megnyitása előtt helyezzünk át (mentsenünk) minden személyes fájlt, dokumentumot, képet és videót a C: rendszermeghajtóról egy másik meghatározott helyre, egy másik partícióra (például D:) vagy egy külső merevlemezre (például: pendrive), amelyről hiba esetén visszaállíthatjuk ezeket.

Regisztrációs adatbázis megnyitása:

A hibernálás funkciót az alábbi beállításjegyzék alatt találjuk:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power

A tálca keresőmezőjébe írjuk be a regedit parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten. A megjelent ablakba keressük meg a fenti útvonalat, ahogy a képen látszik. Kattintsunk duplán a HibernateEnabledDefault bejegyzésre, és állítsuk az Érték mezőben található számot 0-ra a hibernált mód letiltásához és a hiberfil.sys fájl törléséhez:

írjuk be a regedit parancsot

Ha nincs regisztrációs kulcs:

Ha nem Windows 11 rendszer fut a számítógépen, hanem régebbi (Windows 10, 8 vagy 7) és nem létezik HibernateEnabledDefault kulcs, de szükség lenne rá, hozzuk létre manuálisan.

Nyissuk meg a fentebb található regisztrációs adatbázis kulcsot, ahogy a fenti képen is látható, majd a megjelent beállításjegyzék jobb oldali ablakában kattintsunk az egér jobb oldali gombjával egy üres helyre, és válasszuk az Új, majd a Duplaszó értékét. Kulcsnévként írjuk be: HibernateEnabledDefault, hogy olyan bejegyzés legyen mint, ahogy a fenti képen látszik. Ha kész, kattintsunk rá duplán és a kis bejegyzésszerkesztő ablakába állítsuk a kulcs értékét 0-ra (nulla) a hiberfil.sys fájl eltávolításához, engedélyezéshez pedig írjunk 1-est.

Gyors tipp: Régebbi rendszerekben a regisztrációs adatbázis kulcs neve rövidebb lehet, azaz HibernateEnabledDefault helyett csak HibernateEnabled

VÉGE

Hivatkozás

Tájékoztató: Windows / Android gyorsítás: Windows és Android tippek-trükkök számítógépre és telefonra. Ingyenes bootstrap websablonok. 8K háttérképek. Üdvözöllek!

Érdekes

Fogalmak

Fogalmak ádám éva jézus apostol ábrahám jákob dávid templom péter pál táblázat idő születés

Ima

Hivatkozás

Figyelem: A Bibliát Isten ihletésére írták az általa választott Szent emberek. Nem a jelen honlap tatalma a mérvadó, hanem, amit Isten leíratott az Ő Szent könyvében.

^