Boot USB Flash Drive Rufus

Windows Tippek & Trükkök

Boot USB Flash Drive Rufus

»» 2016.MÁJ.16 / frissítve: 2017.SZEPT.17/

Boot USB Flash Drive Rufus: A Windows gyorsabb telepítése érdekében, nagyon jó módszer, ha a rendszert egy gyors USB Flashdrive -ra írjuk (ha nincs, megteszi a pendrive is).


Amire szükség lesz

  1. Egy 8 Gb (vagy több) flashdrive (vagy pendrive).
  2. Kész ISO állomány (ISO fájl) Itt letölthető a Win10 ISO...
  3. Windows 10 telepítő kulcs (vagy Win8, 8.1 kulcs).
  4. Ingyenes Rufus ... program (865 KB. Verzió: 3.14. 2021.Júl.12)

Dobozos Windows esetén

Az informatikai boltokban megvásárolt Windows 10, dobozos formában DVD lemezre írva található, ezért szükség lesz ezt ISO formátumba konvertálni.


Már meglévő Windows ISO esetén

Nincs más dolgunk mint a Rufus (2021.Júl.12), ingyenes programot az internetről letölteni, és pár lépésben az USB flashdrive-ra (vagy pendrive, ha csak ez van) írni az elkészített vagy internetről megszerzett ISO állományt.


Miért a Rufus apró programja?

Mert versenytársaival szemben verhetetlen. Windows 10 esetén mindössze 3 perc alatt elvégzi a rá bízott feladatot. Pontos, precíz munkát végez. Alig 865 KB. Telepítés nélkül használható.


Bővebb leírás

1.) Csatlakoztassuk a számítógép egy üres USB portjába az elkészített flashdrive-ot (vagy pendrive-ot ha csak ez van). Figyelem: Mentsük a flashdrive-ról (vagy pendrive-ról) minden adatot ha kell, mert minden törlésre kerül.

Csatlakoztassunk egy legalább 4Gb flashdrive-ot

2.) Indítsuk el a letöltött Rufus programot (telepítés nélkül használható) azért, hogy az elkészített ISO állományt a csatlakoztatott USB eszközre írhassuk. A csatlakoztatott USB eszközt azonnal automatikusan felismeri, és a legfelső Eszköz tulajdonságai bejegyzés alatt feltünteti.

3.) A Boot kiválasztása bejegyzés alatt kattintsunk a KIVÁLASZTÁS gombra.

az USB eszközt azonnal felismeri

4.) A megjelent Fájlkezelőben keressük meg a Windows elkészített ISO fájlját, és kattintsunk a Megnyitás gombra.

keressük meg az ISO fájlt

5.) A képen látható amint a Rufus program betölti a kiválasztott ISO fájlt.

6.) A "Kép tulajdonságai" a "Partíciós séma" és a "Cél" bejegyzések a képen látható beállítások szerint legyenek kiválasztva, ha a program nem automatikusan ezeket a módokat ajánlja.

válasszuk az NTFS fájlrendszert

7.) A "Formázási beállításoknál" a Kötetcímke bejegyzésnél bármilyen tetszőleges nevet adhatunk, vagy hagyható a program által megadott név. A Fájlrendszer bejegyzés alatt az NTFS fájlrendszert válasszuk a formázáshoz a "FAT32 (Alapértelmezett)" helyett.

8.) Végül a bootolható Windows rendszer elkészítéséhez, kattintsunk a legalul található az INDÍTÁS gombra.

kattintsunk legalul az INDÍTÁS gombra

9.) Egy figyelmeztető ablak bukkan fel, hogy minden adatot töröl az USB meghajtóról, folytatjuk-e?

Ha még nem mentettük fontos adatainkat az USB meghajtóról, most még megállíthatjuk az írási folyamatot és egy másik partícióra vagy külső meghajtóra elmenthetjük a flashdrive vagy pendrive adat tartalmát, ezzel megelőzve a bekövetkezendő adatvesztést. Kattintsunk az OK gombra a folyamat kezdéséhez.

figyelmeztető ablak

10.) Megkezdődik az ISO fájl kibontása. 4-5 perc alatt végez a flashdrive-ra írással, a végeredmény pedig egy automatikusan induló (bootolható) Windows 10 rendszer.

Elkezdi kibontani az ISO fájlt a flashdrive-ra

11.) Ha kész, a rufus program egy üzenőablakban emlékeztet, hogy kapcsoljuk ki a „SECURE BOOT” opciót. Egyelőre kattintsunk a Bezárás gombra.

12.) Végül kiírja, hogy Kész. Bezárhatjuk végleg a Rufus program ablakát. Itt is kattintsunk a Bezárás gombra.

Végül kiírja, hogy Kész


A „SECURE BOOT” kikapcsolása (vagy bekapcsolása):

Gyors tipp: A „SECURE BOOT” opciót a BIOS-ban kapcsolhatjuk ki, miután végeztünk a Rufus programmal és bezártunk minden más programot vagy mappát. Indítsuk újra a számítógépet és tartsuk folyamatosan lenyomva az F2 vagy DEL gombokat, majd a megjelent BIOS ablakában keressük meg a „SECURE BOOT” opciót, vagy hasonló bejegyzést, majd állítsuk "Disabled" állásba (kilépéshez nyomjuk meg az F10 gombot a billentyűzeten).

a telepítéshez SZÜKSÉGES a secure boot bekapcsolása


Végül egy jó tanács:

Figyelem: Ha kész, ne rántsuk ki az USB portról a flashdrive -ot, mert eltűnhet az NTFS fájlrendszer a rajta levő adattal. Kattintsunk az óra mellett, az USB ikonra az egér jobb oldali gombjával, és az egérmenüben válasszuk az Eszköz biztonságos eltávolítása linket (vagy hasonló bejegyzés). Ha mégis megtörtént a baj itt egy leírás, hogyan javítható az USB meghajtó ... Vagy: Javítás parancssorból hogyan javítható az USB meghajtó ...

VÉGE


a lap tetejére