Szöveg másolása képről

»» 2024.ÁPR.18 / frissítve: ---/

Szöveg másolása képről

Vannak olyan képekre írt szövegek, amelyeket érdekesnek találunk (pl. főzési receptek), és jó lenne ugyanazt a szöveget más képre átrakni, de ez csak akkor lehetséges ha a képről leolvassuk, közben a billentyűzet segítségével egy szövegszerkesztő programba beírjuk (pl. Jegyzettömb) a képen található szöveget. A mai naptól erre a hosszadalmas műveletre nincs szükség, mivel a Windows 11 (22631.3447 build) újabb verziójától kezdődően már a Windows rendszerbe épített Képmetsző program teljesen ingyen elvégzi ezt a munkát helyettünk.

Nyissuk meg a Képmetszőt:

Nyissuk meg a Windows 11 Képmetsző programot. Egyszerűen írjuk be a Képmetsző szót a tálcán található kereső mezőbe, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Azonnal megjelenik a Windows Képmetsző programja.

Tegyük a következőt:

1.) – Ha az interneten, vagy akár .pdf fájlban található képről szeretnénk lementeni a szöveget, készíthetünk azonnal egy metszetet (képlopásnak nevezik). Kattintsunk a program bal felső sarkában található "+ Új" nevű gombra, és az újabb ablakban, folyamatosan nyomva tartva a jobb egérgombot, húzzuk az egérkurzort, amennyire szükséges a kép elkészítéséhez, majd egyszerűen engedjük el az egérgombot. Automatikusan betölti a képet.

2.) – Ha már letöltöttük a számítógépre a képet, egyszerűen nyissuk meg azt a Képmetsző programban. Kattintsunk jobb oldalt, a felső sarokban található három pontra, és a legördülő menüben válasszuk a "Fájl megnyitása" linket.

írjuk be a Képmetsző szót a tálcán található kereső mezőbe

Mind a két esetben, ha már betöltöttük a képet a Képmetszőbe, kattintsunk először a felső menűsorban található Szöveges műveletek gombra, majd a gomb alatt megjelent Az összes szöveg másolása linkre.

Végül nincs más dolgunk, mint egy szövegszerkesztő programot megnyitni és bemásolni a vágólapra került szöveget.

másoljuk be a szövegszerkesztőbe a kép szövegét

Gyors tipp: A tálcán található kereső mezőbe írjuk be a "Jegyzettömb" szót és nyomjuk meg az Enter gombot. Megjelenik a Jegyzettömb. Kattintsunk a megnyílt Jegyzettömb ablakába bárhová egy üres helyre, az egér jobb oldali gombjával, és a felugró egérmenüben válasszuk a "Beillesztés" linket.

Kész. Ilyen egyszerű lett egy képről kimásolni a szöveget a Windows rendszerben.

Tűzzük ki a tálcára:

Ha a tálcára tűznénk ki, hogy mindig "kéznél" legyen a program, tegyük a következőt: Kattintsunk a tálcán a Windows-Logó kék színű gombra, majd az újabb ablakban a Minden alkalmazás linkre. A következő ablakban megjelenik a Windows 11 legtöbb funkciója és programja.

Görgessünk lejjebb a Képmetsző (nyitott ollót ábrázoló ikon) programhoz és kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az ikonra, majd a megjelent egérmenüben először húzzuk (ne kattintsunk) az Egyebek linkre a kurzort, majd megjelenik egy másik kis egérmenü ablak, ahol kattintsunk a Rögzítés a tálcán linkre.

tüzzük ki a tálcára a Képmetsző programot

Mostantól bármikor egyetlen kattintással az ikonra, a tálcáról indíthatjuk a programot.

VÉGE