Telepítés silent módban

»» 2016.MÁJ.26 / frissítve: 2024.MÁR.03/

Telepítés silent módban

Telepítés silent módban: A Windows rendszer újratelepítésekor, sajnos újra kell telepíteni az összes kedvenc programjainkat is, azonban ez a művelet akár órákat is elrabol időnkből. Milyen jó is lenne ha le lehetne csökkenteni ezt a telepítési időt, mondjuk úgy 30 percre, de az is jó lenne ha 20 percre csökkenne.

Programok telepítése silent módban: Én több mint 50 programot telepítek a Windows újratelepítése után. Az előre, öntelepülő módban elkészített programjaim azonban valamivel több mint 20 perc alatt, beavatkozásom nélkül települnek. Nekem annyi a dolgom, hogy egy másik meghajtón, nem a C.\ hanem a D:\ -n tárolt mappában összegyűjtött programjaim közt található setup.cmd fájlra kattintok, amelybe, előzőleg az USSF programmal kikeresett «silent» kapcsolókkal ellátott programok nevét beírtam, egymás alá.

- Belülről, így néz ki a setup.cmd fájl tartalma a programok nevével. Ilyen egyszerű.

a setup.cmd fájl tartalma belülről

Bővebb leírás

A trükk abban áll, hogy egyetlen parancsfájlt kell készíteni, ami tartalmazza az összes program elindításához szükséges további parancsokat. Ezután csak egyszer kell kattintani az elkészített parancsfájlra (setup.cmd), és ezután automatikusan elindítja egymás után a telepítendő programokat.

NAGYON EGYSZERŰ. Pár perc. Csak két műveletet kell elvégezni. Kezdjük az elsővel, így:

1.) Első művelet. Semmi bonyolult. Csak össze kell gyűjteni a kedvenc programokat letöltve az internetről, vagy összeszedegetve a számítógépen tároltakat. Tegyük mind egy mappába. NEM KÜLÖN MAPPÁBA! Lehetőleg a legfrissebb verzió legyen. Kész!

2.) Második művelet. Kattintsunk a következő linkre setup.cmd. Ez letölti a kész setup.cmd fájlt. Letöltés után csomagoljuk ki, mert tömörítve van, majd másoljuk egy helyre a programok mappába. Az összegyűjtött programok közé.

Kattintsunk a letöltött, kicsomagolt fájlra az egér jobb oldali gombjával, és a felbukkanó egérmenüben válaszuk a Szerkesztés linket, azért, mert be kell írni az összes program nevét, akárhányat is akarunk telepíteni.

Gyors tipp: A program nevét úgy lehet másolni, hogy a programra kell kattintani az egér jobb oldali gombjával, és az egérmenüben az Átnevezés linket kell választani. Erre a név bekékül, majd újból a jobb gombbal a kék névre kantintani és a Másolás linket kell választani az egér bal gombjával.

Ezzel a módszerrel a telepítő fájl (a setup.cmd fájl) elindítja automatikusan a programot, de nekünk kell Next-elgetni, azaz nekünk kell a tovább vagy egyéb gombra kattintani a telepítés folyamán. Végül is annyiból jó, hogy a setup.cmd fájlba beírt összes programot elindítja egymás után, ezzel is jelentősen rövidítve a telepítési időt. Ahogy lefutott egy telepítés már adja is a következőt.

Gyors tipp: A Beillesztés-t úgy lehet elvégezni, hogy a megnyitott setup.cmd megfelelő sorába kattintva az egér bal oldali gombjával megmutatjuk a Windows rendszernek hová akarjuk beilleszteni a vágólapra másolt szöveget, majd jobb oldali klikk és a felbukkanó egérmenüben a Beillesztés linket kell választani.

Ennek a lehetőségnek nincs szám szerinti felső határa (akár 100 program is lehet, vagy több). Ha minden program nevét beírtuk, zárjuk be a setup.cmd fájlt (jobb oldalt, felül, vörös alapon fehér X), és ha rákérdez, hogy változott a tartalma, mentjük-e? válasszuk az OK gombot.

csendes telepítés

Bezárás után kattintsunk a setup.cmd fájlra. Elindul a telepítés. Ami idáig egy óra volt, vagy több, most pár perc alatt települ, attól függően, hány programot kell telepíteni. Ilyen egyszerű.


Telepítés csendes «silent» módba

Ha ragaszkodunk a csendes telepítéshez, akkor itt egy leírás hogyan készíthetjük el az összes programot automatikus (beavatkozás nélküli) település módban. A programozók, vagy a program készítők általában beépítenek egy csendes módban (a háttérben láthatatlanul) telepíthető kapcsolót, amit az ilyen telepítési módszert kedvelőknek biztosítottak, azonban ez elég rejtett helyen található a programban, de a Windows rendszerben lehetőség van ezek előcsalogatására. Általában a program neve után beírva az /S, /s vagy /q jeleket, beválik a módszer. Pl: ccleaner.exe /S (az exe után, az /S előtt szóköz van).

Próbálkozzunk manuálisan minden program neve után a fenti kapcsolók megadásával. Sok program ezt a kapcsolót tartalmazza, azonban van ennél eltérő csendes «silent» kapcsoló, ami elindítja a program telepítését, a háttérbe, amiből csak annyit látunk, hogy megjelent az adott program ikonja az asztalon.

Ehhez a módszerhez azonban már segédprogramot kell használni. A program neve USSF (Universal Silent Switch Finder), azaz Univerzális csendes kapcsoló kereső, melynek célja, hogy segítsen megtalálni azon programok silent kapcsolóit, amelyeket beavatkozás nélkül telepítenénk.


USSF program használata

Letöltés: Universal Silent Switch Finder 1.5.0.0

Letöltés után másoljuk abba a mappába amelyikbe a programokat és a setup.cmd fájlt is másoltuk. Nyissuk meg a setup.cmd fájlt szerkesztésre, a fent már leírt módszerrel. Indítsuk el az USSF programot is. Kattintsunk a programban a File sor végén található > karakterű gombra. Keressük meg azt a programot amelyiket silent módban akarjuk telepíteni (példánkban mindig cCleaner.exe). Kattintsunk rá, mire az USSF betölti és kiírja a paramétereket. Ha a program rendelkezik beépített csendes kapcsolóval, zöld színnel jelöli az USAGE sorban. Jelöljük ki az egérrel ezt a sort, és kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a névre és a felbukkanó egérmenüben válasszuk a Másolás linket és illesszük be a setup.cmd fájlba.

Gyors tipp: Kiterjesztéssel és a kapcsolóval együtt másoljuk be a setup.cmd fájlba a fent leírtak szerint. Nem elég csak a program neve. Pl.: cCleaner, hanem kell a fájlkiterjesztés .exe és a hozzá tartozó csendes kapcsoló is. Pl.: /S vagy /s vagy /q.

ussf telepítő

Ne feledjük, időnként újabb verziók jelenhetnek meg. A régi programokat cseréljük újabbra. Ha ez a módszer mégsem vezet eredményre, hívjunk segítségül egy újabb programot. A neve cMenu.


cMenu program használata

Silent programok készítése cMenu használatával. Letöltés CMenu 2.6... Figyelem: A leírásban mindig a Ccleaner program szerepel, mint példa.

Telepítés után a program beépül az egér jobb gombjának menüjébe, tehát minden alkalommal itt keressük. Jobb klikk az egérrel a kiválasztott programra és a legördülő menüben találjuk a cMenu opcióit.

Gyors tipp: A vírusirtók néha vírus fertőzést jeleznek, de ez a fájltartalma miatt van. Esetleg erre a rövid időre kapcsoljuk ki a vírusirtót?

Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával arra a programra amelyiket "silent" módban szeretnénk futtatni. Majd válasszuk a: More Options / Installer Tools / Identify Installer linket az egérmenüben. Itt megmutatja, milyen kapcsolói vannak a programnak. Ha nem vezet eredményre akkor nincs a megadott programnak silent kapcsolója, tehát nem telepíthető csendes módban.

Ha nincs "silent" kapcsoló, tegyük a következőt:

Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával arra a programra amelyiket "silent" módban szeretnénk futtatni majd a legördülő menüben válasszuk a fent már leírt módon, a: More Options / Installer Tools / AutoIT MacroGenerator linket az egérmenüben. A Record (felvétel) gombot megnyomva, minden "Next" -elgetést rögzít, majd telepítéskor ezt a rögzített kódot futtatja le a telepítendő programnak.

Indítsuk el azt a programot amelyiket "silent" módban szeretnénk futtatni. Vigyázat: A cMenu minden egérkattintást rögzít. Tehát sehová máshová ne kattintgassunk, csak a telepítendő program telepítő ablakába, ezért zárjuk be a szükségtelen ablakokat vagy küldjük a tálcára, mert az cMenu programunk ablakát eltakarhatja, így ha nem látjuk azt, kénytelenek leszünk előkeresni, így máshova is kell kattintani, de ez is bekerül a cMenu rögzített soraiba, egy eredménytelen telepítést generálva.

Két lépésben indítsuk a programot: Első lépés: Indítsuk el programunkat (pl. cCleaner.exe) mintha telepíteni akarnánk, de az első ablak felbukkanásakor álljunk le és hagyjuk nyitva, mert egy időben a cMenu Autoit Macro Generatort is el kell indítanunk. Második lépés: Indítsuk a már ismert módon a cMenu MacroGeneratort is. Kattintsunk arra a programra amelyiket "silent" módban szeretnénk elkészíteni (példánkban a CCleaner.exe), az egér jobb gombjával és a legördülő menüből válasszuk a: MORE OPTION / INSTALLER TOOLS / AutoIt MacroGenerator linket. Előbukkan egy ablak. Itt kattintsunk a felvétel (record) gombra.

válasszuk az AutoIt MacroGenerator linket

A program beír magának 2 kezdő sort, ami a kezdőkód lesz (ez kötelező). A 2 kezdő sor közé írjuk még be utólagosan Run utána pedig (cCleaner.exe). Vigyázat!!! A zárójel közé mindig a program valós nevét írjuk, amit a programikon alján találunk. A (cCleaner.exe) csak példa, ne azt írjuk be, hanem a program nevét amelyel dolgozunk.

válasszuk az AutoIt MacroGenerator linket

Ezután folytathatjuk a telepítést, a "next" -elgetést, mindaddig, míg települ a program. Minden egyes egérkattintást rögzít a CMenu, ezért máshová ne kattintsunk, csakis annak a programnak az ablakába amelyiket megnyitottunk (CCleaner ebben az esetben). A CMenu ablakában kattinthatunk, és bármit írhatunk a billentyűzet segítségével, (azt nem rögzíti). Ahogy kiválasztottuk a telepítő opcióit (ahogy kattintgattunk az egérrel) úgy fog települni. Ha vége, ne zárjuk be a "felvétel" ablakát hanem: az --- End --- sor elé írjuk be: Exit. Ez jelzi a program telepítésének végét. Zárjuk be az AutoIt MacroGenerator ablakát. Megjelenik egy mentést felkínáló ablak. Ide írjuk be a program nevét, majd OK. (ebben a példában CCleaner.au3).

Fájl konvertálás következik

A CMenu program egy .au3 fájlkiterjesztésű programot generált, amit .exe fájlkiterjesztésre kell átalakítani.

Fájl konvertálás

Ehhez a művelethez telepíteni kell az Autoit programot (ha még nem tettük volna). Letöltés AutoIt. Akárcsak a CMenu, ez a program is beépül az egér jobb gombjának menüjébe, ezért telepítése után kattintsunk az egér jobb gombjával az .au3 kiterjesztésű fájlra (a fenti és lenti képen is látható), és a legördülő menüben válasszuk a COMPILE SCRIPT opciót.

COMPILE SCRIPT

A végeredmény három fájl, de csak a cCleaner.exe kell.

Fájl konvertálás

Végül, írjuk be a "cCleaner.exe" állomány nevét a "setup.cmd" fájl rem Silent Install sora alá.

setup cmd

Ha elkészült, másoljuk a SETUP.CMD fájlt, és a cCleaner programot egy közös mappába. Csak egy egér kattintás a SETUP.CMD fájlra, és beavatkozás nélkül települ. Ezzel a módszerrel akár több 100 programot is telepíthetünk, egyetlen kattintással. Adjuk meg a programok "silent kapcsolóját" a SETUP.CMD fájlban, sorban egymás alatt, és ha újra kell telepíteni a Windows rendszert, telepíthetjük az összes kedvenc programokat perceken belül.

SETUP CMD fájl

Ha nem találunk beépített "silent kapcsolót" valamelyik programhoz, próbálkozhatunk egy egyszerű másolással. Az eljárással egy új programot készíthetünk a már telepített fájlokból. Az új program neve SFX (Self Extracting Archives), azaz önkicsomagoló archívum.


Sfx fájlok készítése

Ebben az esetben nem teszünk mást, mint a Program Files mappába telepített programból készítünk egy úgynevezett SFX kiterjesztésű fájlt és ezt telepítjük. Ehhez a művelethez mindenképp telepíteni kell a WinRAR programot. Win RAR letöltés.

Készítsünk egy mappát valahová, teljesen mindegy hová, mert egyelőre csak ideiglenesen használjuk, ez lehet akár az Asztal is, és adjuk neki azt a nevet ami a másolandó program neve. Mint tudjuk a programok, telepítésük után, általában a C:\ meghajtó \Program Files mappában tárolódnak. Telepítsük gépünkre a programot, úgy mint általában szoktuk. Menjünk a: Sajátgép \Helyi lemez (C:) \Program Files mappába és keressük meg annak a programnak a mappáját amelyiket SFX fájlkiterjesztésben futtatnánk. (pl. cCleaner setup.exe). Kattintsuk a mappára a megnyitáshoz. Az egér baloldali gombjával jelöljük ki a mappa tartalmát úgy, hogy folyamatosan lenyomva tartjuk az egér bal gombját és közben húzzuk addig az egeret, míg teljesen bekékül a mappa tartalma. Ekkor elengedjük a bal gombot és a jobb gombbal kattintunk a kék mezőbe, bárhová. A legördülő egérmenüjében pedig válasszuk a MÁSOLÁS opciót.

sfx program

Gyors tipp: Amiért úgy tűnik nem történt semmi, a Windows a vágólapra másolta a kijelölt részt, már csak be kell illeszteni a helyére.

Kattintsunk arra az ideiglenes mappára az egér bal gombjával amelyiket az előbb készítettünk, és nyissuk meg, majd az egérrel kattintsunk ebbe a mappába bárhová, így jelezve a Windowsnak, hogy ebben a mappába fogunk dolgozni (másolni). A legördülő egérmenüjében válasszuk a BEILLESZTÉS opciót, mire bemásolódik a vágólapról a program tartalma.

Ezek után, ennek a mappának a tartalmából, tehát a mappa nélkül, csak a bemásolt programból, készítünk egy úgynevezett sfx kiterjesztésű telepítőfájlt. Ezt a bemásolt programot most jelöljük ki a fent ismertetett módon az egér baloldali gombjával és a kék színű fájlok közül valamelyikére kattintsunk az egér jobboldali gombjával, mire megjelenik az egérmenü.

Válasszuk a HOZZÁADÁS AZ ARCHÍVUMHOZ opciót (add to archive) mire megjelenik egy ablak. Itt jelöljük be az SFX archívum létrehozása jelölőnégyzetet, (ne kattintsunk az OK gombra), majd kattintsunk a felső menüben található Fejlett (Advanced) gombra, és a következő ablakban kattintsunk a középen található SFX opciók gombra. Egy újabb ablak jelenik meg.

A következő ablak felbukkanása után álljunk meg. Menjünk vissza oda ahonnan kimásoltuk ezt a programot. Tudjuk: C:\ meghajtó PROGRAM FILES és ott ennek a programnak a mappájára kattintsunk rá az egér baloldali gombjával, nyissuk meg. Csak azért kellett megnyitni, hogy az intéző címsorából kimásolhassuk az elérési utat (az ablak legfelső részéből), kb. így: C:\Program Files\cCleaner. Az egér bal gombjával jelöljük ki majd a jobboldali egérgombbal kattintsunk a kék mezőre majd válasszuk a MÁSOLÁS opciót. Most a vágólapra került a szöveg.

Sfx fájlok készítése, silent programok

Zárjuk be ezt az ablakot és térjünk vissza a WinRAR programunkhoz ahol abba hagytuk a műveletet és illesszük be a másolt szöveget az ÚTVONAL A KIBONTÁSHOZ helyre (Path to extract).

másoljuk be az útvonalat a kibontáshoz

A következő ablakban válasszuk a: KEZDŐ ABLAK ELREJTÉSE / MINDEN FÁJL FELÜLÍRÁSA bejelölést majd OK.

Most a WinRAR készít egy sfx kiterjesztésű fájlt, és ha mindent jól csináltunk, akkor erre az "sfx" kiterjesztésű fájlra kattintva az ebbe a tömörített fájlban található program automatikusan települ.

Gyors tipp: Végezzünk egy próbát a programmal, ha jól működik akkor maradhat véglegesnek is.

Vigyázat: van egy opció a Win RAR -ban a parancsikon beillesztéséről, ami biztosítja a telepítendő program indító ikon elhelyezését az ASZTALRA. Ha nem készítünk parancsikont akkor telepítés után a PROGRAM FILE mappában található (estünkben cCleaner) program mappájából kell az asztalra másolni a parancs ikont. Ezután már csak egy kattintás a programra és automatikusan települ.

A programot helyezzük az automatikusan telepítő mappába, a többi program és a setup.cmd fájl közé, a nevet pedig írjuk be a setup.cmd fájlba. Kész.

VÉGE