Telefon IMEI száma

»» 2018.FEB.23 / frissítve: 2024.FEB.26 ---/

Telefon IMEI száma

Minden telefon (vagy más eszköz) Nemzetközi Mobileszköz Azonosító (angolul: International Mobile Equipment Identity), azaz IMEI egyedi azonosító számmal rendelkezik, és felhasználható a gyártmány, a modell vagy a sorozatszám azonosítására. Segít megkülönböztetni az egyes eszközöket egymástól. A szolgáltató a szám alapján blokkolhatja az elveszett vagy ellopott telefont, ezáltal a továbbiakban már senki nem használhatja és juthat hozzá a telefonon tárolt hívószámokhoz, kényes adatokhoz, dokumentumokhoz, képekhez.

Telefon IMEI száma

Figyelem: Az okostelefonok egyre elterjedtebbek, és egyre értékesebbek, ezért az egész világon a tolvajok célpontjává váltak, ezért sem szabad alábecsülni az IMEI-szám fontosságát. Egy szabványos IMEI-szám 15 számjegyű karakterláncból áll és teljesen különálló a SIM-számtól, és törvény tiltja a módosítását. Amikor csatlakozunk a mobilszolgáltató hálózatához, a szolgáltató mindkét számot rögzíti az engedélyezéshez. A SIM-szám megkeresi az előfizetői számlát, míg az IMEI azonosítja az eszközt. Az első nyolc számjegy az eszköz és a modell tipusát jelöli, míg az utolsó hat számjegy azonosítja az eszköz gyártóját.

Előfizetéses vagy feltöltő kártyás?

Melyik jobb? - Ha előfizetéses a telefon, ajánlott az eltűnése észrevételét követő azonnali intézkedés. Azonnal hívjuk a szolgáltatót és tiltassuk le a telefont az IMEI szám bediktálásával. Ha feltöltőkártyás a telefon, ebben az esetben nem érhet nagyobb kár, mint a telefon és a kártyán levő összeg elvesztése, ami legfeljebb pár ezer, vagy tízezer Ft.

Hol található az IMEI szám?

1.) - A legegyszerűbben a készülék tárcsázó alkalmazásával hívható elő pillanatok alatt. Érintsük meg a tárcsázó gombot a bekapcsolt telefon kezdőlapján.

telefon ikon

A billentyűzet használatával írjuk be a *#06# kódot (nem kell hívás gombot nyomni)

*#06# kód

Az utolsó karakter beírása után azonnal, automatikusan megjelenik az IMEI a képernyőn

IMEI szám

2.) - Az IMEI szám a Beállítások alatt is megtalálható: (pl.: Samsung) Beállítások → Az eszköz névjegye → Állapot → IMEI. Természetesen más telefonon, más rendszeren (pl.: Windows Phone) eltérhet ez az útvonal.

Beállítások IMEI szám

3.) - Ez a szám megtalálható a telefon eredeti csomagolásán, dobozán is, ami első ránézésre nem is érthető, hogy mire használható, azonban tanácsos mindig feljegyezni az IMEI számot, vagy a dobozt egy biztonságosabb helyen tárolni, hogy csak mi férhessünk hozzá amilyen gyorsan csak lehet, ha elveszett vagy ellopták telefonunkat (biztonsági okoból nem minden dobozon található meg?).

Beállítások gomb

Olcsóbb a megelőzés

Féltve őrzött adatainkat, képet, zenét, videót védjük amennyire lehet. Nem nagy védelem de egy PIN kóddal esetleg jelszóval már meg lehet nehezíteni az elveszett vagy lopott telefon felnyitását, míg szolgáltatónkat felkeresve az IMEI szám alapján letilthatjuk. Telefonunkat, annak IMEI szám szerinti blokkolása után sem kapjuk vissza ha ellopták, de a megtaláló vagy tolvaj legalább nem juthat hozzá a féltve őrzött adatainkhoz. Jelszót, vagy PIN kódot a Beállítások → Védelem → SIM PIN beállításai → SIM PIN bekapcsolása vagy Beállítások → Védelem → Smart Lock alatt lehet megadni, illetve megváltoztatni.

Utóirat

Nagy tévedés azt hinni, hogy a telefont soha többé nem lehet majd használni, miután az IMEI számot blokkolta a szolgáltató. A bűnözők mindig egy lépéssel előbbre járnak. Az IMEI szám átírása illegális tevékenység, azonban egy bűnöző számára ez semmit sem jelent. Ha a szolgáltató már blokkolta a készüléket, megpróbálják egy másik nem feketelistás számmal átírni.

VÉGE