Rejtett mappa az Asztalon

Windows tippek & trükkök

Rejtett mappa az Asztalon

»» 2020.DEC.27 / frissítve: ---/

Rejtett mappa az Asztalon: Ez a Windows 10 legérdekesebb trükkjének egyike, amellyel egy láthatatlan mappába lehet rejteni a kíváncsi szemek elől fontos adatokat, fájlokat, képeket anélkül, hogy a számítógépen keresnénk hozzáférhetetlen helyeket.

Gyors tipp: Ha szükség van egy diszkrét mappára a fájlok tárolásához, készítsünk egy láthatatlant, ikon és név nélkül. Csak akkor látható, ha a Fájlkezelőbe bejelöljük a „Rejtett elemek” megjelenítését.

Röviden:

  1. Készítsünk egy mappát az Asztalra, majd kattintsunk rá a jobb gombbal, és az egérmenüben válasszuk a Tulajdonság linket, majd az újabb ablakba, lent, pipáljuk be a "Rejtett" bejegyzés előtti jelölőnégyzetet. Kész. A mappa eltűnt.

Bővebben:

Ha tetszik a trükk, tegyük a következőt: Hozzunk létre egy mappát az Asztalon.

  1. Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalon egy szabad helyen.
  2. A felbukkanó egérmenüből válaszuk az Új linket.
  3. Az újabb megjelent egér menüben kattintsunk a Mappa linkre.

Az Asztalon megjelent egy „Új mappa” nevű ikon.

Rejtett mappa az Asztalon

Gyors tipp: Ha csak érdekel, hogy működik ez a trükk és nem akarunk semmit elrejteni, hagyhatjuk a rendszer által adott „Új mappa” néven. Ha fájlokat tárolnánk a mappába, nevezzük át egy tetszőleges névvel, ha meg szeretnénk különböztetni a többi mappától, cseréljük le a mappa ikont másra.

A mappa láthatatlanná tétele:

Első módszer: Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára. A megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakban pipáljuk be a legalul található Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetet. Bezárhatjuk ezt az ablakot a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

Kattintsunk az elkészített mappára

Az Asztalon elkészített mappa ikon tartalmával együtt eltűnt, láthatatlanná vált. Kész.

Cseréljük le a mappa ikont:

Második módszer: Ha ezzel az eljárással rejtett mappát készítünk, nincs értelme az ikon cserének, úgysem lesz látható, azonban ha a megjelenítéskor jellegzetes ikont keresünk, ami kitűnik a többi mappa közül, cseréljük le egy tetszőlegesre az alábbiak szerint:

Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára, és a megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakba kattintsunk a bal egérgombbal, a felső menüsorban, jobb oldalon található Testreszabás gombra.

Megjelenik a Windows rendszer ikonjait tartalmazó ablak.

  1. Az ikonok listáját tartalmazó ablakban, az alsó csúszkát húzhatjuk óvatosan jobb oldal felé, addig míg találunk egy tetszőleges ikont, majd kattintsuk rá. A jóváhagyáshoz kattintsunk az OK gombra, ekkor az ikonokat tartalmazó ablak bezárul (eltűnik).
  2. A Tulajdonságok ablak marad, és azt ne zárjuk be, hanem a felső menüsorban kattintsunk a baloldalon található Általános fülre, majd legalul pipáljuk be a Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetet.
  3. Most már bezárhatjuk ezt az ablakot is a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

pipáljuk be a Rejtett jelölő négyzetet

Az Asztalon elkészített új ikont tartalmazó mappa eltűnt, láthatatlanná vált.

Előnye: A mappa rejtve marad akár az Asztalon hagyjuk, akár más partíció mappái közé helyezzük át. Senki más nem látja, és nem tud róla, csak mi.

Hátránya: Bárki használja a számítógépet és bejelöli a Fájlkezelőben (File Explorer) a „Rejtett elemek” megjelenítését, ez a rejtett mappa is láthatóvá válik.

Gyors tipp: Hosszadalmas leírás, de valójában hamar elkészíthetjük a rejtett mappát. Nem tart pár másodpercnél tovább, ha tudjuk melyik ablakban mit kell bejelölni, és nem kell közben ezt a leírást olvasgatni.


Hogyan lehet egy mappát újra láthatóvá tenni:

Megjelenítéshez végezzük el a következő lépéseket. Nyissunk meg egy akármilyen mappát, ha van. Ha nincs készítsünk egyet az Asztalra a fenti módszer szerint.

Gyors tipp: A név megváltoztatásához kattintsunk a jobb egérgombbal a mappára, és válasszuk az „Átnevezés” lehetőséget. Írjunk be egy nevet, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt (vagy egyszerűen kattintsunk a mappa mellé).

Kattintsunk az egér bal oldali gombjával az elkészített mappára, vagy bármely más, már kész mappára, ami lehet akár rendszer mappa is, a lényeg, hogy bármelyikre kattintva megnyíljon a Fájlkezelő.

A megnyílt mappában, a felső menü sorban, kattintsunk a Nézet fülre. Alatta egy újabb menüsor jelenik meg különféle beállítás lehetőségekkel, ahol pipáljuk be a megjelent opciók közül, a kissé jobbra található Rejtett elemek jelölő négyzetet. Ilyen egyszerű. A Windows 10 most már konfigurálva van a Védett operációs rendszer fájlok kivételével, az összes rejtett fájl megjelenítésére.

az összes rejtett fájl megjelent

A többi rejtett mappa közt megjelenik az is, amelyiket saját használatra készítettünk, és amelyiket könnyen felismerünk ha jellegzetes ikonra cseréltük a rendszer által készített mappa ikont.

Láthatatlanság megszüntetése:

A fent leírt elrejtés fordított eljárása. Ha már bejelöltük a ”Rejtett elemek” jelölőnégyzetet a Fájlkezelőbe, és láthatóvá vált a rejtett mappánk, kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan elkészített mappára. A megjelent egérmenüben kattintsunk a legalul található Tulajdonságok linkre. Az újabb ablakban vegyük ki a pipát a legalul található Rejtett bejegyzés melletti kis jelölő négyzetből. Bezárhatjuk ezt az ablakot a jobb oldali alsó sarokban található Alkalmaz, majd az OK gombra kattintva.

Jó tanács:

Ez a trükk hivatalos Windows-szolgáltatás, és elvileg, nem tartalmazhat hibát, azonban ha különböző adatokat rejtettünk el a mappával együtt és elfelejtjük idővel, hol található, vagy rendszer újratelepítést végzünk, esetleg rendszer visszaállítást, ez a rejtett mappa az adatokkal együtt könnyen törlésre kerülhet, ezért mindenki csak saját felelősségére tegye láthatatlanná az adatokat is tartalmazó mappát.

Gyors tipp: Nyilvánvaló, hogy ez nem biztonságos módszer a fájlok elrejtésére. A láthatatlan mappa tartalmát rendszerkereséssel bárki megtalálhatja. Valaki véletlenül felfedezheti, amikor a Fájlkezelőt használja.

Hasznos lehet, ha csak ideiglenesen kell elrejteni valamit. Ha valóban bármilyen fájlt szeretnénk biztonságba tudni, mindenképpen használjunk komolyabb titkosítást.

VÉGE

a lap tetejére