Rejtett kép mappa

Windows tippek & trükkök

Rejtett kép mappa

»» 2021.JAN.10 / frissítve: ---/

Rejtett kép mappa: Ha szükség van egy diszkrét, rejtett mappára kényes tartalom vagy fontos fájlok tárolásához, amit nem szeretnénk, ha mások látnának, könnyen hozzáférhetnének, készíthetünk egyet, amit csak mi tudunk megnyitni, mindenki más egy képet fog látni, így nem gyanakszik, hogy az akár több száz Mb. egyéb adatot is tartalmazhat.

Gyors tipp: Csak a kép mérete árulkodik, hogy valamit rejthet, mert több MB-os fájlt látunk, míg egy kép alig pár kilobyte, esetleg pár megabyte (2-3 MB).

Ha érdekel a trükk, tegyük a következőt:

Első lépés: Készítsünk egy mappát (vagy válasszunk egyet, ami már kész). A kényelmesebb munkavégzés miatt, a mappát készítsük az Asztalra, később átmásolhatjuk, ahová akarjuk.

  1. Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalon egy szabad helyen.
  2. A felbukkanó egérmenüből válaszuk az Új linket.
  3. Az újabb megjelent egér menüben kattintsunk a Mappa linkre.

Az Asztalon megjelent egy „Új mappa” nevű ikon, amit tetszés szerint elnevezhetünk (én "Titkos-mappa" néven mentettem, és ebben a példában mindig ez lesz a néve).

Rejtett kép mappa

Második lépés: Ebbe az új mappába "pakoljuk bele" (másoljuk) azokat a fájlokat, videó, kép, féltve örzött dokumentumokat amelyeket titkosítani akarunk. Nincs méret korlát, bármennyi adat lehet.

Jelöljük ki az összes adatot az egér bal oldali gombját folyamatosan nyomva tartva, amíg Küldés linket, de ne kattintsunk rá, hanem húzzuk az egér kurzort (mutatót) a következő megjelent kis egérmenübe, a legalul található Tömörített mappa linkre, és kattintsunk rá. Ugyan abban a mappában megjelent egy tömörített fájl, amit a Windows rendszerbe épített tömörítő funkció végez el pillanatok alatt. Tartalmazza az összes fájlt, amit titkosítani akarunk.

tömörített fájl kép mappa

Figyelem: Ha hozzá akarunk férni később az adatokhoz, ne feledjük, hogy a fájlok későbbi megnyitásához más archiválót, tömörítő programot kell használni, mint pl.: WinRAR.

Gyors tipp: A kijelölt többi fájl, ugyanúgy megmaradt, ezért menthetjük máshová ha akarjuk, vagy akár törölhetjük, mert a tömörített fájl tartalmazza, csak ki kell tömöríteni ha szükség lesz rá.

Harmadik lépés: Válasszunk egy képet, amelyik éppen tetszik, vagy különleges, a többitől megkülönböztetett, és másoljuk ugyan abba a mappába amelyikbe, az első lépés szerint már "belepakoltuk" a titkosítandó fájlokat, adatokat, és tetszés szerint elnevezhetünk (én "Titkos-photo" néven mentettem, és ebben a példában mindig ez a név lesz).

Válasszunk egy képet

Negyedik lépés: Minden más fájlt töröljünk vagy másoljunk más mappába, csak a jelenleg tömörített fájl, Titkos-mappa.zip fájlvégződéssel és a Titkos-photo.jpg fájlvégződésű kép maradjon.

A könyvtár megváltoztatása:

Véglegesítéshez szükség lesz a Windows rendszer részét képező parancssor funkció megnyitására. Ne feledjük, az Asztalra készített mappával fogunk dolgozni. Tegyük a következőt:

Nyomjuk meg egyszerre a billentyűzeten a Windows -Logo + R billentyűket a Futtatás megjelenítéséhez, és írjuk be a cmd szót.

a Futtatás ablak megnyitása

A megjelent parancssor ablakába írjuk be (vagy ha lehet másoljuk a CTR+C másolás, majd a CTR+V beillesztés billentyű kombináció használatával) az alábbi parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten. Még ne zárjuk be a parancssor ablakát:

cd desktop\Titkos-mappa

Megjegyzés: Mint az alsó képen látható, nekem sem sikerült hibátlanul beírni elsőre a parancsot, de másodjára javítottam.

A parancs beírásával, jeleztük a rendszernek, hogy az Asztalra készített mappával fogunk műveletet végezni. Most a Titkos-mappa nevű mappába levő tömörített fájlt és a képet "összefésüljük", azaz a megfelelő parancs beírással egyesítjük (véglegesítjük). A nyitott parancssor ablakába írjuk be (vagy ha lehet másoljuk a CTR+C másolás, majd a CTR+V beillesztés billentyű kombináció használatával) az alábbi parancsot (a cd desktop\Titkos-mappa parancs alá), majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten:

copy/b Titkos-photo.jpg+Titkos-mappa.zip auto-photo.jpg

írjuk be az alábbi parancsot

Gyors tipp: Az auto-photo.jpg lesz a látható kép neve, akárhová is lesz másolva. A képre kattintva ugyanúgy az eredeti kép fog megjelenni, a titkos adatok továbbra is rejtve maradnak.

Adatok újra megjelenítése:

Először készítsünk helyet a kitömörített fájloknak. Készítsünk egy Új mappát az Asztalra vagy bárhová más helyre, a lényeg, hogy könnyen megtaláljuk kereséskor.

Töltsük le a 40 napig ingyen használható WinRAR tömörítő programot és telepítsük. Letöltés: WinRAR »»

Telepítés után indítsuk el a WinRAR programot és keressük meg a segítségével a titkos képet (a felfelé mutató kis nyíl segítségével, baloldalon), amely a titkos adatainkat tartalmazza. Ebben a példában a auto-photo.jpg. Kattintsunk rá az egér bal oldali gombjával, azért, hogy megmutassuk a programnak melyik fájlt akarjuk kicsomagolni.

Ezután kattintsunk a felső menüsorban található b>Kicsomagolás ide gombra. Az újabb ablak segítségével keressük meg az újonnan készített mappát. Ha megtaláltuk, ugyan ebben az ablakban kattintsunk az újonnan készített mappára, megmutatva a programnak hová kívánjuk kibontani a fájlt.

a WinRAR programal keressük meg a titkos képet

Végül kattintsunk, alul az OK gombra. Elkezdi kibontani a titkosított adatainkat, amelyek láthatóvá válnak az elkészített új mappában. Kész.

Jó tanács:

Ez a trükk nem hivatalos Windows-szolgáltatás, és elvileg, nem tartalmazhat hibát, azonban ha különböző adatokat rejtettünk el a mappával együtt és elfelejtjük idővel, hol található, vagy rendszer újratelepítést végzünk, esetleg rendszer visszaállítást, ez a rejtett mappa az adatokkal együtt könnyen törlésre kerülhet, ezért mindenki csak saját felelősségére tegye titkosítottá az adatokat is tartalmazó mappát.

Gyors tipp: Nyilvánvaló, hogy ez nem biztonságos módszer a fájlok elrejtésére. A kép mögé bújtatott mappa tartalmát bárki megtalálhatja, ha ismeri ezt a trükköt. Egyszerű kitömörítéssel hozzáférhet a tárolt adatokhoz.

Hasznos lehet, ha csak ideiglenesen kell elrejteni valamit. Ha valóban bármilyen fájlt szeretnénk biztonságba tudni, mindenképpen használjunk komolyabb titkosítást.

VÉGE

a lap tetejére