Rejtett rendszermappa készítés

Windows tippek & trükkök

Rejtett rendszermappa készítés

»» 2021.JAN.20 / frissítve: ---/

Rejtett rendszermappa készítés: Ha rejtett mappát szeretnénk készíteni, a Windows rendszerbe épített funkcióval könnyen láthatatlanná tehetjük, azonban ez nem nagy trükk, bárki hozzáférhet ha alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezik.

Azonban a mappa megjelenítését megnehezíthetjük mások számára, ha fontos operációs rendszer fájlként jelöljük meg, így a Windows akkor sem jeleníti meg, ha a Fájlkezelőben be van jelölve a rejtett fájlok és mappák megjelenítése.

Gyors tipp: Ha láthatóvá tennénk a rejtett fájlokat, kattintsunk bármelyik mappára és a felső menüsorban kattintsunk a „Nézet” gombra, majd a megjelent további beállítások menüsorban pipáljuk be a „Rejtett mappák” jelölőnégyzetet.

Bővebben:

Ha tetszik a trükk, tegyük a következőt: Hozzunk létre egy mappát az Asztalon.

  1. Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalon egy szabad helyen.
  2. A felbukkanó egérmenüből válaszuk az Új linket.
  3. Az újabb megjelent egér menüben kattintsunk a Mappa linkre.

Az Asztalon megjelent egy „Új mappa” nevű ikon, amit tetszés szerint átnevezhetünk, ebben a példában „Titkos mappa” lesz a neve.

Rejtett rendszer mappa

Gyors tipp: Másoljuk bele, vagy helyezzük át ebbe a mappába az elrejteni kívánt adatokat, programokat, képet, videót, dokumentumokat stb.

A mappa láthatatlanná tétele:

Nyomjuk meg egyszerre a billentyűzeten a Windows -Logo + R billentyűket a Futtatás (Run) megjelenítéséhez, és írjuk be a cmd szót.

a Futtatás ablak megnyitása

A megjelent parancssor ablakába írjuk be (vagy ha lehet másoljuk a CTR+C másolás, majd a Ctr+V beillesztés billentyű kombináció használatával) az alábbi parancsot:

attrib +s +h "C:\Users\János\Desktop\Titkos mappa"

Figyelem: A + (plusszok) és a C:\ előtt szóköz van, máshol nincs. Az idézőjelben lévő „Felhasználók” a C: meghajtón található mappa név (maradhat változatlan), a János alatt a Windows rendszer telepítésekor megadott nevet kell érteni és azt kell beírni, ebben a példában mindig János helyett. Az Desktop (Asztal) bejegyzés maradhat, ha oda készítettük a „Titkos mappa” nevű mappát.

készítsünk egy Titkos mappa nevű mappát

Ha másik partícióra készítenénk, akkor annak az elérési útját kell megadni. Pl. ha az E:\ meghajtóra készítettük a Titkos mappát, akkor kb. így néz ki az útvonal:

attrib +s +h „E:\Titkos mappa”

Ebben a pillanatban az Asztalon, vagy máshol lévő titkos mappa, eltűnt, még akkor sem látható, ha a Fájlkezelőben be van állítva a rejtett elemek megjelenítése.

Mappa megjelenítése

A fájl vagy mappa megjelenítéséhez ugyanazt a parancsot kell futtathatni, mint az elrejtés esetén, azonban ezúttal a - (minusz) jelet kell beírni a „+” jelek helyett.

attrib -s -h "C:\Users\János\Desktop\Titkos mappa"

Vagy: attrib -s -h „E:\Titkos mappa”

Jó tanács:

Ez a trükk nem hivatalos Windows-szolgáltatás, és elvileg, nem tartalmazhat hibát, azonban ha különböző adatokat rejtettünk el a mappával együtt és elfelejtjük idővel, hol található, vagy rendszer újratelepítést végzünk, esetleg rendszer visszaállítást, ez a rejtett mappa az adatokkal együtt könnyen törlésre kerülhet, ezért mindenki csak saját felelősségére tegye láthatatlanná az adatokat is tartalmazó mappát.

Fontos: A fenti parancssor átírt változatát mentsük külön szöveges, azaz .txt fájlba, vagy írjuk ki egy cetlire, mert ha elfelejtjük elveszhetnek a tárolt adatok.

VÉGE

a lap tetejére