Rejtett rendszermappa készítés

Rejtett rendszermappa készítés

Védett & rejtett fájlok

2021.JAN.20 / frissítve: ---:

Rejtett rendszermappa készítés: Ha rejtett mappát szeretnénk készíteni, a Windows rendszerbe épített funkcióval könnyen láthatatlanná tehetjük, azonban ez nem nagy trükk, bárki hozzáférhet ha alapvető számítógépes ismeretekkel rendelkezik.

Azonban a mappa megjelenítését megnehezíthetjük mások számára, ha fontos operációs rendszer fájlként jelöljük meg, így a Windows akkor sem jeleníti meg, ha a Fájlkezelőben be van jelölve a rejtett fájlok és mappák megjelenítése.

Gyors tipp: Ha láthatóvá tennénk a rejtett fájlokat, kattintsunk bármelyik mappára és a felső menüsorban kattintsunk a „Nézet” gombra, majd a megjelent további beállítások menüsorban pipáljuk be a „Rejtett mappák” jelölőnégyzetet.


Bővebben:

Ha tetszik a trükk, tegyük a következőt: Hozzunk létre egy mappát az Asztalon.

  1. Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalon egy szabad helyen.
  2. A felbukkanó egérmenüből válaszuk az Új linket.
  3. Az újabb megjelent egér menüben kattintsunk a Mappa linkre.

Az Asztalon megjelent egy „Új mappa” nevű ikon, amit tetszés szerint átnevezhetünk, ebben a példában „Titkos mappa” lesz a neve.

Rejtett rendszer mappa

Gyors tipp: Másoljuk bele, vagy helyezzük át ebbe a mappába az elrejteni kívánt adatokat, programokat, képet, videót, dokumentumokat stb.


A mappa láthatatlanná tétele:

Nyomjuk meg egyszerre a billentyűzeten a Windows -Logo + R billentyűket a Futtatás (Run) megjelenítéséhez, és írjuk be a cmd szót.

a Futtatás ablak megnyitása

A megjelent parancssor ablakába írjuk be (vagy ha lehet másoljuk a CTR+C másolás, majd a Ctr+V beillesztés billentyű kombináció használatával) az alábbi parancsot:

attrib +s +h "C:\Users\János\Desktop\Titkos mappa"

Figyelem: A + (plusszok) és a C:\ előtt szóköz van, máshol nincs. Az idézőjelben lévő „Felhasználók” a C: meghajtón található mappa név (maradhat változatlan), a János alatt a Windows rendszer telepítésekor megadott nevet kell érteni és azt kell beírni, ebben a példában mindig János helyett. Az Desktop (Asztal) bejegyzés maradhat, ha oda készítettük a „Titkos mappa” nevű mappát.

készítsünk egy Titkos mappa nevű mappát

Ha másik partícióra készítenénk, akkor annak az elérési útját kell megadni. Pl. ha az E:\ meghajtóra készítettük a Titkos mappát, akkor kb. így néz ki az útvonal:

attrib +s +h „E:\Titkos mappa”

Ebben a pillanatban az Asztalon, vagy máshol lévő titkos mappa, eltűnt, még akkor sem látható, ha a Fájlkezelőben be van állítva a rejtett elemek megjelenítése.


Mappa megjelenítése

A fájl vagy mappa megjelenítéséhez ugyanazt a parancsot kell futtathatni, mint az elrejtés esetén, azonban ezúttal a - (minusz) jelet kell beírni a „+” jelek helyett.

attrib -s -h "C:\Users\János\Desktop\Titkos mappa"

Vagy: attrib -s -h „E:\Titkos mappa”

Jó tanács:

Ez a trükk nem hivatalos Windows-szolgáltatás, és elvileg, nem tartalmazhat hibát, azonban ha különböző adatokat rejtettünk el a mappával együtt és elfelejtjük idővel, hol található, vagy rendszer újratelepítést végzünk, esetleg rendszer visszaállítást, ez a rejtett mappa az adatokkal együtt könnyen törlésre kerülhet, ezért mindenki csak saját felelősségére tegye láthatatlanná az adatokat is tartalmazó mappát.

Fontos: A fenti parancssor átírt változatát mentsük külön szöveges, azaz .txt fájlba, vagy írjuk ki egy cetlire, mert ha elfelejtjük elveszhetnek a tárolt adatok.

VÉGE

Windows gyorsítás

A műveletek után azonnal érezni a gép gyorsulását és teljesítmény növelését.

Gyorsítás »»
Windows telepítés

Egyszerűbb egy friss OS-t beállítani, mint egy régi, rosszul működő Windows rendszert foltozni.

Tiszta telepítés »»
Háttérképek

Xp, Vista, Win7, 8, 8.1, 10, Android, Linux, HD háttérképek. Ingyen.

HD képek »»
Ingyenes websablon

Üzleti célra is ingyenes, minden képernyőhöz igazodó websablonok.

Új design »»
Melyik licenc

Három Windows 10 licenc típus létezik: kiskereskedelmi, OEM és volumenes.

Licenc »»
Rufus

Program a rendszerek ISO állományának pendrivera írásához.

Rufus »»
Dual Boot

A Windows-t telepíthetjük a Win8.1, Win8, Win7, XP mellé.

Több rendszer »»
USB Jelszó

Jelszó-visszaállító lemez létrehozása Windows 10.

Elfelejtett jelszó »»
Csökkentett Mód

A Biztonságos mód egy speciális Windows indítási mód.

Safe Mode »»
UEFI mód

Ha nincs átkonvertálva a merevlemez, az MBR partíciót törölni kell.

GPT partíció »»
E-mail értesítő

Windows automatikus e-mail értesítő, levélkezelő.

Windows Posta »»
Honlap Licenc

Weboldalak szövegét, tippek, leírások, képeket készítette "webmaster" a Creative Commons Nevezd meg! – Ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc alatt. Teljes licenc: Creative Commons. Másolni, terjeszteni, tipp-leírásokat sajátként feltüntetni csak engedéllyel és backlink elhelyezésével lehet.

websablonokresponsive image

Figyelem: Némelyik írás régebbi. Csak saját felelősségre alkalmazható.