Win10 felhő tárhelyről telepítés

Windows tippek & trükkök

Win10 felhő tárhelyről telepítés

»» 2020.Júl.25 / frissítve: ---/

Win10 felhő tárhelyről telepítés: A Redmondi Microsoft mérnökei 2019. AUGUSZTUS 29. -én csak a bennfenteseknek (Windows Insider program résztvevői) megjelent 18970 verzióban jelentette meg először azt a próba verzióként működő funkciót, amely lehetővé teszi a Windows rendszerhiba miatt, vagy csak egyszerűen saját döntés alapján, alaphelyzetbe állítani a számítógépet.

Az új funkció a felhő alapú újratelepítést vagy PC felújítást tesz lehetővé az internet kapcsolattal rendelkező felhasználók számára, ezáltal több mint 4 GB szabad helyet spórolva a merevlemez vagy SSD meghajtón. A próbaverzió után összesített frissítésként, mint build 18970.1005 (KB4518974), kódnéven (20H1) került végleg a rendszerbe, ami már bárki számára elérhető. Korábban a számítógép visszaállítása csak adathordozóról (USB, pendrive vagy flash drive) volt lehetséges.

Gyors tipp: A helyreállítási művelet eltávolítja a telepített alkalmazásokat. A „Mindent eltávolít” opció a felhasználói adatokat is törli.

Ha rendszer hiba miatt, vagy a számítógép lassúsága miatt kellene újratelepíteni, esetleg túl rég (évekkel ezelőtt) lett telepítve, és most frissítenénk a rendszert, állítsuk alaphelyzetbe.

Tegyük a következőt: Kattintsunk a Tálcán a baloldali sarokban található Windows -Logo gombra, azaz a Start Menüre, majd kattintsunk a Gépház linkre (kis fogaskerék ikon).

kattintsunk a Start menüre

A megjelent Gépház ablakába kattintsunk a Frissítés és biztonság linkre.

kattintsunk a Frissítés és biztonság

Az újabb ablakba, a baloldali menüsorba, kattintsunk a Helyreállítás linkre. Megjelent a Helyreállítás ablaka, ahol a számítógépet alaphelyzetbe állíthatjuk. Az újabb ablakba kattintsunk a Kezdés gombra.

kattintsunk a Helyreállítás linkre

A következő ablakba két lehetőség közül választhatunk.

  1. Fájlok megtartása: Ez egy helyreállítási művelet, amely eltávolítja a Windows rendszert és a felhőletöltési lehetőség újratelepíti az eszközre jelenleg telepített Windows verziót, azonban a számítógéppel, laptoppal vásárolt és gyárilag telepített alakalmazásokat megtartja, azaz visszaállítja a PC gyártója által telepített alkalmazásokat, ha a PC-t Windows 10-zel vásároltuk.
  2. Minden elem eltávolítása: Törlésre kerül a Windows rendszer jelenlegi verziója, a felhasználói adatok, illesztőprogramok, a számítógéppel, laptoppal vásárolt és gyárilag telepített programok, azaz törli a PC gyártója által telepített programokat.

Ha nincs vagy nem akarjuk megtartani (az amúgy is régi) előtelepített programokat, válasszuk az alsó, Minden elem eltávolítása opciót.

válasszuk az alsó, Minden elem eltávolítása opciót

Gyors tipp: A felhőletöltési telepítés szolgáltatás hibajelzéssel megszakad ha speciális szolgáltatások vannak telepítve. Távolítsuk el a Nyomtatáskezelő konzolt, Windows Fax, Windows Tárhelykezelés, vezeték nélküli kijelző szolgáltatásokat és egyebeket. Ha van több, azt is.

Az újabb ablakba kattintsunk a Felhőbeli letöltés linkre.

kattintsunk a Felhőbeli letöltés linkre

A következő ablakba a választott beállítások listáját találjuk, amit megváltoztathatunk, ha kell. Ha minden beállítás megfelel, kattintsunk a Tovább gombra.

kattintsunk a Tovább gombra

Előkészítés következik, majd újraindítja automatikusan a számítógépet. Ezután elkezdődik a Windows rendszer újratelepítése, ami ugyan úgy zajlik, mint adathordozóról való telepítés esetén. A számítógép telepítése USB hordozóról itt lehet bővebben olvasni: Windows tiszta telepítés

VÉGE

a lap tetejére