Képernyő frissítés

Windows tippek & trükkök

Képernyő frissítés

»» 2020.NOV.11 / frissítve: ---/

Képernyő frissítés: A Windows rendszerbe épített képernyő frissítési szolgáltatás automatikusan választja ki a monitor számára a legjobb frissítési gyakoriságot, ami azt jelenti, hogy másodpercenként hányszor frissül a megjelenített kép a monitoron. A laptopok kijelzője általában rögzített, 60Hz-es kijelzője másodpercenként 60-szor frissíti a képernyőt. Asztali számítógépeken ennél nagyobb frissítési gyakoriság beállítás is lehet, ami meghatározza, hogy a mozgás milyen simán jelenjen meg a képernyőn.


Előnye:

A gyors mozgást igénylő játékoknál, kifejezetten ajánlott a nagyobb frissítési gyakoriság beállítása, ami javítja az általános játékélményt, így érthető módon nem csak a rendszert gyorsítjuk, hanem a játék is gyorsul, és megszünteti az alacsony frissítés miatt beállt képernyő villódzást.

Gyors tipp: A magasabb frissítési gyakoriság beállítása előnyösebb még az internet böngészése során is, mivel ez megkönnyíti és gyorsabbá teszi a navigációt és az oldalak közötti váltást.


Hátránya:

A magasabb frissítési gyakoriság beállítás csökkenti az akkumulátor élettartamát, azokon a készülékeken, amelyek ezzel működnek, mert több energiára van szükség, ezért, a laptop, okostelefon vagy táblagép esetében inkább csökkentsük a frissítés gyakoriságát, így energiát takaríthatunk meg. Természetesen, cserébe be kell érni egy csökkentett használati élménnyel.

Ha gyorsítani akarjuk a készüléket, tegyük a következőt:

  1. Kattintsunk a Tálcán, a baloldali sarokban, alul a Start Menü Windows -Logo ikonjára, majd a Gépház linkre (kis fogaskerék ikon), majd a megjelent beállítások ablakba kattintsunk a Rendszer elemre.
  2. Görgessünk lejjebb ebben az ablakban a Speciális megjelenítési beállításokig, és kattintsunk a linkre az egér baloldali gombjával.
  3. válasszunk egy számot a képernyő frissítéshez

  4. Megjelent a beállítások ablaka, ahol lejjebb, látni lehet egy újabb linket a "Megjelenítési adatok" bejegyzés alatt Képernyő-illesztőprogram tulajdonságai a következő kijelzőhöz. Kattintsunk a linkre az egér baloldali gombjával.
  5. Megjelent a videokártya tulajdonságai ablak. A felső menüben kattintsunk a Monitor gombra. Az újabb ablakba kattintsunk a kis lefelé mutató nyílra, és válasszunk nagyobb vagy kisebb számot, a frissítési gyakoriság megváltoztatásához.
  6. Képernyő frissítés

  7. Végül kattintsunk alul az Alkalmaz és az OK gombra.

Figyelem: Laptopon nem lehet állítani. Ezeken a készülékeken fix 60Hz frissítés van beállítva!

Gyors tipp: A beállítást egyszerűbben is elérhetjük, ha kattintunk az egér jobb oldali gombjával az Asztalon (egy üres helyre), majd a megjelent egérmenüben válasszuk az alul található Képernyő beállítások linket. Megjelenik azonnal a Rendszer beállítások ablaka, ahol lejjebb görgetve megtaláljuk a Speciális megjelenítési beállítások linket. A továbbiakban járjunk el a fent leírtak szerint.

Ha több monitor van használatban, ebben az ablakban, legfelül kiválaszthatjuk, melyiket szeretnénk konfigurálni (esetleg mind a kettőt) a Kijelző kiválasztása alatt található lefelé mutató kis nyílra kattintva.

VÉGE

a lap tetejére