RO EN FR DE

Képernyőkép készítés billentyűzettel

Képernyőkép készítés billentyűzettel

Teljes képernyőkép

Képernyőkép készítés billentyűzettel

Kezdőlap / 2018.JAN.30 / Frissítve: ---

Képernyőkép készítés billentyűzettel: Képernyőkép, angolul: screenshot. A Windows használata közben többféle módon is rögzíthetünk képet a monitor képernyőjén, függetlenül attól, hogy kép, szöveg vagy a webhely látható része vagy a látható rész kisebb része kell. Billentyűzet segítségével csak teljes képernyőképet lehet készíteni.

Gyors tipp: Természetesen, sok külső programot lehet letölteni az internetről, ami több lehetőséget kínál, de vannak eszközök a Windows rendszerbe építve, amelyek lehetővé teszik a billentyűzet használatát a képernyőkép készítéséhez.


Teljes képernyőkép készítés

1.) - Nyomjuk meg egyszerre a Windows LogoNyomjuk meg a Windows + R gombokat PrtScr gombokat (vagy más néven PrntScrn, PrtScn, PrtSc vagy Print Screen SysRq) a billentyűzeten.

Win + PrtScr gombok

A laptop billentyűzetén: - Nyomjuk meg egyszerre az Fn + PrtScr gombokat.

Nyomjuk meg egyszerre az Win + PrtScr gombok

A teljes képernyő képet át másolja a vágólapra, amit ezután beilleszthetünk a Windows rendszer részét képező "Paint" nevü képszerkesztő programba. A szerkesztéshez nyissuk meg a képszerkesztő programot az alább leírt négy módszer egyikével:

  1. Nyissuk meg a Start Menü → Programok → Kellékek → Paint útvonalon.
  2. Vagy nyomjuk meg egyszerre a Windows LogoNyomjuk meg a Windows + R gombokat R gombokat a billentyűzeten.

Nyomjuk meg egyszerre az Win + R gombok

- A Futtatás (Run) párbeszédpanel ablakába írjuk be az mspaint parancsot, majd kattintsunk az OK gombra. Az OK gomb megnyomása után megjelenik a Paint program.

A Futtatás párbeszédpanel ablakába írjuk be az mspaint parancsot

Vagy készítsünk parancsikont az asztalra, ahonnan bármikor elérhető a program egy kattintásra:

1. lépés: Kattintsunk a jobb egérgombbal az asztalra, majd a megjelent egérmenüben válasszuk az Új linket (nem kell kattintani, csak fölé kell tartani az egér kurzort), végül az almenüben kattintsunk az egér bal oldali gombjával a Parancsikonra.

kattintsunk az egér bal oldali gombjával a Parancsikonra

2. lépés: A megjelent Parancsikon létrehozása ablakba írjuk be az mspaint parancsot, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Parancsikon létrehozása ablakba írjuk be az mspaint parancsot

3. lépés: A Tovább gombra kattintás után, a beviteli mezőben automatikusan megjelenik a parancsikon megnevezése. Kattintsunk végül a Befejezés gombra. Ezután csak rá kell kattintani a létrehozott indító ikonra az Asztalon és már használhatjuk is a programot.

Vagy egyszerűen töltsük le ezt az előre elkészített, tömörített parancsfájlt, ami kicsomagolás után ha rákattintunk azonnal megnyitja. Letöltés mspaint.zip ... »»

Ha sikerült elindítani a Paint programot, felül, baloldalt található Vágólap gombra, majd az újabb felbukkanó kis ablakban a Beillesztés gombra kell kattintani, (vagy a kép beillesztéséhez egyszerűen nyomjuk meg egyszerre a Ctrl + V billentyűket, ha működik). Természetesen ha a fenti módszer szerint már a vágólapra másoltattuk az általunk elkészített képernyőképet. Ha nem, ismételjük meg a fenti képernyőkép készítés műveletet. A kép a vágólapból a képszerkesztőbe kerül. Megjelent a képernyőkép, amit akár szerkeszthetünk is. Szöveget adhatunk hozzá, átszínezhetjük stb.

A kép a vágólapból a képszerkesztőbe kerül. Megjelent a képernyőkép

Mentsük a képernyőképet a számítógépre: Kattintsunk a „Paint” program felső menüjében, baloldalt található Fájl gombra. A legördülő menüben válasszuk a Mentés másként linket, és a megjelent Fájlkezelő ablakába, alul, jobboldalt, kattintsunk a Fájltípus mező jobb oldalán található kis lefelé mutató nyílra, ahol további fájl típusok közül választhatunk. Vagy választhatunk a jobb oldali lehetőségek közül. Csak kattintsunk bármelyik fájlikonra, végül a Mentés gombra.

dati clic pe butonul Salvare


A képek tárolási helye

Ha nem akarunk a Paint programmal dolgozni, vagy később akarjuk szerkeszteni a mentett képeket, a Prt Scr gomb megnyomása után csak egy képernyő villanást fogunk észrevenni, semmi mást. Olyan mintha nem történt volna semmi, azonban ez esetben a Windows automatikusan elmenti a képet a Képek könyvtárba, a Képernyőképek mappába (Screenshots), amit a C:\Felhasználók\felhasználónév\Képek\Képernyőképek útvonalon érhetünk el.

A C:\Felhasználók utáni \felhasználónév\ alatt a telepítéskor megadott nevet (pl.: Kati, János stb.), vagy a bejelentkezéskor a zároló képernyőn látható nevet kell érteni és keresni.

A mappában található képeket bármikor, bármilyen más képszerkesztővel szerkeszthetjük egy későbbi időpontban is.

VÉGE