Csökkentett Mód parancssorral

Windows tippek & trükkök

Csökkentett Mód parancssorral

»» 2018.AUG.10 / frissítve: 2019.Dec.03/

Csökkentett Mód parancssorral: A Biztonságos mód (Csökkentett Mód) egy speciális Windows indítási mód, amelyet a hibaelhárításhoz és a rendszerdiagnosztikához használnak. Mivel a Windows nem rendelkezik közvetlen móddal a biztonságos mód eléréséhez, és a hagyományos F8 kulcs már nem működik tovább, indításhoz hozzáadhatunk egy opciót a Boot menübe. Angol neve: Safe Mode

megjelenik a Csökkentett Mód


Biztonságos mód hozzáadása a rendszerindító menübe

Első lépés: INDÍTSUK EL A PARANCSSORT: Kattintsunk a Tálcán, a baloldali sarokban található Start gombra. A „Minden program” sávban görgessünk lefelé a W betűvel kezdődő elemekig a Windows Rendszer mappáig, majd kattintsunk rá az egér bal oldali gombjával.

Indítsuk el a Parancssort

2.) A Windows Rendszer mappa alatt az újabb legördülő sávban, lejjebb, látni lehet a Parancssor ikont.

kattintsunk a Windows Rendszer mappára

3.) Kattintsunk az egér JOBB oldali gombjával a Parancssorra és a megjelent kétsoros menüben vigyük a kurzort (ne kattintsunk, csak húzzuk a kurzort) az Egyebek linkre majd a következő menüben kattintsunk az egér baloldali gombjával a Futtatás rendszergazdaként linkre.

kattintsunk az egér JOBB oldali gombjával a Parancssorra

Második lépés ÍRJUK BE A KÓDOT: Írjuk be a billentyűzet segítségével a következő parancsot, vagy másoljuk be úgy, hogy az egérrel kijelöljük az alábbi parancssort, majd nyomjuk meg a CTRL + C billentyűkombinációt. Ez a Vágólapra másolja a kijelölt részt, majd megmutatjuk a Windows-nak, hogy hová akarjuk beilleszteni úgy, hogy az egérrel kattintunk a már elindított Parancssor ablakba bárhová és megnyomjuk a CTRL + V billentyűkombinációt. Végül nyomjuk meg az Enter billentyűt.

bcdedit /copy {current} /d "Safe Mode"

Írjuk be a billentyűzet segítségével a parancsot

Ez a parancs hozzáad az aktuális operációs rendszerindítási beállításokhoz egy új "Safe Mode C:\Windows" nevű rendszerindító lehetőséget (ikon linket). Zárjuk be a parancssort a fenti, jobb oldali sarokban található piros színű x gombra kattintva. Azonban ezzel még nem végeztünk!

Harmadik lépés INDÍTSUK EL A FUTTATÁST: Nyomjuk meg a Windows + R billentyűket egyszerre a Futtatás megjelenítéséhez. Írjuk be az msconfig parancsot és nyomjuk meg az OK gombot, mire megjelenik a Rendszerindítás ablaka.

Indítsuk el a Futtatást

Negyedik lépés Állítsuk be a rendszerindítást: A Rendszer-konfiguráció ablakba kattintsunk a Rendszerindítás (Boot) fülre, ahol már látható a Parancssorból létrehozott "Csökkentett Mód" (Biztonsági mód vagy angolul: Safe Mode) elem. Kattintsunk a Safe Mode (C:\Windows) bejegyzésre az egér bal oldali gombjával a kijelöléshez, majd lent az Alapértelmezés gombra. Jelöljük be (nem szükséges) a lejjebb található Biztonságos rendszerindítás jelölőnégyzetet (Safe Boot), az „Indítási beállítások” alatt, majd állítsuk be az időtúllépést 30 másodpercre. Végül kattintsunk az Alkalmaz majd az OK gombra.

kattintsunk a Rendszerindítás fülre

Gyors tipp: Figyelem:Mentsünk minden megnyitott dokumentumot vagy más ablakot, mert Újraindítás szükséges.

A megjelent kis rendszer ablakba kattintsunk az Újraindítás gombra

kattintsunk az Újraindítás gombra

Újraindítás után a Csökkentett Mód (Safe Mode) megjelenik a rendszerindítást kiválasztó menüben. Itt 30 másodperc áll rendelkezésre. Ha nem választunk semmit, a Boot képernyő menü automatikusan eltűnik és a Windows rendszer indul el

megjelenik a Csökkentett Mód

Ha a Safe Mode-ra kattintunk, a számítógép megint újraindul, és automatikusan Csökkentett Módban, (Biztonsági módban) indul

a számítógép újraindul


Visszatérés „Normál Módra”

Miután befejeztük a fenti lépéseket, és sikerült megtalálni és elhárítani Csökkentett Módban a hibákat, kövessük az alábbi lépéseket a normál üzemmódba való visszatéréshez. Ha Csökkentett Módban vagyunk, kattintsunk a Start, majd Főkapcsoló gombra és válasszuk az Újraindítást

Figyelem: Ez a művelet fokozott figyelmet igényel. A helytelen bejegyzés törlése akár a rendszer újratelepítésével is járhat!

Betöltéskor, ebben az ablakban válasszuk a Windows 10 rendszert

válasszuk a Windows 10 rendszert

  1. Ha betöltött a Windows 10 nyomjuk meg a Windows + R billentyű kombinációt.
  2. Megjelent a Futtatás, írjuk be az msconfig parancsot, és kattintsunk az OK gombra
  3. Megjelenik a rendszer-konfigurációs ablak.
  4. Kattintsunk a Rendszerindítás fülre.
  5. Kattintsunk a Safe Mode (C:\Windows) bejegyzésre az egér bal oldali gombjával a kijelöléshez.
  6. Ezután kattintsunk a Törlés gombra
  7. Vegyük ki a pipát a Biztonságos indítás jelölőnégyzetből, és nyomjuk meg az Alkalmaz majd az OK gombot

Biztonságos indítás jelölőnégyzet törlés

Megjelenik egy újraindítás ablak. Kattintsunk az Újraindítás gombra a számítógép újraindításához

kattintsunk az Újraindítás gombra

Amikor a számítógép újraindul, jelentkezzünk be ha szükséges. Most már "normál módban" indul. Lehet hosszúnak tűnik a leírás, de valójában nem tart tovább pár percnél.

VÉGE

a lap tetejére