Windows 10 kettős rendszer – Dual Boot

Windows tippek & trükkök

Windows 10 kettős rendszer – Dual Boot

»» 2016.JAN.02 / frissítve: 2019.DEC.09/

Windows 10 kettős rendszer – Dual Boot: Hogyan lehet a Windows újabb és korábbi verzióinak (Xp, Win7, 8.1, 10), illetve más rendszer, mint a Linux / Windows egymás mellett használata és indítása egy lemezen, de külön partíción.

Ismertető

A kettős rendszerindítás egy olyan konfiguráció, ahol két vagy több operációs rendszer telepíthető a számítógépre. Ha nem akarjuk a Windows jelenlegi verzióját cserélni, és inkább a régi verziót használnánk, vagy a Linuxot használjuk jelenleg, de az új Windows funkciók kipróbálása érdekelne, akkor beállíthatunk egy kettős rendszerindítási konfigurációt. Csak egy plusz partíció létrehozása, vagy a rendelkezésre álló tartalék merevlemez szükséges, ahová telepíthető.

A fizikai partíción, vagy a merevlemezen, a kettős rendszerindítási konfiguráció beállításának előnyei között szerepel a hardverhez való teljes hozzáférés, amely magában foglalja a memória, a grafika és a helyi lemez bemeneti / kimeneti teljesítményét. Ezenkívül lehetőség van teljes mértékben megtapasztalni az operációs rendszer összes olyan funkcióját, amelyek virtuális környezetben nem érhetők el. A legnagyobb előnye az, hogy nem veszíti el a Windows (Linux) másik telepítését és bármikor válthatunk a rendszerek közt egy újraindítás után. Ilyen egyszerű.


A Windows 10 kettős rendszerének beállítása

Mivel a meghajtón legalább két rendszer lesz (Windows 8 / Windows 10, vagy Windows / Linux) az az előírás, hogy először a régebbi rendszert kell telepíteni, és utána a frissebbet, mert az újabb értelemszerűen intelligensebb és felismeri a régit, de a régi nem ismeri az újat.

Miért ez a szabály? Csak így és semmilyen más módon nem jön létre a kettős rendszerindítási menü, amely lehetővé teszi a választást egyik vagy másik rendszer között, mikor a számítógépet bekapcsoljuk

dual boot


Meghajtó particionálás, felosztás

a.) Mivel több rendszer kerül telepítésre, és a már meglévő féltve őrzött adatoknak is kell egy külön hely a merevlemezen, vagy SSD-n, legalább három részre osztott meghajtóval kell rendelkezni.

b.) Ha a féltve őrzött adatokat külső meghajtóra, vagy nagyobb méretű flash vagy pendrive-ra mentettük, ez esetben elegendő két partíció, ami lehet egy kisebb 120 GB méretű SSD lemez is.

c.) Azonban ha kisebb méretű meghajtóval rendelkezünk, pl: 120 GB SSD, kevésnek bizonyulhat, különösen ha szenvedélyes játékosról van szó, ahol maga a telepített játék elfoglalhat több mint 30 GB-ot a többi program és a rendszer mellett, ezért a felosztás legyen 80 GB a fő rendszernek, a kipróbálandó rendszernek pedig hagyjunk 40 GB-ot. Így elég lehet a méret.


Ajánlott műveletek Windows telepítés előtt

A.) HDD csere SSD meghajtóra. Ha a laptop vagy számítógép a régi, lassú HDD (Hard Disk Drives) merevlemezzel rendelkezik, a legjobb döntés ha a Windows rendszer telepítése előtt szupergyors SSD-re (Solid State Drive) cseréljük, ami jelentősen lecsökkenti a számítógép indulás idejét és betöltését (boot), így villámgyors lesz a Windows és a programok indítása szó szerint szárnyakat kap. Ha merevlemez használata esetén percekbe telt a rendszer indulása, az új SSD esetén ez akár másodpercekre is rövidülhet, általánosan minimum ötször gyorsabbak a merevlemezekhez képest. A régi HDD meghajtót sem kell kidobni, egy külső USB házba rakva továbbra is használható (vagy építsük be a DVD olvasó helyére, amit amúgy sem használunk soha).

B.) RAM bővítés. Kevés RAM esetén egyszerűen belassulhat a számítógép, laptop, mert a háttérben zajló folyamatok elfogyasztják, és ha nem elég a memória, akkor a rendszer gyorsítótárát fogja használni, ami elég lassú, főleg ha HDD meghajtón van tárolva. Erre az a megoldás, hogy bővítsük a RAM-ot, azonban figyeljünk, mert csak egy típussal kompatibilis és csak párban. Emeljünk ki egy memória modult a számítógépből, laptopból áramtalanítás után, meGBontva a burkolatot és számítástechnikai boltban ugyanolyant vásároljunk, vagy bízzuk szakemberre.

C.) „Silent” csendes módba települő programok. Ha nem csak a merevlemezt cseréljük ki SSD-re, hanem kedvenc programok telepítését is gyorsítanánk, olvassuk el az erről szóló cikket ezen az oldalon. Silent programok telepítése ...


Fájlok biztonsági mentése

A telepítési folyamat mindent töröl a fő meghajtón, ezért mielőtt elkezdenénk a telepítést, megkezdés előtt készítsünk biztonsági másolatot a fájlokról, a probléma esélyének minimalizálása és az adatvesztés elkerülése érdekében:

A.) Ha a fő meghajtón kívül (ami általában C:\ betűjellel van jelölve a Sajátgép-ben) van másik partíció, ebben az esetben másoljuk fontos adatainkat arra (képek, dokumentumok, programok és egyéb fájlok).

B.) Ha nincs ilyen lehetőség, mert előzőleg nem osztottuk fel a lemezt több részre de van külső merevlemezünk, vagy nagyobb flashdrive, illetve pendrive, akkor másoljuk, mentsük fontos adatainkat arra.

C.) Ha ezzel a lehetőséggel sem rendelkezünk, de van internet kapcsolatunk, a legegyszerűbb módszer az adatok áthelyezése az OneDrive mappába vagy felhőalapú tárolási szolgáltatásra, ahonnan a Windows rendszer telepítése után könnyen, pár egérkattintással, visszaállíthatjuk adatainkat.

Telepített, és jelenleg használt OS (Windows) rendszer esetén tegyük a következőt:

1.) Kattintsunk a Tálcán az OneDrive felhő ikonjára. (Jobb oldalt, alul, az óra mellett).

2.) Kattintsunk az Egyebek menüre a felbukkanó ablakba.

3.) Majd az újabb ablakba, kattintsunk a Beállítások linkre.

bejelentkezés fiók kép

4.) Kattintsunk a felső menüben található Biztonsági mentés fülre.

5.) Majd a Biztonsági mentés kezelése gombra

Biztonsági mentés kezelése gomb

A következő ablakban, középen található mappákra kattintva másolható majd menthető bármelyik fájl. (Ha most használjuk először az OneDrive online mentés eszközt, a kezdéshez először alul, jobbra a Biztonsági mentés bekapcsolása gombra kell kattintani)

A mappákra kattintva másolható a fájl

Gyors tipp: Természetesen ha új a számítógép, és még nem volt telepítve semmilyen rendszer, ebben az esetben a fenti OneDrive folyamatot nem tudjuk elvégezni.


Kellékek előkészítése a Dual Boot telepítéshez

Elsősorban szükség lesz a Windows termékkulcsra. Ha nincs, vásárolni kell a Microsoft Store-ból, (Microsoft Áruház), vagy egy másik viszonteladótól. Ajánlott a Microsoft Windows 10 Pro verziót vásárolni, mert tartalmazza a Windows 10 Home összes funkcióját + beépített védelmet a biztonsági fenyegetések ellen, többletköltségek nélkül tartalmazza a BitLocker, Windows Defender víruskereső és sok más funkciót amely támogatja többek közt a virtuális környezet létrehozását, azaz virtuális gépeket készíthetünk és futtathatunk a Hyper-V segítségével.

A Windows 10 aktiválásához 25 számjegyű, termékkulcsnak nevezett kód vagy digitális licenc szükséges. A kód így néz ki, és minden más kulcs hasonló, számokból és betűkből áll: C9C9C-C9C9T-C97C9-C9C9T-C9C9T. Windows 10 termékkulcs vásárlás ...

Gyors tipp: A Windows újratelepítése problémákba ütközhet, ha nem tudjuk hol lehet a rendszer licenckulcsa. Ha régebben már vásároltunk licenckulcsot, és azzal aktiváltuk a Windows-t, a rendszer tárolja, amit a ProduKey apró kis programmal megkereshetünk. Telepítés nélkül használható, és annyira egyértelmű és könnyen használható felülettel rendelkezik, hogy nem szorul különösebb leírásra. Csak töltsük le, ikonjára kattintva indítsuk el, pillanatok alatt a fő ablakba megjeleníti a talált Windows széria számot. ProduKey program letöltése (a weboldal alján található a letöltés).

Linux telepítő letöltése. Ajánlott hiteles, ellenőrzött webhelyekről letölteni a rendszert. Miért fontos a hitelesség ellenőrzése? Előfordulhat, hogy a telepítőmédiák különböző forrásokból történő letöltésekor, nem az eredeti Linux Mint fejlesztők által kiadott ISO képfájlt töltöttük le. Az ilyen telepítők tartalmazhatnak a rendszerhez utólag hozzáadott kártékony kódokat, programokat, amelyek biztonsági kockázatot jelentenek. Linux verziók letöltése ...

Figyelem: A regen.hu honlap (elsősorban) Microsoft Windows rendszer leírásaival foglalkozik és nem más rendszerekkel, így a Linux leírásai sem tartoznak ide, ezért a telepítéssel Dual Módban, ami ezen az oldalon található, nem tartozik leírás. Más honlapok bővebb leírásokkal és információkkal rendelkeznek. A kereséshez használjuk a Google keresőt!


Másodsorban szükség van a Windows rendszer valamelyik verziójának ISO képfájljára. Töltsük le a Windows-ISO-Downloader.exe programot. 2019.12.07 Version: 8.24 (Méret: 6.2 Mb), ami segít megszerezni a Microsoft honlapjáról a legújabb Windows rendszert.

Gyors tipp: Ha már rendelkezünk flash (vagy pendrive) USB eszközzel, ami már tartalmazza a Windows rendszert, görgessünk lejjebb, ezt a részt kihagyhatjuk.

Ha nem rendelkezünk telepíthető Windows rendszerrel tegyük a következőt:

1.) Kattintsunk az egér bal oldali gombjával a letöltött Windows-ISO-Downloader.exe program ikonjára. A program jobb oldali menüjében jelöljük ki a letöltendő rendszert, úgy, hogy kattintunk a rendszer elötti rádió gombra.

Windows-ISO-Downloader program

2.) Egy legördülő menü jelenik meg. Kattintsunk a bal oldali egér gombbal a lefelé mutató nyílra és válasszuk ki a legördülő ablakban azt a letöltendő Windows verziót, amelyiket telepíteni akarunk. Kattintsunk a kék Megerősítés gombra. Újabb menü jelent meg, ahol a nyelvet választhatjuk ki. Ez esetben a Magyart.

válasszuk ki a legördülő ablakban a letöltendő Windows verziót

3.) Az új ablakba kattintsunk a 64 bites Windows verzióra, majd a megjelent letöltés ablakba kattintsunk a Mentés gombra, és a megjelent fájlkezelő ablak segítségével mentsük a fájlt olyan helyre, ahonnan könnyen elérhető, mert a Rufus programmal máris kiírjuk bootolható USB meghajtóra.

válasszuk ki a 64 bites Windows verziót


Bootolható rendszer készítése

Csatlakoztassunk egy üres USB portba egy legalább 8GB flashdrive-ot vagy pendrive-ot ha csak ez van (4GB nem elég).

Csatlakoztassunk egy legalább 8GB flashdrive-ot

Töltsük le a Rufus.exe programot 2019.11.30 verzió: Rufus 3.8 (1.1 MB). Apró program, de nagyon sok tudással rendelkezik. Telepítés nélkül használható.

  1. Indítsuk el a Rufus programot, azért, hogy a letöltött ISO állományt USB eszközre írhassuk, amit automatikusan felismer, és a legfelső Eszköz bejegyzés alatt feltüntet.
  2. A fő ablakba kattintsunk a KIVÁLASZTÁS gombra, és a fájlkezelőbe (explorer), keressük meg a már meglévő Windows ISO állományt a számítógépen. A fájlkezelő ablakába kattintsunk alul, jobb oldalt a Megnyitás gombra. A Rufus program betölti az ISO fájlt. Válasszuk az alábbi beállításokat:
  3. A Kép tulajdonságai alatt, a legördülő menüből válasszuk az Alapértelmezett Windows telepítés lehetőséget.
  4. A Partíciós séma alatt, a legördülő menüből válasszuk a GPT opciót, majd kicsit jobbra, a Cél bejegyzés alatt, a legördülő menüből válasszuk az UEFI (nem CSM) lehetőséget.
  5. A Formázási beállítások alatti Kötetcímke nevet hagyhatjuk a program által megadottat
  6. A Fájlrendszer alatt állítsuk át az alapértelmezett FAT32-t NTFS fájlrendszerre
  7. Végül kattintsunk az INDÍTÁS gombra

4-5 perc alatt végez a kész, automatikusan induló (bootolható) Windows rendszerrel

telepítő rendszer készítése rufus programmal


Nem alapvető eszközök leválasztása

A csatlakoztatott perifériák általában a telepítés során felmerülő problémák fő okai. Ha nem nélkülözhetetlen a csatlakoztatott eszköz a készülékhez, javasolt eltávolítani, kihúzni az USB csatlakozóból, beleértve a cserélhető tároló és más USB- és Bluetooth- eszközöket, valamint a nyomtatókat, szkennereket, fényképezőgépeket és másokat is. A Windows 10 tiszta telepítésekor csak monitorra, billentyűzetre, egérre és internetkapcsolatra van szükség (ez is nélkülözhető). A telepítés után újra csatlakoztathatjuk az eszközöket. A Windows automatikusan érzékeli a csatlakoztatott eszközt, és ha van internet kapcsolat letölti a legfrissebb illesztőprogramot.


BIOS beállítása a Windows telepítéséhez

Amennyiben lehetséges, ezt a részt nyomtassuk ki, mert a Bios beállításhoz újra kell indítani a számítógépet és nem lesz elérhető ez e leírás. Esetleg nyissuk meg a weboldalt bármelyik okostelefonon, táblagépen vagy ha van másik olyan laptop, számítógép amelyik rendelkezésünkre áll.

A telepítés kezdéséhez el kell indítani az eszközt egy USB rendszerindítóval, amit feltételezve, már elvégeztünk a fenti leírás szerint letöltve az ISO állományt és azt USB eszközre írva a Rufus.exe programmal, amely tartalmazza a fájlokat a Windows telepítéséhez, de ez csak akkor lehetséges, ha az alapvető bemeneti / kimeneti rendszer (BIOS) vagy az Unified Extensible Firmware Interface ( az alaplapon az UEFI) az USB-ről történő indításhoz van konfigurálva.


A rendszerindítási sorrend frissítése BIOS segítségével

Az alaplapi BIOS, az újabb számítógépeken automatikusan érzékeli az automatikusan induló (bootolható) rendszert bármilyen USB eszközön, és beavatkozás nélkül elindítja a telepítőt. Azonban, különösen a régebbi számítógépek esetében, a BIOS-ban külön kell aktiválni az USB-felismerést. Ha nem indul automatikusan, és az eszköz a régi BIOS firmware-t használja, a következő lépésekkel megváltoztathatjuk a rendszerindítási sorrendet. Tegyük a következőt:

Gyors tipp: A BIOS-hoz való hozzáférés lépései gyártónként és akár számítógépes típusonként is eltérőek. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a konkrétabb lépéseket a gyártó támogatási webhelyén kell keresni, jobb esetben a számítógép indulásakor a képernyő bal alsó sarkába jelzi melyik billentyűt kell nyomni folyamatosan, amíg a BIOS ablaka megjelenik.

1.) Indítsuk el, vagy újra a számítógépet.

2.) Amint a számítógép elindul, nyomjuk meg, és tartsuk folyamatosan nyomva (általában) az F2 vagy a DEL gombot a billentyűzeten.

3.) A BIOS ablakában keressük meg a Boot beállításokat.

keressük meg a Boot beállításokat

4.) Állítsuk be a rendszerindítási sorrendet úgy, hogy az USB-adathordozóról induljon a számítógép a Windows 10 telepítőfájljaival. A felső képen egy régebbi Phoenix BIOS ablaka látható, de az újabb számítógépek alaplap BIOS rendszerein is hasonló a beállítás.

Állítsuk be a rendszerindítási sorrendet

5.) Mentsük az új beállítást az F10 gomb megnyomásával a billentyűzeten. Ha rákérdez, hogy valóban mentjük-e, kattintsunk a YES (vagy OK) gombra.

Mentsük az új beállítást az F10 gomb megnyomásával

Gyors tipp: Régebbi BIOS esetén az y (YES) (igen) vagy az n (NO) (nem) gombot kell nyomni a billentyűzeten ha ezt kéri.

A helyes lépések elvégzése után a számítógépnek képesnek kell lennie az USB rendszerindító adathordozóról történő indításra. Ne feledjük: Ha UEFI telepítést akarunk, és a Rufus programmal USB UEFI telepítő rendszert hoztunk létre, akkor a program felhívta a figyelmet a telepítés elötti Bios Secure boot opció kikapcsolására, ha nem, akkor is ki kell kapcsolni, amit a Bios-ban tudunk megtenni. Mivel a BIOS-hoz való hozzáférés lépései gyártónként és akár számítógépes típusonként is eltérőek, nehéz pontos leírást adni az opció eléréséhez. Az alábbi képen Assus Bios menüjében elérhető opció látható, azonban más Bios is hasonlóképpen néz ki, minimális eltéréssel. Ha ilyen opció nincs, az a számítógép NEM TÁMOGATJA az UEFI telepítést.

Mentsük az új beállítást az F10 gomb megnyomásával

Gyors tipp: UEFI telepítés közben hiba léphet fel ha nem töröltük a régi MBR (Master Boot Record) partíciós szektort. Bővebb leírást itt találunk …


Windows kettős rendszer – Dual Boot telepítés

Mind a két rendszer telepítési folyamata két részből áll, külön - külön. Először el kell végezni a telepítési folyamatot, amely lehetővé teszi a meghajtó törlését, ami biztosítja annak tisztaságát esetleges kémprogramok, vírusok eltüntetését, a partíciók konfigurálását és a Windows példányának telepítését. A második rész az OOBE (out-of-box), azaz a folyamat, amely lehetővé teszi a személyes beállításokat, a nyelv beállítást, a fiók, az adatvédelem és egyebek konfigurálását.


Telepítés

Miután rengeteg előkészületi folyamatot elvégeztünk az ajánlott előkészítési lépésektől az adatok mentéséig, és létrehoztuk az USB rendszerindító adathordozót, akkor folytathatjuk a következő lépéssel, a végleges Windows telepítésének befejezésével.

Figyelem: Ez egy emlékeztető, hogy a folyamat mindent töröl a számítógépen található azon partíciójáról ahová a rendszert telepítjük. Egy javaslat: ha nem mentettük fontos adatainkat, akkor tegyük meg most és csak ezután fogjunk a telepítésbe.

Végül egy nagyon jó tanács: Nyissuk meg az Ez a gép-ben (Sajátgép) az Eszközök és meghajtók ablakot és az ott található meghajtók db. számát és azok méretét, ami GB-ban van feltüntetve, jegyezzük fel egy papírra, azért, hogy telepítés közben helyesen válasszunk a meghajtók közt, akkor mikor törölni kell, és akkor mikor ki kell választani melyikre kerüljön a telepítés. Helytelen választás esetén kellemetlen adatvesztéssel járhat. Pl: C= 121 GB, a másik D= 119 GB.

meghajtók db. számát és azok méretét, ami GB-ban van feltüntetve, jegyezzük fel egy papírra

Gyors tipp: Ha csak egy meghajtó van, amit majd több részre osztunk, és nincs olyan partíció ahol féltve őrzött adatok vannak, pl: csak C://, nem kell lejegyezni a méreteket, mert mindenképp törlésre kerül.

A Windows Dual Módban telepítéséhez tegyük a következőt:

Figyelem: Dual-boot rendszer kiépítésénél nagyon fontos, hogy elsőként valamelyik Windows verzió kerüljön telepítésre NEM LINUX. Ennek legfőbb oka, hogy a Windows telepítése során a boot programot, boot szektort a Windows felülírja, akármi is volt rajta korábban. Egy Linux terjesztéssel szemben a Windows boot programja, csak a korábbi Windows verziókat ismeri fel és csak ebben az esetben alakítható ki dual-boot rendszer két Windows-al. Forrás és bővebb leírás Linux telepítése …

1.) Indítsuk el, vagy újra a számítógépet a Windows USB adathordozóval, amit a fenti módszer szerint készítettünk a Rufus programmal. Ha a BIOS beállításait helyesen konfiguráltuk, és az automatikusan induló (bootolható) USB eszközről indul a számítógép, az alábbi ablak fogad, ahol megkér, nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten a kezdéshez. Figyelem: Csak most nyomjunk egy akármilyen gombot. Újrainduláskor bármelyik billentyűzet gombot TILOS megnyomni, még akkor is, ha a rendszer kéri, mert újraindul a telepítés!

Indítsuk el, vagy újra a számítógépet

2.) Ha a "Windows telepítése" ablakba a nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása helyes, kattintsunk a Tovább gombra.

nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása

3.) A következő ablakba kattintsunk a Telepítés gombra

nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása

4.) Adjuk meg a billentyűzet segítségével a Windows rendszer termékkulcsot, majd kattintsunk a Tovább gombra

Adjuk meg a Windows 10 rendszer termékkulcsot

5.) A folytatáshoz jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket jelölőnégyzetet, és kattintsunk a Tovább gombra

jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket

6.) A következő ablakba kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre.

kattintsunk az Egyéni telepítési lehetőségre

7.) Ha lejegyeztük a meghajtó méretét, a fenti jó tanács szerint, most vegyük elő a papírt a törlendő meghajtó azonosítása végett, ami ebben a példában C:// 121 GB. A hozzá tartozó kisebb méretű meghajtókat is törölhetjük, mert újakat hoz létre automatikusan.

8.) Kattintsunk a törlendő meghajtóra a kijelöléshez, majd kattintsunk a Törlés gombra. Ezután kattintsunk a következő meghajtóra, majd a Törlés gombra. Hasonlóan járjunk el mindegyikkel. Figyeljük meg, ahogy megtörténik a törlés a partíciók egyesülnek. Nő a méret.

Azt a meghajtót ne töröljük amelyiken saját adatokat tárolunk

Gyors tipp: Azt a meghajtót NE töröljük amelyiken saját adatokat tárolunk, mert elvész minden féltve őrzött adat (ha nem mentettük más meghajtóra, partícióra). Ebben az esetben három meghajtót kell látnunk ebben az ablakban

9.) A törlés után mindössze két, most még „nyers”, azaz formázatlan meghajtó marad (ebben a példában), egy D://=119 GB, és egy 121 GB-os, azaz C://. Fontos, hogy Törlés után mindegyik meghajtót Formázzuk!

törlés után mindössze két meghajtó marad

10.) A befejezéshez kattintsunk a meghajtóra ahová telepítenénk a Windows rendszert a kijelöléshez, majd kattintsunk alul az Új linkre.

befejezéséhez kattintsunk a meghajtóra

11.) A rendszer automatikusan kiszámolja a méretet. Ebbe a példába NE változtassunk a méreten, hanem egyszerűen kattintsunk az Alkalmaz majd a Tovább gombra.

kattintsunk a Tovább gombra

Gyors tipp: A 121 GB, vagy a 119 GB tovább osztható (pl: akár két partícióra). Ebben az esetben meg lehet változtatni a rendszer által megadott számot, de csak kisebbre (pl felére: 61 234, ne használjunk 0-át), ami egy újabb kb. 60 GB-os partíciót jelent. Formázzuk, az alatta található Formázás linkre kattintva. A befejezéséhez kattintsunk a másik kb. 60 GB-os meghajtóra a kijelöléshez, majd kattintsunk alul az Új linkre. Most azonban, ebbe az ablakba, semmiképp se változtassunk a rendszer által megadott méreten, hanem egyszerűen kattintsunk a Tovább gombra, és formázzuk ugyan úgy mint az előzőt.

12.) Azért volt szükség a fent található ábra szerint az Új linkre kattintani, mert így hozza létre a biztonsági és helyreállítási kissebb partíciókat.

Kattintsunk a Formázatlan meghajtóra, majd a Formázás linkre, és ha kész a formázás, kattintsunk a Tovább gombra. Figyelem: Ha féltve őrzött adatokat tartalmazó meghajtó is van, azt, és a többi kisebb meghajtót TILOS formázni! Azonban a második (119GB) meghajtót formázhatjuk, ha azt előzőleg töröltük, hiszen arra másik rendszert telepítünk majd.

kattintsunk a Tovább gombra

13.) Kész. Automatikusan elindul a tényleges Windows rendszer telepítése. Türelem. A felsorolás végén, a Befejezés résznél a rendszer újra indul.

Gyors tipp: Figyelem: Újraindulás után bármelyik billentyűzet gombot TILOS megnyomni, még akkor is, ha a rendszer kéri, mert újraindul a telepítés! Jó ötlet leállás után azonnal eltávolítani az USB telepítő meghajtót. Már nem kell.

a Befejezés résznél a rendszer újra indul

14.) Indulás után megjelent az első ablak, ahol a telepített fájlokat konfigurálja. 3-4 percig tart.

a telepített fájlokat konfigurálja

15.) A következő ablakba beállítja a billentyűzetet. Ha helyes, kattintsunk az Igen gombra.

beállíthatjuk a billentyűzetet

16.) Ha más billentyűzet kiosztást is szeretnénk, itt választhatunk. Ha nem kell, kattintsunk a Kihagyás gombra.

kiválaszthatjuk a billentyűzetet

17.) Az eddig elvégzett telepítés beállítása következik.

Az eddig elvégzett telepítés beállítása

18.) Kattintsunk a kiválasztáshoz a Beállítás személyes használatra linkre. Majd a Tovább gombra. (A Beállítás szervezeti használatra, Windows szerver alapú tartományhoz való csatlakozást jelent, amit még a vállalati gépeken is ritkán állítanak be).

Az eddig elvégzett telepítés beállítása

19.) Ha van Microsoft fiókunk, adjuk meg email címünket, majd a következő ablakba gépeljük be a jelszót. Ebbe a telepítési példába, egyelőre nem jelentkezünk be, ezért kattintsunk az Offline fiók linkre, majd a Tovább gombra

Gyors tipp: A zökkenőmentes telepítés befejezése érdekében, NE jelentkezzünk be egyelőre a Microsoft fiókba. Ezt a telepítés után is megtehetjük.

adjuk meg email címünket, majd gépeljük be a jelszót

20.) Ebbe az ablakba kattintsunk a kérdés kiválasztásához a lefelé mutató nyílra, és válasszunk egy kérdést, majd az alsó sávba adjuk meg a választ (legyen olyan, amit nem felejtünk el). Ismételjük meg, majd kattintsunk a Tovább gombra.

válasszunk egy kérdést, majd az alsó sávba adjuk meg a választ

21.) Kattintsunk az Igen gombra, a további informatív ablakok megjelenítéséhez.

további informatív ablakok

22.) Ezután 5-6 ablak jelenik meg, ahol választhatunk, illetve jóváhagyhatunk vagy tilthatunk Microsoft tevékenységeket, úgymint Helyalapú szolgáltatás, Eszköz nyomon követése, Diagnosztikai adatok küldése, Gépelés vagy Hirdetések megjelenítése. Olvassuk el figyelmesen, majd kattintással válasszunk minden ablakba, végül kattintsunk az Elfogadás gombra.

jóváhagyhatunk vagy tilthatunk Microsoft tevékenységeket

23.) Az eddig elvégzett telepítési feladatok véglegesítése folyik a háttérben. Türelem.

telepítési feladatok véglegesítése

24.) Kész. A telepítés befejeződött. Megjelent az Asztal és a böngésző ablaka, ahol további információt és tippet lehet olvasni. Kattintsunk a jobb felső sarokban található piros bezáró gombra.

A telepítés befejezése


Fontos lépés telepítés után

Sajátgép ikon megjelenítése az Asztalon:

1.) Kattintsunk egy szabad helyre az Asztalon az egér jobb oldali gombjával, és válasszuk a Személyre szabás linket.

válasszuk a Személyre szabás linket

2.) A megjelent Gépház ablakba, a bal oldali sávba, középen, kattintsunk a Témák linkre

kattintsunk a Témák linkre

3.) Az újabb ablakba, a Kapcsolódó beállítások bejegyzés alatt, kattintsunk Az asztal ikonbeállításai linkre.

kattintsunk Az asztal ikonbeállításai linkre

4.) A következő rendszerablakba jelöljük be bal oldalt, felül található Számítógép és Felhasználó fájljai előtti jelölő négyzetet, majd kattintsunk az ablak jobb oldalán, legalul található Alkalmaz gombra, majd az OK gombra.

Az ablakba jelöljük be a Számítógép jelölőnégyzetet

Kész. Ezután az Ez a gép (Sajátgép) ikonra kattintva könnyedén elérjük a fontosabb elemeket. Meghajtók, fájlkezelő, vezérlőpult, stb.


Internet és Frissítés szolgáltatás

A Tálcán, baloldalt, alul található internet kapcsolat ikonra kattintva kapcsoljuk be a Wifi vagy kábeles internetet (ha nem kapcsolódott automatikusan). Sikeres kapcsolat esetén a Gépházba indítsuk el a frissítés szolgáltatást, azért, hogy a rendszer interneten keresztül letölthesse a legújabb frissítéseket és a legújabb illesztőprogramokat (drivereket).


Frissítések telepítése

A legújabb biztonsági és karbantartási frissítések telepítéséhez a Windows 10 rendszeren tegyük a következőt: Nyissuk meg a Beállításokat.

1.) Kattintsunk a Tálcán, alul, a bal sarokban található Start gombra.

Kattintsunk a Start gombra

2.) A felbukkanó oldalsávban kattintsunk a Gépház (fogaskerék) ikonra.

kattintsunk a Beállítások fogaskerék ikonra

3.) Kattintsunk alul a Frissítés és biztonság elemre.

Kattintsunk alul a Frissítés és biztonság elemre

4.) A Windows Update ablakba, kattintsunk a Frissítések keresése gombra. Végül ha talált frissítést, illesztőprogramot, és letöltötte, illetve telepítette, indítsuk újra a számítógépet.

kattintsunk a Frissítések keresése gombra

Ezután befejezi az elkezdett frissítések telepítését. Ha megjelent az Asztal, mivel új telepítés, ismételten nyissuk meg a frissítés szolgáltatást és futtassunk le egy újabb frissítés keresést. Újabb találat esetén járjunk el azonos módon mint ahogy a fenti részben is le van írva. Végül egy teljesen új Windows rendszert kapunk, amelyik teljesen tiszta. Nincs vírus, kémprogram, ráadásul sokkal gyorsabb és biztonságosabb az új frissítések telepítésével.


Windows rendszer aktiválás ellenőrzése

1.) Nyissuk meg a Beállításokat. Kattintsunk a Tálcán, alul, a bal sarokban található Start gombra.

Kattintsunk a Start gombra

2.) A felbukkanó oldalsávban kattintsunk a Gépház (fogaskerék) ikonra.

kattintsunk a Beállítások fogaskerék ikonra

3.) Kattintsunk alul a Frissítés és biztonság elemre.

Kattintsunk alul a Frissítés és biztonság elemre

4.) Bal oldalt, kicsit lejjebb, kattintsunk az Aktiválás linkre.

kattintsunk az Aktiválás linkre

Ha a Windows automatikusan, sikeresen aktiválódott (internet csatlakozás szükséges), a következő üzenetek egyikét láthatjuk:

1.) A Windowst digitális licenccel aktiválták (azt jelenti, hogy aktiválták, de a licence nincs csatolva a Microsoft-fiókhoz.

2.) A telepített rendszer aktiválva van (azt jelenti, hogy aktiválták és a licence kapcsolódik a Microsoft-fiókhoz.

Gyors tipp: Ha a Windows 10 nem aktiválódott automatikusan, az eszköz rövid időn belül újra próbálkozik. Ha továbbra is fennáll a probléma, akkor az aktiváláshoz használhatjuk az Aktiválási hibaelhárítót.


Hiányzó illesztőprogramok ellenőrzése

Az alábbiak szerint ellenőrizhetjük, hogy a Windows 10, és a lefuttatott frissítés szolgáltatás telepített-e minden összetevőt, illesztőprogramot és konfigurálta-e az összes perifériát:

1.) Kattintsunk az Asztalon található Ez a gép (Sajátgép) ikonra az egér jobb oldali gombjával, és a felbukkanó egér menüben, legalul, kattintsunk a Tulajdonságok linkre.

kattintsunk a Tulajdonságok linkre

2.) A megjelent ablakba, bal oldalt, felül, kattintsunk az Eszközkezelő gombra az alkalmazás megnyitásához.

kattintsunk az Eszközkezelő gombra

3.) A következő ablakba győződjünk meg arról, hogy az eszközök egyikén sem található sárga kérdőjel jelölés.

Abban az esetben, ha egy vagy több eszközön ilyen jel van, le kell tölteni és telepíteni kell a legújabb illesztőprogramokat a számítógép gyártójának támogatási webhelyéről (vagy máshonnan).

győződjünk meg az eszközök egyikén sem található sárga kérdőjel jelölés

4.) Kattintsunk a sárga kérdőjellel jelölt elemre az egér bal oldali gombjával, és a felbukkanó értesítő ablakba kattintsunk a felső menüsorban található Illesztőprogramok gombra, majd az újabb ablakba, baloldalt található Illesztőprogram frissítése gombra.

Gyors tipp: Töltsük le az Iobit cég weboldaláról a Driver Booster programot, ami telepítés után gyorsan és akár több eszköz illesztőprogramját is ingyenes telepíti pillanatok alatt. Feleslegesé teszi a fenti leírás menetét. Driver Booster letöltés »»


Adatok helyreállítása az OneDrive alkalmazásból

Az óra mellett, a jobb alsó sarokban, a Tálcán található felhő ikonra kattintva az adatok már elérhetőek az OneDrive mappában (természetesen ha a leírás szerinti mentési módszert alkalmaztuk), ahonnan könnyen visszaállítható az összes adat.

A második rendszer telepítése

Ha kész vagyunk az első Windows telepítésével, telepíthetjük a következőt, azonban ne feledjük, hogy csak a jelenlegi Windows verziónál újabbat telepíthetünk, (vagy jöhet a Linux telepítése).

Figyelem: A második rendszert a második meghajtóra telepítjük NEM UGYANARRA ahová az első rendszert, mert mindent felülír az új telepítés, így hiába várjuk a Dual Boot (kettős rendszer indítás) ablakot újraindításkor, mert nem lesz második rendszer amit elindíthatna a számítógép.

VÉGE

a lap tetejére