33 hasznos parancsfájl

»» 2024.FEB.08 / frissítve: --- ---

33 hasznos parancsfájl

A számítógépen eredménytelenül, majd az interneten keresve, kb. 10-15 percet töltünk a keresett Windows funkció előcsalogatásával. Egy hónapos szinten, akár órákat is spórolhatunk, ha letöltjük a parancsfájlokat, amelyek egy egér kattintásra indítják a kért műveletet.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Minimális tájékoztató leírás került mindegyik fájl mellé. Bárki használhatja, nem tesz kárt a számítógépben, legfeljebb a nem hozzáértő felhasználó az elindított funkció beállításaiban legyen óvatosabb (ebből eredő kár a felhasználót terheli felelösség!).

Gyors tipp: ZIP tömörített fájlként lehet letölteni, majd ki kell csomagolni. Egyszerűen kattintsunk a letöltött ZIP fájlra, majd a megnyílt ZIP ablakból húzzuk az egérrel, pl.: az Asztalra, a CMD fájlt.

Windows takarító/ellenörző:

chkdsk

chkdsk.cmd: A CHKDSK parancs a teljes merevlemez átvizsgálására szolgál (SSD / HDD), hogy megtalálja és kijavítsa a hibákat, megkeresi az esetlegesen található sérült vagy hibás szektorokat.

Cleanup-Image

Cleanup-Image.cmd: Tisztítja a C:\Windows\WinSxS\, a Downloaded Program Files, a TEMP mappát, és a telepített program és illesztőprogramok maradék fájljait.

cleanmgr

cleanmgr.cmd: Beépített Lemezkarbantartó eszköz. Törli a szükségtelen fájlokat a számítógépről. A párbeszéd ablakban kiválasztható, mely fájlokat törölje.

Clear-All-EventLog

Clear-All-EventLog.cmd: A Clear - EventLog parancs törli a megadott eseménynaplók összes bejegyzését a számítógépen, így nem marad nyom a műveletek után.

malware-remover

malware-remover.cmd: A rosszindulatú szoftvereket eltávolító eszköz (MSRT), segít megőrizni a számítógépeket az elterjedt kártevő programoktól.

Gyors tipp: Érdemes ezek közül néhányat letölteni, egy külön mappába tárolni, ahonnan könnyen elérhetővé válnak (pl.: az Asztalra).

Windows rendszer beállítás:

control-panel

control-panel.cmd: A Vezérlőpult egy Windows összetevő, ahol módosítható a rendszerbeállítás, a hardver és szoftver hozzáadása / eltávolítása.

disk-manager

disk-manager.cmd: A Lemezkezelő segít olyan tárolási feladatok végrehajtásában, mint az új meghajtó inicializálása, a kötetek bővítése / csökkentése.

device-manager

device-manager.cmd: Az Eszközkezelő lehetővé teszi a felhasználók számára a számítógéphez csatlakoztatott hardver megtekintését és vezérlését.

mobile-center

mobile-center.cmd: Kapcsolat alakítható Windows Mobile eszközökkel, tartalom szinkronizálható, kezelhetők a zeneszámok, képek és a videofelvételek.

monitor calibration

monitor-calibration.cmd: A Windows ezt az egyszerű, monitorkalibrációs eszközt kínálja a képernyő fényerejének és kontrasztjának beállításához.

sysdm.cpl

sysdm.cpl: A Rendszer tulajdonságai panel megnyitására szolgál. Magába foglalja az Eszközkezelőt, ahol láthatjuk a hardverek tulajdonságait.

system-configuration

system-configuration.cmd: A Rendszerkonfiguráció meghatározza a számítógépes hardvert, ahol beállíthatjuk az indítást és a szolgáltatások betöltését.

system-properties

system-properties.cmd: A Microsoft Windows része az operációs rendszer beállításainak szerkesztéséhez, beleértve a hardverbeállításokat, és csatlakozást.

SystemPropertiesPerformance

SystemPropertiesPerformance.cmd: Számos, teljesítmény beállítást tartalmaz vizuális effektusokhoz, amelyek beállításával gyorsítható a rendszer.

Windows alkalmazások:

world-pad

world-pad.cmd: A Jegyzettömb fejlett változata. A WordPad nem kap több frissítést és kikerül a Windowsból – olvasható a Microsoft egyik bejegyzésében.

notepad

notepad.cmd: Ez a gyors és egyszerű szövegszerkesztő évek óta a Windows egyik fő eleme dokumentumok gyors megtekintésére és szerkesztésre.

calculator

calc.cmd: Hatékony számológép, amely szabványos, tudományos, programozói és grafikus számológép funkciókat, valamint konverterkészletet tartalmaz.

charmap

charmap.cmd: Az eszköz speciális karakterek bevitelére szolgál. Tartalmazza a karakterek szimbolikus neveit és a hexadecimális értékeket.

audio-mixer

audio-mixer.cmd: A keverő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan váltsanak a hangkimenetek között (fejhallgatók, hangszórók).

system-info

system-info.cmd: A Rendszerinformáció ablak megnyitásával átfogó információt találunk a számítógép rendszeréről, processzoráról, memóriájáról.

version-chack

version-chack.cmd: Egyszerű mód a számítógépre jelenleg telepített operációs rendszer (OS) verziójának ellenőrzésére, ha erre szükség adódik.

windows version

winver.cmd: A Windows ellenőrző funkciójával láthatjuk a megjelent ablakban, hogy a Windows melyik kiadása és verziója fut az eszközön.

activate-windows

activate-windows.cmd: A Windows rendszer utólagos aktiválási lehetősége, ha telepítéskor, vagy használat közben cserélni szeretnénk az aktiváló kulcsot.

event-viewer

event-viewer.cmd: Az Eseménynapló a Windows operációs rendszer által tárolt rendszer, biztonsági és alkalmazásértesítések időrendi feljegyzése.

file-explorer

file-explorer.cmd: A Fájlkezelő a Windows operációs rendszerek által a mappák és fájlok böngészésére használt fájlkezelő alkalmazás.

username-password

username-password.cmd: A tárolt felhasználónevek és jelszavak biztonsági mentését és azok visszaállítását szolgáló Windows biztonsági alkalmazás.

remote-assistance

remote-assistance.cmd: Távsegítség kérése Windows rendszerben, amely lehetővé teszi a számítógépes problémák megoldását távoli kapcsolaton keresztül.

Képernyő kímélők:

Bubbles-screensaver

Bubbles-screensaver.cmd: A Bubbles képernyővédő kellemes megjelenítést biztosít az átlátszó buborékokal, amelyek finoman lebegnek az asztalon.

text-screensaver

text-screensaver.cmd: Az eredetihez hasonlóan lehetővé teszi bármilyen szöveg beírását a képernyőn, bármilyen színben vagy betűtípusban.

Számítógép ki/bekapcsolók:

log-off

shutdown-30-second.cmd: – Vigyázat: A számítógép 30 másodperc múlva kikapcsol. A művelet nem vonható vissza. Elötte zárjunk be minden alkalmazást.

log-off

restart-30-second.cmd: – Vigyázat: A számítógép 30 másodperc múlva újraindul. A művelet nem vonható vissza. Elötte zárjunk be minden alkalmazást.

log-off

logoff-30-second.cmd: – Vigyázat: A kijelentkezés 30 másodperc múlva elkezdődik. A művelet nem vonható vissza. Elötte zárjunk be minden alkalmazást.

shutdown-restart

shutdown-restart.cmd: Leállítás, újraindítás, kijelentkezés, hibernálás parancs, mind egy fájlban. Indítás után ki kell választani a megfelelőt.

VÉGE