Letiltás Windows 11 TPM2.0/Secure Boot

»» 2021.OKT.12 / frissítve: 2022.DEC.23 ---

Letiltás Windows 11 TPM2.0/Secure Boot

Mivel a Microsoft legújabb operációs rendszerét régebbi számítógépekre nem lehet telepíteni, a szigorú biztonsági követelmények miatt, ezért az interneten megjelent számos leírás, hogyan készíthető USB meghajtóról indítható (bootolható) Windows 11 rendszer, amely teljes értékű telepítést tesz lehetővé, akár a Windows 10, vagy még ennél régebbi rendszerek leváltására is.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Figyelem: Csak saját felelősségre alkalmazható a Microsoft által támasztott követelmények kiiktatásával elkészített Windows telepítő elkészítése, és a Windows 11 használata! Készítsünk biztonsági mentést, ahonnan visszaállíthatjuk a rendszert hiba esetén.

Gyors tipp: A Windows 11 nem frissül ezután, mivel ki lesz iktatva a Microsoft által kért biztonsági követelmény (TPM2.0), ezért nem jár hozzá frissítési támogatás, így az újabb verzió megjelenésekor ezt a műveletet újból el kell végezni (elegendő évente egyszer?).

Jó tudni:

1.) - A Windows 11 funkciófrissítések általában évente kétszer kerülnek kiadásra és új funkciókat, biztonsági frissítéseket tartalmaznak.

2.) - A minőségi frissítések gyakrabban kerülnek kiadásra és kisebb javításokat, biztonsági frissítéseket tartalmaznak.

A művelet több lépésből áll:

  1. – Rufus.exe program letöltése.
  2. – Windows 11 ISO letöltése.
  3. – USB-flash meghajtó csatlakoztatása.
  4. – Windows 11 (bootolható) USB készítés.
  5. – Windows 11 telepítése.

A Rufus.exe program úgy lett módosítva, hogy a Microsoft által támasztott követelményeket kiiktatja a Windows telepítő rendszerből, így egyszerűen tesztelhetjük bármilyen régi számítógépen, amelyet az elmúlt 10 évben gyártottak (gondolom, már nincs ennél korábbi számítógép használatban). Fogjunk bele:


– ELSŐ RÉSZ – Rufus.exe program letöltése.

Windows 11 ISO készítése a Rufus.exe (verzió: 3.21 - 1.3 MB - 2022.DEC.23) program változatával, amelyet az alábbi weboldalról lehet letölteni: Letöltés Rufus.exe...


– MÁSODIK RÉSZ – Windows 11 ISO letöltése.

A Windows 11 kész ISO képfájlt, a Microsoft hivatalos oldaláról lehet letölteni, amely azonban tartalmazza a TPM2.0 és más minimális hardver követelményeket, ezért a letöltött ISO fájl csak újabb gépekre telepíthető. Régi gépekre telepítéshez, a Rufus.exe programmal elkészített változatot kell telepíteni. Windows 11 letöltés...

Figyelem: A weboldalon görgessünk lejjebb "A Windows 11 lemezképének (ISO) letöltése" bejegyzésig.


– HARMADIK RÉSZ – USB-flash meghajtó csatlakoztatása.

Csatlakoztassuk a számítógép egy üres USB portjába az elkészített USB-flashdrive-ot (vagy pendrive-ot ha csak ez van). Figyelem: Mentsük a flashdrive-ról (vagy pendrive-ról) minden adatot ha kell, mert minden törlésre kerül.

Csatlakoztassuk az elkészített USB-flashdrive-ot

– NEGYEDIK RÉSZ – Windows 11 (bootolható) USB készítés.

Tegyük a következőt, azért, hogy az elkészített ISO állományt a csatlakoztatott USB eszközre írhassuk a Rufus.exe programmal.

Gyors tipp: A Rufus program, Windows és más rendszerek indítható (bootolható) USB-meghajtók létrehozására készült. A 3.16-os új verziója, a Beta 2, tartalmaz egy "kiterjesztett módot", amellyel a felhasználók megkerülhetik a Microsoft biztonsági követelményeit.

Fogjunk bele:

1.) A Rufus program letöltése után, egyszerűen kattintsunk a program ikonjára (telepítés nélkül használható).

2.) Azonnal, automatikusan érzékeli, ha már van csatlakoztatott USB meghajtó, és a legfelső Eszköz bejegyzés alatt feltünteti.

3.) Az alábbi képen látható módon változtassuk meg a beállításokat a Rufus programban:

A.) Válasszuk ki a Windows 11 ISO-t a rendszerindító szektor menüjéből a KIVÁLASZTÁS gombra kattintva.

B.) A képbeállítások menüben válasszuk ki a Windows 11 kiterjesztett telepítését: (Extended Windows 11 Installation (no TPM/no Secure Boot/8GB- RAM)).

C.) Válasszuk a gyorsabb NTFS modern fájlrendszert, a FAT32 alapbeállítás helyett, a "Fájlrendszer" bejegyzés alatt.

D.) Végül kattintsunk az INDÍTÁS gombra. Pár percen belül elkészíti a program a régi gépekre is telepíthető Windows 11 bootolható verzióját.

Válasszuk az NTFS modern fájlrendszert

Ha végzett, egy kis ablakban értesítést küld. Kattintsunk az OK gombra, és ha azonnal telepítenénk az új Windows 11-et, ne válasszuk le az USB meghajtót hanem indítsuk újra a számítógépet. Automatikusan elindul a telepítés.

Bővebben a Windows 11 telepítéséről itt olvashatunk...

VÉGE