CHKDSK.cmd lemezhiba javításhoz

»» 2024.FEB.06 / frissítve: --- ---

CHKDSK.cmd lemezhiba javításhoz

A Lemezellenőrző (angolul: Check Disk, röviden: CHKDSK) egy beépített Windows-eszköz, amely megkeresi a merevlemezen esetlegesen található sérült fájlokat vagy a hibás szektorokat, majd jelentést készít. Ha hibát talál, egy üzenet jelenik meg: Indítsa újra a számítógépet a fájlrendszer javításához és kísérletet tesz azok kijavítására.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: Használjuk ezt az eszközt, ha a számítógép lassú, a lemezen már alig van hely, vagy gyanús, hogy meghibásodott a merevlemez.

Futtatható a CHKDSK az SSD-n?

CHKDSK futtatása SSD-n és HDD-n is biztonságos.

Fogjunk bele:

A Lemezellenőrző Windows-eszközt háromféleképpen indíthatjuk. Első két lehetőség a manuális indítás, a harmadik lehetőség az automatikusan futtatható CHKDSK.cmd fájl használata, amelyet az alábbi linkről lehet letölteni (ZIP fájl, ki kell csomagolni):

"CHKDSK.cmd" fájl letöltése...

A.) – Manuális indítás a Keresőmezőből:

(1) A tálca keresőmezőjébe írjuk be az CHKDSK parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten.

(2) A megjelent ablakba kattintsunk a Futtatás rendszergazdaként linkre.

(3) Azonnal elindul a lemezellenőrző parancssor, ahol láthatjuk a folyamatot.

Ha hibát talál, kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha nem talál hibát a művelet végén automatikusan bezáródik a parancssor ablaka.

Futtatás rendszergazdaként

B.) – Manuális indítás a Fájlkezelőből:

Az indításhoz nyissunk meg egy új Fájlkezelő ablakot. Nyomjuk meg egyszerre a Windows-Logo és E gombokat a billentyűzeten, majd kattintsunk az ablak baloldalán található Ez a gép ikonra (ha nem látható az ikon görgessünk lejjebb).

Windows-Logo és E gombok

Az Eszközök és meghajtók részen kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a C: rendszer meghajtóra, majd a megjelent kis egér menüben kattintsunk a jobb egérgombbal a Tulajdonságok linkre.

kattintsunk a Tulajdonságok linkre

A megjelent újabb ablakban kattintsunk az Eszközök gombra, majd a megváltozott ablakban kattintsunk az Ellenőrzés gombra. Azonnal elindul a lemezellenőrző művelet, ahol láthatjuk a folyamatot.

kattintsunk az Ellenőrzés gombra

C.) – Lemezellenőrző indítása automatikusan:

Ha a fent leírt manuálisan indítható műveletet kihagyjuk, használjuk helyette inkább a alábbi link alól letölthető, egy kattintásra indítható parancsfájlt. Az automatikusan indítható CHKDSK.cmd fájl lemezellenőrző program sem dolgozik gyorsabban, annyi az előnye, hogy ugyanazt a programot egy egérkattintásra indítja.

Az alábbi linkre kattintva ZIP tömörített fájlként lehet letölteni, majd ki kell csomagolni (pl. az Asztalra).

"CHKDSK.cmd" fájl letöltése...

Fontos: A fájlt rendszergazdaként kell futtatni. Kattintsunk a letöltött, majd kicsomagolt "CHKDSK.cmd" parancsfájlra az egér jobb oldali gombjával és a megjelent kis egérmenü ablakába kattintsunk az egér bal oldali gombjával a Futtatás rendszergazdaként linkre.

rendszergazdaként kell futtatni

Gyors tipp: A fájlok számától, a merevlemez méretétől, a merevlemezen előforduló hibák mennyiségétől függően a CHKDSK folyamata percektől kezdve, akár órákig is eltarthat.

Figyelmeztetések:

Megjegyzés: A Lemezellenőrző a művelet idejére lezárja a merevlemezt, és nem engedi más programok futtatását, amíg be nem fejeződik. Fontos, hogy akkor futtassuk, mikor tudjuk, hogy akár több óráig nem használjuk a számítógépet.

Figyelmeztetés: Ne szakítsuk meg a CHKDSK programot működése közben, csak abban az esetben, ha a program nem válaszol, vagy hibaüzenetet jelenít meg. A CHKDSK megszakítása a rendszer újraindításával jár és további hibákat eredményezhet.

Vigyázat: Helytelen kezelés hibát eredményezhet, ezért ajánlott visszaállítási pontot készíteni, ahonnan visszaállítható az eredeti állapot.

Rendszer-visszaállítási pont készítése...

VÉGE