Letöltés Clear-All-EventLog.cmd

»» 2024.FEB.21 / frissítve: ---

Letöltés Clear-All-EventLog.cmd

Az Eseménynapló (angolul: Event Viewer) a Windows rendszerbe épített eszköz, amely tárolja a rendszer biztonsági és alkalmazás értesítések részletes és időrendi bejegyzéseit, részletes információkat jelenít meg naplók formájában a Windows-eseményekről, például amikor a felhasználó bejelentkezik a számítógépre, vagy ha egy alkalmazás hibát észlel, vagy illesztőprogram telepítés hiba történik.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: A haladó felhasználónak, hasznosnak bizonyulhat a bejegyzések értelmezése a Windows és más alkalmazások hibaelhárítása esetén, azonban a laikus számára teljesen feleslegesen növeli a lemez méretét.

Hol található az Eseménynapló:

1.) – A Windows rendszer segédprogramja, a C:\Windows\System32 mappában található eventvwr.msc néven.

2.) – Az eseménynaplók pedig a C:\WINDOWS\system32\config\ mappában tárolódnak.

eseménynaplók helye

Vigyázat Az Eseménynapló helytelen kezelése, bejegyzések manuális eltávolítása, tisztítása, hibát eredményezhet, ezért ajánlott készíteni visszaállítási pontot, ahonnan visszaállítható az eredeti állapot.

Rendszer-visszaállítási pont készítése...

Fogjunk bele:

A Windows Eseménynaplót kétféle módon takaríthatjuk ki a régi, elavult, már érvényét vesztett bejegyzésektől, amelyek biztonsági kockázatot is rejtenek magukban, mivel rosszindulatú támadásnak is kitehetik a számítógépet.

1.) Eseménynapló takarítása manuálisan:

A művelet elvégzéséhez nyissuk meg a Windows rendszerbe épített saját Windows Eseménynapló programját.

(1) A tálca keresőmezőjébe írjuk be az eventvwr.msc parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten. (2) A megjelent Eseménynapló bal oldali ablaktáblájában kattintsunk a választott naplóra (pl.: Alkalmazás), (3) majd az ablak közepén megjelent bejegyzésre, amelyet szeretnénk törölni, (4) és kattintsunk a Napló törlése elemre a jobb szélső Műveletek panelen. (5) Végül a felül megjelent újabb kis ablakban kattintsunk a Törlés gombra a jóváhagyáshoz.

kattintsunk a választott naplóra

2.) Eseménynapló takarítása automatikusan:

A bejegyzések manuális törlése sok időbe telhet és növeli a művelet során elkövethető hiba esélyét, ezért használjuk helyette a biztonságosan használható Clear-All-EventLog.cmd fájlt, amely alaposabb munkát végez, természetesen ennek ellenére mindig ajánlott a biztonsági mentés. Az alábbi linkre kattintva ZIP tömörített fájlként lehet letölteni, melyre rákattintva ki kell csomagolni.

"Clear-All-EventLog.cmd" fájl letöltése...

Fontos: A fájlt rendszergazdaként kell futtatni. Kattintsunk a letöltött "Clear-All-EventLog.cmd" parancsfájlra az egér jobb oldali gombjával és a megjelent kis egérmenü ablakába kattintsunk az egér bal oldali gombjával a "Futtatás rendszergazdaként" linkre.

Futtatás rendszergazdaként

Azonnal látható a parancssor ablakában, hogy elkezdődik az alapos bejegyzés eltávolítás. Nyugodtan folytathatjuk a számítógépen a munkát, ez nem zavarja az automatikus takarítást. A művelet, a bejegyzések számától függően 3 és 15 másodpercig tart. Végül automatikusan bezáródik a parancssor ablaka.

VÉGE