Windows alapos takarítása

»» 2024.JAN.27 / frissítve: --- ---

Windows alapos takarítása

A Windows 11 vagy 10 rendszer telepítése, a megjelenő havi frissítések, programok, illesztőprogramok telepítése után megfigyelhető, hogy a merevlemez vagy SSD mérete alaposan megnő, akár több GB is lehet, amely lassítja a számítógép teljesítményét, mert indokolatlanul tölt be ezek közül olyan fájlokat, amelyek szemétként, illetve túlzott, felesleges biztonsági okokból maradnak a számítógépen (általában 30 nap után automatikusan törlődnek).

Vigyázat: Fájlok, esetleg rendszer mappák manuális eltávolítása, tisztítása, rendszer összeomlást eredményezhet, ami a Windows újratelepítésével járhat, ezért ajánlott készíteni visszaállítási pontot, ahonnan takarítás hiba estén visszaállítható az eredeti állapot.

Rendszer-visszaállítási pont készítése...
Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: Manuális takarítás előtt mentsünk minden féltve őrzött dokumentumot, képet, videót másik partícióra (pl. D:) vagy külső adathordozóra (pl. pendrive).

Ezek az óvintézkedések nem szükségesek ha a manuális takarítás helyett inkább a biztonságosan használható "Cleanup-Image.cmd" fájlt futtatjuk, amely alaposabb munkát végez, természetesen ennek ellenére mindig ajánlott a biztonsági mentés. Az alábbi linkre kattintva lehet ZIP tömörített fájlként letölteni, melyre rákkattintva ki kell csomagolni.

"Cleanup-Image.cmd" fájl letöltése...

Az egyik dolog, ami segít csökkenteni a C: partíció méretét, a C:\Windows\WinSxS\ mappa megtisztítása, amely, ha rég nem volt ellenőrizve, akár több GB méretű is lehet. A WinSxS mappán kívül a Downloaded Program Files mappa, az ideiglenes TEMP mappa fájlok és a letöltött program és illesztőprogram fájlok is növelhetik a lemezméretet, ha ritkán használunk takarító programot.

Hol találhatók ezek a mappák:

1.) – A Downloaded Program Files mappa a C:\Windows mappában található.

2.) – Az illesztőprogramok a C:\Windows\System32\drivers mappában vannak tárolva.

3.) – Az ideiglenes fájlok a C:\Windows\Temp mappában vannak.

4.) – A WinSxS mappa fájljai a C:\Windows\WinSxS vannak tárolva (nem ajánlott manuálisan törölni).

Az alábbi linken letölthető program biztonságosan törli a Downloaded Program Files, az ideiglenes fájlok és illesztőprogramok mappák tartalmát (a telepített llesztőprogramokat nem törli). Az alábbi linkre kattintva lehet ZIP tömörített fájlként letölteni, melyre rákkattintva ki kell csomagolni.

"Cleanup-Image.cmd" fájl letöltése...

A fájl használata:

Fontos: A fájlt rendszergazdaként kell futtatni. Kattintsunk a letöltött "Cleanup-Image.cmd" fájlra az egér jobb oldali gombjával és a megjelent kis egérmenü ablakába kattintsunk az egér bal oldali gombjával a "Futtatás rendszergazdaként" linkre.

Azonnal látható a parancssor ablakában, hogy elkezdődik az alapos lemez takarítás. Nyugodtan folytathatjuk a számítógépen a munkát, ez nem zavarja az automatikus takarítást.

parancssor ablak

A művelet, a lemez méretétől függően, min. 3 és 10 perc között lehet, attól függően, hogy mennyi szemét található.

Gyors tipp: Ne kapcsoljuk ki az ablakot, ha látszólag nem csinál semmit. A háttérben végzi a műveletet. Végül automatikusan bezáródik az ablak.

Az elvégzett takarítás ellenőrzése:

Minden alkalommal, mikor a /ResetBase opcióval ellátott "Cleanup-Image.cmd" fájl végrehajtja a kért takarítási műveletet, a regisztrációs adatbázisba egy bejegyzés kerül a pontos dátum, óra, perc, másodperc bejegyzéssel. A takarítás végrehajtását könnyen ellenőrizhetjük, ha megnyitjuk az alábbi útvonalat:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Component Based Servicing

Regisztrációs adatbázis megnyitása:

A tálca keresőmezőjébe írjuk be a regedit parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten. A megjelent ablakba keressük meg a fenti útvonalat, ahogy a képen látszik. A jobb oldalon látható a dátum és idő.

adatbázis megnyitása

Windows Lemezkarbantartó:

Hasonló lemeztakarítást végezhetünk a Windows rendszer saját beépített programjával, azonban nem annyira hatékony és gyors mint a fent leírt "Cleanup-Image.cmd" fájl.

Windows Lemezkarbantartó használata...

VÉGE