Microsoft Windows 11 szolgáltatások letiltása

»» 2021.NOV.01 / frissítve: ---/

Microsoft Windows 11 szolgáltatások letiltása

Az előző verziókban kevesebb szolgáltatás került a rendszerbe, azonban a számítógépes fejlődés nem állt le, így egyre több funkcióval, szolgáltatással bővül minden újabb verzió, amelyek között van olyan, amelyiket talán soha nem használunk.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

Gyors tipp: Más programok, játékok is tartalmaznak automatikusan induló szolgáltatásokat a gyorsabb indulás érdekében, amelyek bővítik a Windows rendszerbe épített szolgáltatások számát.

Jó tudni:

1.) Vannak nélkülözhetetlen Windows szolgáltatások, amelyek a háttérben futnak, és lehetővé teszik az eszközök megfelelő működését. Ezeket tilos letiltani.

2.) Vannak szükségtelen Windows 11 szolgáltatások, amelyek pazarolják a rendszer erőforrásait, és leminősítik a játékélményt. Ezeket kikapcsolhatjuk.


Fogjunk bele:

A leírás három részből áll. Kattintsunk arra a linkre, amelyik jobban érdekel:

1.) – ELSŐ RÉSZ: Letiltható Microsoft szolgáltatások listája....

2.) – MÁSODIK RÉSZ: Leírásra került a leállítási művelet elvégzése....

3.) – HARMADIK RÉSZ: Nem Microsoft szolgáltatások leállítása....


Figyelmeztetések:

Figyelem: Csak saját felelősségre tiltsuk le teljesen a szolgáltatást. Készítsünk teljes adatmentést, vagy készítsünk rendszer visszaállítási pontot amiből egy rendszerhiba esetén visszaállíthatjuk a féltve őrzött fájlokat, dokumentumokat. Rendszer visszaállítási pont készítése...

Gyors tipp: Az adat mentés és a rendszer visszaállítási pont biztosítja, hogy hiba esetén, a szolgáltatás leállása miatt, vissza tudjuk állítani egy korábbi időpontra, mikor még helyesen működött a rendszer.

Figyelem: Nem minden szolgáltatás tiltható le következmények nélkül, különösen a videó kártyákhoz (grafikus kártyák) kapcsolódó szolgáltatások okozhatnak rendszerhibákat. A szolgáltatások letiltása nem eredményez drasztikus sebességnövekedést. Modern számítógépeken nem érezhető a változás, azonban régi, elavult merevlemezeken (HDD), gyengébb processzorokon (CPU) a videójáték vagy a böngésző gyorsulhat.


ELSŐ RÉSZ: – Letiltható Microsoft szolgáltatások listája:

– Biztonsági problémákat okozó szolgáltatások:

01.) – Távoli beállításjegyzék (Remote Registry): Lehetővé teszi, hogy valaki távolról módosítsa a számítógép regisztrációs adatbázisát. Ez a szolgáltatás biztonsági problémákat okozhat, ezért érdemes letiltani.

02.) – Összekapcsolt felhasználói élmények és telemetria (Connected User Experiences and Telemetry Service): Automatikusan fut a háttérben, megbízhatósági problémák után kutatva, majd adatokat küld a Microsoftnak. Ez a szolgáltatás biztonsági problémákat okozhat, ezért érdemes letiltani.

03.) – Windows hibajelentési szolgáltatás (Windows Error Reporting): Jegyzi a használat közben keletkezett hibákat, majd jelentést küld a Microsoftnak, amelyeket a frissítések megoldására használnak. Ha adatvédelmi problémákra gyanakszunk, ne küldjünk jelentéseket. Tiltsuk le a teljes szolgáltatást.

04.) – Távoli asztali szolgáltatások (Remote Desktop Services): A szolgáltatás segít más számítógépekhez csatlakozni, azonban komoly biztonsági problémát is jelent, ha jogosulatlan felhasználó csatlakozik, ezért érdemes letiltani.

05.) – Alkalmazási réteg átjárószolgáltatása (Application Layer Gateway Service): Biztonsági összetevő, amely kiegészíti a számítógépes hálózatban alkalmazott tűzfalat. Támogatja az internetkapcsolat megosztást. A modern számítógépek nem igénylik, ezért letiltható.

06.) – Földrajzi Hely Szolgáltatás (Geolocation Service): Feladata a rendszer aktuális helyének meghatározása, majd az adatokat elküldi a szolgáltató felé, ami biztonsági problémákat okozhat, ezért érdemes letiltani.


– (Üzleti). Otthon szükségtelen:

07.) – Vállalati alkalmazáskezelési szolgáltatás (Enterprise App Management Service): (Általában csak a Windows Enterprise verzióban található). Otthoni felhasználók számára nem fontos szolgáltatás, ezért érdemes letiltani a teljesítmény javítása érdekében.

08.) – Kiskereskedelmi bemutató szolgáltatás (Retail Demo Service): Segítségével a Windows rendszer működéséről rögzített bemutatót készíthetünk. Ez szükségtelen Windows 11 szolgáltatás, ezért érdemes letiltani.

09.) – Biztonsági központ (Security center): A Windows rendszerrel indul, majd értesítést küld a felhasználónak az észlelt hiányosságokról (pl. befejezetlen frissítés). Ez szükségtelen szolgáltatás, amit a vállalati Managerek (menedzserek) is letiltanak.

10.) – Fax szolgáltatás (Fax Services): Alig található vállalkozás ahol használják. Otthoni felhasználóként szinte biztos, hogy nincs szükség rá, ezért jobb ha letiltjuk.


– Otthoni általános szolgáltatások:

11.) – Windows Insider Szolgáltatás (Windows Insider Service): Lehetővé teszi a Windows rendszerek jövőben megjelenő verzióinak előzetes tesztelését. Ha nem regisztráltunk, vagy már nem igényeljük ezt a szolgáltatást, egyszerűen tiltsuk le.

12.) – Windows Search (Kereső) és Indexelő (Windows Search): Ajánlott letiltani ha régi, lassú HDD merevlemez van a számítógépben, vagy lassú a processzor (CPU), mivel az erőforrás fogyasztó Windows keresési indexelő szolgáltatást is leállítja.

13.) – Érintőbillentyűzet és kézírás-felismerő panel (Touch Keyboard and Handwriting Panel Service): Otthoni felhasználók 95%-a (lehet több) nem használja a számítógép képernyőjén megjelenő érintőbillentyűzet szolgáltatást, ezért érdemes letiltani.

14.) – Bluetooth támogatási szolgáltatás (Bluetooth services): Egyre több Bluetooth-eszközt használunk (egér, játékvezérlő, fejhallgató). Ha bármelyiket használjuk, ne tiltsuk le, azonban aki nem használ Bluetooth-eszközt, kapcsolja ki a szolgáltatást.

15.) – Nyomtatási sorkezelő (Print Spooler): A szolgáltatás akkor hasznos, ha egy nyomtató több számítógépre csatlakozik, így a küldött nyomtatási feladatokat érkezési sorrendbe állítja. Leállításával RAM-ot és erőforrást takaríthatunk meg (ha nincs nyomtató, nem kell).

16.) – Programkompatibilitási segédszolgáltatás (Program Compatibility Assistant): Régi programok, játékok (Super Mario, Snack) futtatásában nyújt segítséget. Ha nem használunk elavult alkalmazásokat a Windows 11 rendszeren, tiltsuk le.

17.) – AllJoyn-útválasztó szolgáltatás (AllJoyn Router Service): Otthoni okos eszközökkel való kommunikációt tesz lehetővé (okos tévék, hűtőszekrények, izzók, termosztátok stb). Ha nem használjuk ezeket, kapcsoljuk ki a szolgáltatást, nagyobb teljesítményt és zökkenőmentes játékot kapunk.

18.) – Letöltött térképek kezelése (Downloaded Maps Manager): Bing Maps alkalmazás. Mivel csak alkalmanként fut, nagyon kevés rendszererőforrást használ. Alapértelmezés szerint engedélyezett, azonban ha a böngészőbe épített Google térképet használjuk, letilthatjuk.

19.) – Szülői felügyelet (Parental Control): Ha nincs gyermek, vagy nem használja az eszközt, szükségtelen szolgáltatás, letiltható.

20.) – Xbox-szolgáltatások (Xbox Services): Ha használjuk az Xbox alkalmazást a játékokhoz, ne tiltsuk le. Ha nem használjuk, tiltsuk le. Ezek közé tartozik az „Xbox Accessory Management Service”, az „Xbox Live engedélykezelő”, az „Xbox Live hálózati szolgáltatás” és az „Xbox Live játékmentés”.


MÁSODIK RÉSZ: – Leállítási művelet elvégzése:

1.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten, majd a Futtatás párbeszédpanel kereső mezőbe írjuk be a services.msc parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten, vagy kattintsunk az OK gombra. Megjelent a Szolgáltatások ablaka.

Szolgáltatások ablaka

2.) – Kattintsunk duplán a leállítandó szolgáltatásra az egér baloldali gombjával.

3.) – Megjelent a Tulajdonságok ablaka. Az Indítás típusa bejegyzéssel egy vonalban, kattintsunk a lefelé mutató nyílra, majd a kis legördülő menüben válasszuk a Letiltva lehetőséget.

Tulajdonságok ablaka

4.) – A Szolgáltatás állapota bejegyzés alatt, kattintsunk a Leállítás gombra.

5.) – Végül kattintsunk az Alkalmaz gombra, majd az OK gombra a tulajdonságok ablakának bezárásához.

Leállítás gomb

Hiba lehetőség:

6.) – Ha a képen látható hibajelző ablak bukkan fel, a szolgáltatás használatban van, vagy nem tiltható le a Windows rendszer biztonsága miatt. Hagyjuk ki a szolgáltatás leállítását.

Windows rendszer biztonsága

Visszaállítás:

Ha nem a megszokott módon működik a rendszer, és a leállított szolgáltatásra gyanakszunk, egyszerűen kapcsoljuk vissza a fenti módszer szerint eljárva, majd az Indítás típusa legördülő menüre kattintva válasszuk az Automatikus lehetőséget, végül kattintsunk a lejjebb található Indítás gombra (majd Alkalmaz és OK gomb).


HARMADIK RÉSZ: – Nem Microsoft szolgáltatások leállítása:

Ezek úgynevezett, harmadik féltől származó szolgáltatások, melyek a felhasználó által telepített programokkal, alkalmazásokkal kerülnek a számítógépre és a Windows rendszer szolgáltatásaival egyszerre indulnak.

Gyors tipp: A Rendszer-konfigurációs segédprogramból egy kattintással letilthatók, így gyorsan felszabadíthatjuk a teljes rendszererőforrást és RAM-ot.

Fogjunk bele:

Figyelem: Mentsünk minden elkezdett munkát és zárjunk be minden programot, mappát, mert a művelet végén újra kell indítani a számítógépet.

1.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten, majd a Futtatás párbeszédpanel kereső mezőbe írjuk be az msconfig parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten, vagy kattintsunk az OK gombra. Megjelent a Rendszer-konfigurációs segédprogram ablaka.

Rendszer-konfigurációs segédprogram

1.) – Kattintsunk a felső menüben található Szolgáltatások fülre. Megváltozik az ablak tartalma.

2.) – Az ablak baloldali alsó részén pipáljuk be az Összes Microsoft-szolgáltatás elrejtése beállítás előtti jelölő négyzetet.

3.) – A Microsoft szolgáltatások eltűnnek, csak a harmadik féltől származó szolgáltatok listája látható. Kattintsunk az ablak jobb oldalán, alul található Összes tiltása gombra.

Összes tiltása gomb

Végül kattintsunk az Alkalmaz gombra, majd kattintson az OK gombra, és ha megkér, hogy indítsuk újra a számítógépet, a hatás érvénybe léptetéséhez, kattintsunk az Újraindítás gombra.

Visszaállítás:

Ha nem a megszokott módon működik a rendszer, és a leállított szolgáltatásra gyanakszunk, egyszerűen kapcsoljuk vissza a fenti módszer szerint megnyitva a Rendszer-konfigurációs segédprogram ablakát és a Szolgáltatások fülre kattintva, az ablak alján, jobb oldalon, kattintsunk az Összes engedélyezése gombra (majd Alkalmaz és OK gomb). Indítsuk újra a számítógépet.

Végső megoldásként, ha a szolgáltatás indítás nem segít, végezzünk rendszer visszaállítást egy korábbi időpontra, mikor a számítógép még hiba nélkül működött.

Végül:

A szükségtelen Windows 11 és a harmadik féltől származó szolgáltatások kikapcsolása segít felszabadítani a rendszererőforrásokat, a RAM-ot és optimalizálni a játékélményt.

VÉGE