Windows hibernálás engedélyezése

»» 2024.FEB.21 / frissítve: ... ---

Windows hibernálás engedélyezése

A Microsoft cég biztonsági és adatvesztési hiba elkerülése végett ezt a funkciót letiltotta a kikapcsolás menüben. Helyette az Alvó mód van. Ha szükséges, az alábbi leírásban megtaláljuk, hogyan adhatjuk hozzá a menühöz a hibernálást.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


– Az Alvó üzemmód akkor kapcsol be vagy kapcsolhatjuk be, ha rövid ideig távol vagyunk a számítógéptől, ekkor úgynevezett alacsony energiafogyasztású állapotba kerül, azonban csekély mértékben, de továbbra is fogyaszt áramot, mivel a RAM-ot nem kapcsolja ki, hanem ide menti az adatokat. Legközelebb, akár egy billentyűzet lenyomására vagy egy egér mozdulatra is "felébred", és ott folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

– A Hibernálás üzemmódot bekapcsolhatjuk, amikor hosszabb ideig nem használjuk a számítógépet (éjszaka vagy akár egy nap), és eközben szinte nem is fogyaszt áramot, mivel, ellentétben az Alvó állapottal, még a RAM-ot is kikapcsolja, az adatokat pedig a hiberfil.sys fájlba menti.

Gyors tipp: A hibernálás az Alvó állapottal ellentétben, nem kapcsol be automatikusan, ezért külön kikapcsolást igényel.

Hibernálás hozzáadása a kikapcsolás menühöz:

A Windows 11 hibernált üzemmódja megkönnyíti az eszköz gyors indítását a kikapcsolást követően és valójában nem használja tovább a számítógép energiáját. A „hibernált” állapot be- és kikapcsolásához kövessük az alábbi lépéseket:

Nyissuk meg a Vezérlőpultot. A Start menü keresési funkcióját használva, a tálca keresőmezőjébe írjuk be az vezérlőpult parancsot (angolul: control panel), majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten.

A megjelent ablakba állítsuk át a megjelenítést Nagy ikonokra ha nem így volna, majd kattintsunk az Energiagazdálkodási lehetőségek linkre.

Energiagazdálkodási lehetőségek link

Az újabb ablakba kattintsunk, baloldalt, felül található A főkapcsolók funkciójának megadása linkre. Újabb ablak jelent meg, ahol kattintsunk A jelenleg el nem érhető beállítások módosítása linkre.

A főkapcsolók funkciójának megadása link

Kattintás után megváltozik az ablak tartalma, ahol, kicsit lejjebb, pipáljuk be a Hibernálás jelölőnégyzetet. Az ablak alján kattintsunk a Módosítások mentése gombra az érvénybe léptetéshez.

Módosítások mentése gomb

Ha megnyitjuk a Start menüt a Windows-Logo ikonra kattintva, majd a kikapcsolás gombra, megjelenik a többi közt a Hibernálás funkció is.

megjelent a Hibernálás funkció

Hibernálás engedélyezése után, a Windows operációs rendszer létrehoz egy rejtett tulajdonságokkal rendelkező hiberfil.sys nevű fájlt a C: meghajtó gyökérkönyvtárában. A fájl megtekintéséhez engedélyezni kell a rejtett fájlok megjelenítését.

Indítsuk el a Fájlkezelőt, vagy nyissunk meg egy akármilyen mappát, ez a fájlkezelő alkalmazás. Kattintsunk a felső sorba található Megtekintés gombra, majd vigyük a kurzort a Megjelenítés link fölé (ne kattintsunk rá, csak egyszerűen tartsuk fölé a kurzort), végül az újabb megjelent kis ablakba kattintsunk a Rejtett elemek gombra.

rejtett hiberfil.sys fájl

Gyors tipp: A felsorolt példák a Windows rendszerű számítógépekre és táblagépekre vonatkoznak, de előfordulhat, hogy egyes eszközök nem támogatnak minden leállítási módot.

Ha le kellene tiltani ezután, egyszerűen a fenti módszer szerint nyissuk meg a Vezérlőpultot és vegyük ki a pipát a Hibernálás funkció elől. Az ablak alján kattintsunk a Módosítások mentése gombra az érvénybe léptetéshez.

Letiltás/Törlés a regisztrációs adatbázisban:

Vigyázat: A helytelen bejegyzések vagy a bejegyzések módosítása a Windows összeomlását is okozhatják, ami a rendszer újratelepítésével járhat, ezért ajánlott visszaállítási pontot készíteni, ahonnan visszaállítható az eredeti állapot. Rendszer-visszaállítási pont készítése...

Ha nem szereztünk kellő tapasztalatot a beállításjegyzék módosításának használatában, ne tiltsuk le a hiberfil.sys fájlt a regisztrációs adatbázison keresztül.

Figyelem: A rendszerleíró adatbázis megnyitása előtt helyezzünk át (mentsenünk) minden személyes fájlt, dokumentumot, képet és videót a C: rendszermeghajtóról egy másik meghatározott helyre, egy másik partícióra (például D:) vagy egy külső merevlemezre (például: pendrive), amelyről hiba esetén visszaállíthatjuk ezeket.

Regisztrációs adatbázis megnyitása:

A hibernálás funkciót az alábbi beállításjegyzék alatt találjuk:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Power

A tálca keresőmezőjébe írjuk be a regedit parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot a billentyűzeten. A megjelent ablakba keressük meg a fenti útvonalat, ahogy a képen látszik. Kattintsunk duplán a HibernateEnabledDefault bejegyzésre, és állítsuk az Érték mezőben található számot 0-ra a hibernált mód letiltásához és a hiberfil.sys fájl törléséhez:

írjuk be a regedit parancsot

Ha nincs regisztrációs kulcs:

Ha nem Windows 11 rendszer fut a számítógépen, hanem régebbi (Windows 10, 8 vagy 7) és nem létezik HibernateEnabledDefault kulcs, de szükség lenne rá, hozzuk létre manuálisan.

Nyissuk meg a fentebb található regisztrációs adatbázis kulcsot, ahogy a fenti képen is látható, majd a megjelent beállításjegyzék jobb oldali ablakában kattintsunk az egér jobb oldali gombjával egy üres helyre, és válasszuk az Új, majd a Duplaszó értékét. Kulcsnévként írjuk be: HibernateEnabledDefault, hogy olyan bejegyzés legyen mint, ahogy a fenti képen látszik. Ha kész, kattintsunk rá duplán és a kis bejegyzésszerkesztő ablakába állítsuk a kulcs értékét 0-ra (nulla) a hiberfil.sys fájl eltávolításához, engedélyezéshez pedig írjunk 1-est.

Gyors tipp: Régebbi rendszerekben a regisztrációs adatbázis kulcs neve rövidebb lehet, azaz HibernateEnabledDefault helyett csak HibernateEnabled

VÉGE