Windows 11 TPM 2.0 megkerülése

»» 2021.AUG.19 / frissítve: 2022.DEC.23 ---/

Windows 11 TPM 2.0 megkerülése

Windows 11 ISO kép létrehozása a TPM 2.0, a Secure Boot és az UEFI korlátozások megkerülésével.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

Nagyon röviden:

A Windows 11 rendszerbe cseréljük ki az install.wim fájlt a Windows 10 rendszerben található install.wim fájlra, majd készítsünk ISO állományt ebből és írjuk ki a Rufus programmal egy USB meghajtóra és már telepíthetjük is. Telepítés előtt a BIOS-ban kapcsoljuk ki a „SECURE BOOT” opciót.

Bővebben:

A Windows 11 rendszer követelményei megváltoztak. A Windows 10 telepíthető 32-bites (x86) processzorral rendelkező számítógépre, ellenben a Windows 11 már csak 64-bites (x64) processzorral rendelkező számítógépre telepíthető, és legalább kétmagos processzor. Ezen felül legalább 4 Gb RAM, és a tárolási követelményekhez 64 GB kell. Ami érzékenyen érinti a régebbi számítógépeket, laptopokat, az olyan összetevők kötelező eszköztámogatása mint az UEFI, a Secure Boot és a TPM 2.0.

Itt jön a trükk:

A korlátozások miatt sajnos a régebbi számítógépekre nem telepíthető az új rendszer, ezért egy kis trükkhöz kell folyamodni, ami abból áll, hogy a Windows 11 install.wim fájlt lecseréljük a Windows 10 install.wim fájlra. Kész.

Ilyen egyszerű, és már telepíthető is az új rendszer. Én a régebbi laptopomra készítettem el a Windows 11 rendszert ezzel a módszerrel és simán, minden hibajelzés nélkül települt.

Gyors tipp: Telepítés közben nem engedélyeztem az internetre csatlakozást. Nem akartam, hogy letöltsön olyan fájlt, ami meghiúsíthatná a telepítés befejezését (ebben nem vagyok biztos). A csatlakozást el lehet végezni a telepítés után is.

A művelet elvégzésében a Windows 10 és Windows 11 rendszer letöltése és ISO fájl készítése, ami hosszadalmas. Ha van másik számítógép, ami gyors, készítsük el azon az ISO képfájlokat, majd írjuk flashdrive-ra. Jó a pendrive is, de sokkal lassúbb írási sebességgel rendelkezik.


Amire szükség lesz:

Első két lépésben töltsük le mind a két Windows rendszert (Windows 10 és Windows 11).

1.) Első lépés: Windows 10 ISO fájl. Ha nincs innen letölthető...

A fenti linkre kattintva, a megjelent weboldalon az alábbi kép szerint válasszuk a beállításokat, végül kattintsunk a jobb oldalon megjelenő linkre, ami egy parancsfájlt tölt le az Asztalra. Ha rákattintunk a parancsfájlra, automatikusan letölti a Windows 10 rendszert, majd egy ISO fájlt készít belőle. Végül (kb 1 óra múlva) befejezi az ISO-t és megkér, hogy a kilépéshez nyomjuk meg az Y azaz Yes (igen), vagy az N azaz No (nem) billentyűt. Végül a letöltött fájlokat mappával együtt törölhetjük csak az ISO fájlra lesz szükségünk.

Windows 10 ISO fájl letöltése

Gyors tipp: Figyelem: A .cmd fájl (parancsfájl) letöltése közben figyelmeztető ablak jelenik meg, kártékony lehet a letöltés üzenettel. Biztonságosan letölthető, mert csak a fájlkiterjesztés miatt véli kártékonynak a rendszer.

2.) Második lépés: Windows 11 ISO fájl. Ha nincs innen letölthető...

Ugyanarról a weboldalról, ugyanúgy tölthetjük le, ugyanúgy készíthetünk ISO képfájlt mint ahogy fent le van írva, a megjelent weboldalon az alábbi kép szerint válasszuk a beállításokat:

az alábbi kép szerint válasszuk a beállításokat

3.) Harmadik lépés: Kell két db legalább 8 GB-os flashdrive (vagy pendrive).

két db legalább 8 GB-os flashdrive

4.) Negyedik lépés: Kell a Rufus.exe program. (2022.11.28 - Rufus 3.21 - 1.3 MB.) innen letölthető...

Gyors tipp: Figyelem: Telepítéskor szükség lesz a régi Windows 10 (vagy 7-8) rendszerből megmaradt termékkulcsra, ami érvényes Windows 11-re is. Ha nincs, akkor érvényes licencet kell vásárolni a Microsoft Store-ból, (Microsoft Áruház), vagy egy másik viszonteladótól.


Bootolható USB eszköz készítése:

Készítsük elő a fent említett két db USB flashdrive eszközt. Az egyikre a Windows 10 rendszert írjuk ki a Rufus programmal, majd ezután a másik USB flashdrive-ra a Windows 11 rendszert is külön - külön.

A.) Windows 10 ISO írása:

  1. Indítsuk el a letöltött Rufus.exe programot (telepítés nélkül használható).
  2. Csatlakoztassuk az egyik flashdrive-ot egy üres USB portba.

A flashdrive USB eszköz csatlakozásakor automatikusan felismeri azt a Rufus program, és felül az Eszköz tulajdonságai alatt megjeleníti. Kattintsunk a KIVÁLASZTÁS gombra, majd a megjelent fájlkezelő ablakába (explorer), keressük meg a már elkészített Windows 10 ISO képfájlt a számítógépen, vagy laptopon. A fájlkezelő ablakába kattintsunk alul, jobb oldalt, a Megnyitás gombra. A Rufus program ablakába láthatóvá válik az ISO fájl betöltése. A FAT fájlrendszer helyett válasszuk az NTFS-t (gyorsabb és biztonságosabb), végül kattintsunk az INDÍTÁS gombra.

Csatlakoztassunk egy legalább 8Gb flashdrive-ot

Általában hiba nélkül dolgozik ez az apró kis program és 4-5 perc alatt végez az írással, a végeredmény egy automatikusan induló (bootolható) Windows 10 rendszer, ami telepítésre kész (de nem telepítjük, mert most más a cél).

Ha kész, a rufus program egy üzenőablakban emlékeztet, hogy kapcsoljuk ki a „SECURE BOOT” opciót telepítés előtt a BIOS rendszerben. Hagyjuk figyelmen kívül és kattintsunk az üzenő ablakban a Bezárás gombra.

kapcsoljuk ki a SECURE BOOT opciót telepítés előtt

Figyelem: Ne válasszuk le az elkészült flashdrive (vagy pendrive) eszközt a számítógép USB portjáról, mert szükség lesz rá.


B.) Windows 11 ISO írása:

Csatlakoztassuk a második USB flashdrive eszközt is a számítógép, laptop egy másik üres USB portjába és a fent leírt módszerrel írjuk a Windows 11 ISO képfájlt az eszközre.

Figyelem: Ne válasszuk le ezt az elkészült flashdrive (vagy pendrive) eszközt sem a számítógép USB portjáról, mert erre is szükség lesz.


Install. wim fájl csere:

A Windows 11 telepítésekor, a Microsoft által bevezetett TPM 2.0, Secure Boot és UEFI korlátozások kikerülése végett, régebbi számítógépekhez, szükség lesz a Windows 11 install.wim fájlt kicserélni a Windows 10 rendszerben találhatóval.

1.) Nyissuk meg mind a két elkészített és a számítógéphez csatlakoztatott USB flshdrive-ot (kattintsunk Ez a gép ikonra az asztalon ha van, majd az Eszközök és meghajtók ablakba kattintsunk egymás után az USB meghajtókra).

2.) Lehetőleg a két megnyitott mappát helyezzük egymás mellé.

3.) Mind a két flashdrive-ban kattintsunk egyenként a sources mappára.

nyissuk meg mind a két USB flshdrive-ot

4.) Lejjebb görgetve a sources mappában az egérrel, keressük meg az install.wim fájlt. A Windows 11 rendszert tartalmazó flashdrive-ról egyszerűen töröljük ezt a fájlt véglegesen (kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a fájlra, majd a felbukkanó egérmenüben válasszuk a Törlés gombot).

a telepítéshez SZÜKSÉGES a secure boot bekapcsolása

5.) Térjünk át a Windows 10 rendszert tartalmazó flashdrive-hoz és egyszerűen húzzuk át az egér segítségével az install.wim fájlt, a Windows 11 mappából törölt install.wim fájl helyére. Ezzel lecseréltük a fájlt egy régebbire, amely megkerüli a rendszer korlátozásait a nem támogatott eszközökre történő telepítéshez. A másolás eltart pár percig, mert több mint 3 GB.

húzzuk át az egérrel az install.wim fájlt

6.) Másolás befejezése után, távolítsuk el a Windows 10 rendszert tartalmazó USB eszközt, mert már nincs szükség rá.

7.) Indítsuk újra a számítógépet, vagy laptopot a Windows 11 rendszer telepítéséhez.

Gyors tipp: Figyelem: Ez egy emlékeztető, hogy a folyamat mindent töröl a számítógépen található azon partíciójáról ahová a rendszert telepítjük. Egy javaslat: ha nem mentettük fontos adatainkat, akkor tegyük meg most és csak ezután fogjunk a telepítésbe.

Ne feledjük: A Rufus program felhívta a figyelmet a telepítés elötti Bios Secure boot opció kikapcsolására, ha nem, akkor is ki kell kapcsolni, amit a Bios-ban tudunk megtenni. Mivel a BIOS-hoz való hozzáférés lépései gyártónként és akár számítógépes típusonként is eltérőek, nehéz pontos leírást adni az opció eléréséhez. Az alábbi képen Assus Bios menüjében elérhető opció látható, azonban más Bios is hasonlóképpen néz ki, minimális eltéréssel.

Közvetlenül a számítógép bekapcsolása után nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a billentyűzeten az F2 (vagy DEL) gombokat a Bios eléréséhez.

kapcsoljuk ki a Bios Secure boot opciót

További leírást a Windows 11 helyes telepítéséhez itt találunk: Windows 11 telepítse USB-meghajtóról ...

VÉGE