Régi program futtatása Windows 11-en

»» 2021.NOV.03 / frissítve: ---/

Régi program futtatása Windows 11-en

Előfordul (ritkán vagy soha), hogy egy régi kedvenc programot vagy játékot akarunk futtatni a számítógépen, azonban mivel már nagyon régi, a Windows 11 rendszeren nem fogjuk tudni elindítani.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

Jó hír azonban, hogy a Microsoft mérnökei gondoltak erre a lehetőségre is, így beépítettek egy funkciót, amely segítségével megpróbálhatjuk futtatni a nagyon régi programokat is.

Gyors tipp: Régi programok, játékok futtatása súlyos biztonsági kockázattal jár, mivel soha nem voltak a modern Windows rendszer igényeinek megfelelően frissítve.

Fogjunk bele:

Ha mégis futtatni akarjuk, az alábbiakban két módszert is kipróbálhatunk. Tegyük a következőt a program futtatása kompatibilis módban elvégzéséhez:


1.) – ELSŐ MÓDSZER: Beállítás automatikusan:

A.) – Mivel már próbáltuk telepíteni, de sikertelenül, most kattintsunk az egér jobb oldali gombjával a régi programra, és a megjelent egérmenüben kattintsunk legalul található Tulajdonságok gombra.

Tulajdonságok gomb

B.) – Megjelent a Program Kompatibilitás Tulajdonságai ablak. A fenti menüben, kattintsunk a Kompatibilitás gombra. Megváltozik az ablak tartalma.

C.) – Kattintsunk a Kompatibilitási hibaelhárító futtatása gombra, ahol a Windows 11 segít meghatározni a régi program helyes beállításait. Elindul a Windows beépített kompatibilitás hibaelhárító eszköze.

D.) – Kattintsunk az újabb megjelent ablakban a Javasolt beállítások kipróbálása linkre.

Javasolt beállítások

E.) – A következő ablakban nyomjuk meg a Program tesztelése gombot.

Program tesztelés

F.) – Ha a régi program vagy játék (vagy a telepítés) elindult, kattintsunk a Tovább gombra.

G.) – Ha a program vagy a játék nem indult el, kattintsunk a Nem, próbálja újra más beállításokkal linkre. A Windows megpróbál más alternatív beállításokat találni, és lehetővé teszi azok tesztelését.

alternatív beállítások

Ha a rendszer által ajánlott egyik beállítással sem indul, kattinthatunk a Nem, jelentse a programot a Microsoftnak gombra, majd keressünk megoldást az interneten a Google szolgáltatás segítségével, ahol fórumokon tájékozódhatunk más lehetőségekről.


2.) – MÁSODIK MÓDSZER: Beállítás manuálisan:

A.) – Ha tudjuk melyik Windows rendszerhez készült a program, a fent leírt módszerrel megnyitott Program Kompatibilitás Tulajdonságai ablakban, jelöljük be a Kompatibilitási üzemmód bejegyzés alatt található Futtatás a következő kompatibilitási üzemmódban előtti jelölő négyzetet, majd a megjelent lefelé mutató nyílra kattintva válasszuk ki a megfelelő Windows rendszert (ha nem tudjuk, próbálkozzunk más rendszer kiválasztásával).

teljes képernyős optimalizálás

B.) – Ugyan ebben az ablakban, kicsit lejjebb, a Beállítások bejegyzés alatt, jelöljük be a Csökkentett színmód előtti jelölő négyzetet és próbáljuk ki a 8 bites-t, ami alig 256 szín, vagy 16 bites (65536 szín), mivel a régi rendszerekre készült programok vagy játékok általában kevesebb színt használtak.

C.) – Ha nem vezet eredményre, pipáljuk be a Futtatás 640×480 képpontos képernyőfelbontással előtti jelölő négyzetet, majd lejjebb, tiltsuk le a teljes képernyős optimalizálást.

D.) – Kattintsunk a Nagy DPI-beállítások módosítása gombra és a következő ablakban jelöljük be a Program DPI-értéke alatti jelölő négyzetet, mivel a nagyon régi programok alacsony felbontásra készültek (akkor még nem volt HD felbontás 1920x1080 vagy még ennél nagyobb 4K, 8K).

Nagy DPI-beállítások

Végül kattintsunk az OK gombra és az előző ablakba visszatérve pedig az Alkalmaz gombra.

Ha a régi program vagy játék (vagy a telepítés) elindult, használatba vehetjük azt. Ha nem indul vagy nem települ, keressünk megoldást az interneten a Google szolgáltatás segítségével, ahol fórumokon tájékozódhatunk más lehetőségekről.


3.) – HARMADIK MÓDSZER: Régi Windows telepítése virtuális gépre:

A Windows 11 nem a régi programok, játékok futtatására lett tervezve, de segítséget nyújthat azok futtatására. Nagyon jó ötlet ha egy virtuális gépet hozunk létre a Windows 11 rendszert használva, amelynek része a Hyper-v virtuális környezet kialakítása szolgáltatás, majd a Hyper-v virtuális gépre telepítjük a régi Windows rendszert (XP, Windows 95, Windows Vista stb.), és azon futtatjuk a régi programot, vagy játékot, minden kockázat nélkül.

Az alábbi linkre kattintva megtudhatjuk, hogyan kell létrehozni virtuális gépet.

Figyelem: A leírás Windows 10 és Windows 11 rendszerre készült, de hasonló módon kell eljárni ha régi Windows rendszert telepítenénk (Xp, Vista, Windows 7 stb.): Microsoft Windows Hyper-v virtuális gép...

VÉGE