Rendszer visszaállítási pont létrehozása

»» 2021.NOV.03 / frissítve: ---

Rendszer visszaállítási pont létrehozása

A Windows rendszer fájljainak megváltoztatásával járó műveletek, vagy az interneten olvasott számítógépes trükkök elvégzése előtt, vagy ismeretlen, nem megbízható helyről letöltött programok telepítése élőt, főleg ha a regisztrációs adatbázis megváltoztatásával járó műveletet végzünk, jó ötlet ha készítünk rendszer-visszaállítási pontot. Ebben az esetben a Windows 11 segítségével visszaállítható a számítógép, arra az állapotra, mikor még hibátlanul működött.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: A Windows előző verzióiból örökölt funkció, amely az új Windows 11-ben is elérhető, a rendszer-visszaállítási pontok létrehozásának képessége a Windows helyreállításához egy esetleges rendszer összeomlás esetére.

Jó tudni:

A.) – A Windows 11 rendszer úgy van beállítva, hogy időnként automatikusan készít rendszer-visszaállítási pontot.

B.) – Ha letiltott állapotban van, engedélyezni kell, majd manuálisan készíthetünk visszaállítási pontot.

Fogjunk bele:

Hozzunk létre rendszer-visszaállítási pontot, mielőtt újabb frissítéseket, vagy új alkalmazást esetleg programot telepítenénk (főleg ha ismeretlen, nem megbízható forrásból töltöttük le). Ha a telepítési folyamat meghiúsul, instabillá teszi a rendszert, egyszerűen vissza állíthatjuk a rendszert egy korábbi időpontra, mikor a Windows még jól működő állapotban volt.

A leírás két részből áll: Az első rész a rendszer-visszaállító pont létrehozása, a második rész a számítógép visszaállítás a rendszer-visszaállító pontból. Kövessük az alábbi lépéseket:

ELSŐ RÉSZ: Visszaállítási pont készítése:

1.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten és a megjelent Futtatás ablak kereső mezőbe írjuk be a sysdm.cpl parancsot.

2.) – Megnyílik a Rendszer tulajdonságai panel. Itt kattintsunk az ablak felső menüjében található Rendszervédelem gombra. Ha a Helyi lemez (C:) (rendszer) meghajtó védelme kikapcsolt állapotban van, kattintsunk az alatta található Beállítás... gombra.

Rendszervédelem gomb

3.) – Kapcsoljuk be a rendszervédelmet, majd kicsit lejjebb, húzzuk a csúszkát a rendszervédelem méretének meghatározásához. Ebben a példában 10%, azonban ez lehet kevesebb vagy több. Végül kattintsunk az Alkalmaz majd az OK gombra a módosítások mentéséhez. Ezzel engedélyeztük a rendszervédelmet a helyi meghajtón.

Kapcsoljuk be a rendszervédelmet

4.) – Az OK gombra kattintás után, a Beállítás ablak eltűnik, és visszatérünk az előző ablakhoz.

5.) – Kattintsunk a Létrehozás... gombra a nagyobbik ablakban.

6.) – Egy felugró kis ablak jelent meg, ahol adjunk nevet a visszaállítási pontnak. Ebben a példában: mentes-november-5 (szándékosan ékezet nélkül). Beírás után kattintsunk a Létrehozás gombra. Pár perc és elkészül a visszaállítási pont elkészítése.

7.) – Ha megjelent a befejezés figyelmeztető ablak kattintsunk a Bezárás gombra, végül a fő ablakban pedig az OK gombra.

Befejezés gomb

Gyors tipp: Ha több visszaállítási pont található, amelyeket a rendszer készített régebb, az új visszaállító pont nevét jegyezzük meg, vagy írjuk le, azért, hogy tévedés nélkül tudjuk melyikről kell visszaállítani a számítógépet.

MÁSODIK RÉSZ: Számítógép visszaállítása:

Most, hogy készítettünk rendszer-visszaállítási pontot (remélhetőleg nem lesz szükség rá), egy esetleges rendszerhiba miatt bekövetkezett összeomlás esetén, könnyen visszatérhetünk segítségével egy korábbi időpontra, mikor a számítógép hiba nélkül működött. Tegyük a következőt:

A fenti módszerrel nyissuk meg a Rendszer tulajdonságai ablakot, majd kattintsunk a Rendszervédelem fülre, majd a megjelent ablakban kattintsunk a Rendszer-visszaállítás gombra, ahogy az alábbi képen látható. Újabb ablak jelent meg. Kattintsunk az Igen gombra.

Rendszer tulajdonságai ablak

Jó ötlet volt a visszaállítási pont készítésekor a név megjegyzése, most különösebb gond nélkül kattinthatunk rá (megmutatva a rendszernek, hogy ezt a pontot akarjuk visszaállítani), majd kattintsunk a Tovább gombra.

Befejezés gomb

Egy információs ablakban megerősítést kér, hogy valóban visszaállítást akarunk? Ha igen, kattintsunk a Befejezés gombra. Újabb ablak jelent meg. Kattintsunk a Tovább gombra.

Kattintsunk az Igen gombra

Figyelem: – A rendszer-visszaállítási pont után telepített programok nem lesznek visszaállítva. Azt újból telepíteni kell.

VÉGE