SSD vagy HDD

»» 2021.AUG.09 / frissítve: 2022.DEC.19---/

SSD vagy HDD

Titkok a HDD merevlemezek és SSD szilárdtestalapú meghajtók töredezettségmentesítésére. Mi a különbség a kettő közt? Az SSD -ket nem kell töredezettségmentesíteni ellentétben a HDD-vel! Ellenkezőleg: TILOS optimizálni, mint a régebbi merevlemezeket, azonban időnként karbantartást igényelhetnek, amit a TRIM segédprogram időnkénti futtatásával biztosíthatunk, hogy a sérült blokkokat kijavítsuk, azonban ez sem a mi dolgunk, elvégzi ezt a Windows rendszerbe épített automatikus optimizáló program.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

HDD (winchester): A Windows XP éveiben csak HDD, azaz mozgó alkatrészeket tartalmazó merevlemezek voltak, azonban a Windows 10 és Windows 11 bevezetésével már a legtöbb számítógép gyors SSD-t tartalmaz a lassú HDD adattároló helyett. A HDD, azaz merevlemez (angolul hard disk drive) számítástechnikai adattároló az adatokat mágnesezett réteggel bevont forgó lemezeken tárolja, melyek között mozgó író/olvasó fej ír vagy olvas. Mivel szektor szintű az írás/olvasás, ezért ha nincs elegendő hely a már foglalt szektorokat átugorva ír tovább. Ezt nevezzük töredezett fájloknak, ami egy HDD merevlemezen lassulást okozhat, ezért időnként a gyorsulás miatt, töredezetségmentesíteni kell.

HDD: Kell-e töredezettségmentesíteni a HDD meghajtót? : A válasz határozottan: IGEN!

HDD: Kell-e töredezettségmentesíteni a szilárdtestalapú SSD meghajtót? : A válasz határozottan: NEM!

SSD (solid-state drive): Szilárdtest-meghajtó, azaz mozgó alkatrész nélküli, félvezető alapú meghajtó, ami memóriában tárolja az adatot, így kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos HDD merevlemez, hangtalanul működik, egyenletesen tölti be az adatokat és nem termel hőt ezért nincs szükség erőteljes hűtésre.

A Microsoft mérnökei a Windows 10 és a Windows 11 rendszert úgy állították be, hogy a tárolási típusok azonosításában megfelelő optimalizálás ütemezésével biztosítva legyen. A rendszerbe épített TRIM funkció automatikusan fut, általában hetente elvégezve az SSD ellenőrzését, ezért külső TRIM program telepítésére, futtatására nincs szükség.

Ellenőrzés:

A számítógépbe épített meghajtó vagy meghajtók (SSD/HDD) állapotának ellenőrzéséhez, nyomjuk meg egyszerre a billentyűzeten a Windows-Logo + R gombokat, majd nyomjuk meg az Enter gombot. A megjelent Futtatás ablakába, a keresőmezőbe írjuk be a defrag parancsot, majd nyomjuk meg az Enter gombot.

A megjelent ablakba kattintsunk a Töredezettségmentesítés (vagy Optimalizálás) gombra.

A meghajtók optimalizálása ablakban láthatjuk a lemezek típusát HDD vagy SSD jelzéssel. A hagyományos HDD merevlemezek töredezettségi fokát százalékban (%) továbbra is jelzi, az SSD lemez esetén kattintsunk az Optimalizálás gombra.

Gyors tipp: SSD meghajtónál ha kattintunk az Optimalizálás gombra, egy rövid állapotüzenet jelenik meg, vagy csak egy másodpercig a Parancssor bukkan fel, mivel a segédprogram elég okos ahhoz, hogy a virtuális merevlemezeket kezelje.

Kézi beavatkozás szükségtelen SSD esetén, mert hetente optimalizálja saját magát a Windows rendszer, azonban ha manuálisan akarjuk ellenőrizni, bármikor megtehetjük minden adatvesztés nélkül, csak a magunk megnyugtatása végett is.

Program az ellenőrzéshez:

Rendszer frissítés után használhatunk külső segédprogramot, hogy meggyőződjünk, helyesen működik továbbra is az SSD meghajtónk, nem feledkezett-e meg a Windows, esetleg frissítés után nem kapcsolt ki valamelyik optimizáló beállítás. Ellenőrizzük az SSD Fresh 2021 programmal a rendszert, hogy a rendszerbeállítások optimálisak -e.

Letöltés, használat:

  1. - Letöltés SSD Fresh 2021 ...

Indítás után a program automatikusan ellenőrzi mely optimizáló funkciók vannak be vagy kikapcsolva. Az SSD -t megterhelő tényezők, mint például a 8 + 3 fájlnév mentése, a hibernálás vagy a rendszerindító fájlok töredezettségmentesítése egy gombnyomással kikapcsolhatók. Az elemzés összeállítja a listát azokról a negatív programokról, amelyek a legnagyobb írási terhelést okozzák és melyek miatt az SSD lassan elhasználódik.

VÉGE