Windows Indexelő Szolgáltatás kikapcsolása

»» 2021.OKT.30 / frissítve: ---/

A könyvekben a tartalomjegyzék alapján találjuk meg gyorsabban a keresett részt, úgy a Windows rendszer is hasonló módon próbálja gyorsabban elérhetővé tenni a mentett fájlokat az Indexelési szolgáltatásán keresztül. A rendszer által karbantartott index a másodperc töredéke alatt képes válaszokat adni egy keresésre, ami nélküle, percekig is eltarthatna.


Windows hírek és tippek
Windows Blog-hírek
windows 10 ISO és frissítések letöltése
Windows 10 frissítések
windows 11 ISO és frissítések letöltése
Windows 11 frissítések

Jó tudni:

A.) – A Windows által telepített alkalmazások használják az indexelő szolgáltatást, így gyorsabban megtalálhatók a képek, videók dokumentumok, mivel a Fájlkezelő is a fájlok módosításainak eléréséhez és nyomon követéséhez használja azt.

B.) – A Microsoft Store alkalmazásai gyorsabban elérhetők ha az indexelő szolgáltatás be van kapcsolva, mivel ezek is igénybe veszik.

Gyors tipp: Az indexelés a számítógépen folyamatosan és automatikusan fut, mivel nyomon követi a fájlok változásait, és frissíti az indexet a legújabb adatokkal. Folyamatosan kutat a legutóbb módosított fájlok után, megvizsgálja, és az új adatokat eltárolja az indexben.

A Microsoft mérnökei állítják, hogy az indexelő szolgáltatás által gyűjtött és a rendszerben tárolt adatok nem kerülnek továbbküldésre, sem más számítógépre sem a Microsoft részére, azonban a felhasználó által telepített alkalmazások tevékenysége nem ellenőrizhető.

Figyelem: Az adott programba épített kód, automatikusan képes adatokat olvasni az indexből és az interneten továbbküldeni, ezért csak megbízható helyről töltsünk le programokat és telepítsük a számítógépre.

Javaslat:

1.) – Lassú merevlemez (HDD), és lassú processzor (CPU) esetén, kapcsoljuk ki az indexelést (erőforrás takarékosság miatt).

2.) – Lassú merevlemez (HDD), de jó processzor (CPU) esetén, kapcsoljuk be az indexelést (a jó processzor biztosítja az erőforrást).

3.) – Lassú processzor (CPU), de gyors SSD meghajtó esetén, kikapcsolhatjuk az indexelést (az SSD gyors keresést biztosít).

4.) – Gyors SSD meghajtó, jó processzor (CPU) esetén, kikapcsolhatjuk az indexelést (az indexelő nem gyorsabb mint az SSD).

Ha a fentieket figyelembe vesszük és kikapcsoljuk a gyengébb számítógépeken a Windows keresési index funkcióját, jobb teljesítményt érhetünk el a Windows 11 rendszeren, mivel a keresési indexelő CPU -t (processzor) és RAM -ot (memóriát) használ, így kikapcsolt állapotban erőforrást takaríthatunk meg, amit más funkciók gyorsabb működtetésére használhat a rendszer.

Gyors tipp: Kikapcsolt állapotban nincs indexelés, ezért egy biztonsági kockázatot rögtön kiiktattunk, mivel külső programok telepítése esetén, ezek sem jutnak több információhoz, amit esetleg tovább küldenének.

Ha lassú a merevlemez, azonban jó processzor van, ésszerűbb a keresés indexelése, de egyébként a legjobb, ha itt is kikapcsoljuk. Az SSD -vel rendelkezők, biztonságosan kikapcsolhatják, hiszen gyors memória alapon működő meghajtó, így ugyanolyan gyorsan tudják olvasni a fájlokat, mint az indexelő szolgáltatás.

Fogjunk bele:

Több lehetőség van. Kikapcsolhatjuk részlegesen a szolgáltatást, vagy akár teljesen.

A részleges kikapcsolás megoldásnak két fokozata van. Az első gyengébb, mert csak bizonyos mappák indexelését kapcsoljuk ki. A második fokozat erősebb, itt egész meghajtók indexelését kapcsolhatjuk ki.

1.) – Bizonyos mappák indexelésének kikapcsolása:

Tegyük a következőt: Nyissuk meg a Vezérlőpultot. Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten és a megjelent Futtatás ablak kereső mezőbe írjuk be a control parancsot, majd kattintsunk az OK gombra, vagy nyomjuk meg az Enter billentyűt. A megjelent Vezérlőpult ablakban kattintsunk az Indexelési beállítások linkre (csoportos felsorolás helyett válasszuk a kis vagy nagy ikon megjelenítést).

vezerlepult index

A következő ablakban megjelent az indexelt elemeket felsoroló lista, amely tartalmazza az Internet Explorer, Start Menü, a Felhasználók mappát és azok almappáit az összes tartalommal (dokumentumok, videók, képek).

A.) – Kattintsunk az ablak alsó részén található Módosítás gombra.

B.) – Kattintsunk az újabb ablak alsó részén megjelent Felhasználók mappára.

C.) – A kattintás hatására az ablak felső részén található tartalom megváltozik. Kattintsunk a Felhasználók mappa előtti nyílra.

D.) – Láthatóvá válik a saját Felhasználó mappánk és a Nyilvános mappa. Kattintsunk a saját felhasználó mappánk előtti nyílra (ebben a példában János János mappa), és vegyük ki a pipát a mappák elől amelyeket nem szeretnénk indexelni.

Felhasználó mappa

A Start Menü mappával járjunk el hasonló módon. Az Internet Explorer előtti jelölőnégyzetből vegyük ki a pipát, mert a böngésző támogatását a Microsoft megszüntette, helyette az Edge böngészőt ajánlja, így értelmetlen az indexelés. Ha végeztünk, kattintsunk az OK gombra és zárjuk be az ablakokat.

2.) – Bizonyos meghajtók indexelésének kikapcsolása:

Kikapcsolhatunk egy vagy több meghajtó indexelést, ha több részre (partícióra) van osztva a fő meghajtó (pl. 1 TB-os HDD vagy SSD), ahol meghagyhatjuk a rendszer meghajtót (általában C:\), a másikon teljesen kikapcsolhatjuk az indexelést (vagy részlegesen). Tegyük a következőt:

Kattintsunk az Asztalon található Ez a gép (Sajátgép) ikonra. Megjelent az Eszközök és meghajtók ablaka. Több meghajtó esetén, a rendszer meghajtót hagyjuk ki és kattintsunk a következő meghajtóra (általában: D:\ vagy E:\) az egér jobb oldali gombjával, majd a felbukkanó egérmenüben kattintsunk a Tulajdonságok gombra.

Ez a gép ikon

Gyors tipp: Ha nincs ikon az Asztalon, nyomjuk meg a Windows -Logo + E gombokat a billentyűzeten, majd a megjelent Fájlkezelő ablak baloldalán, alul elérhetjük a meghajtókat. Bővebben itt olvashatunk, hogyan tegyünk ki ikont az Asztalra...

Megjelent a Helyi lemez tulajdonságai ablaka. Az Általános fül legalján található a meghajtó indexelésének tiltása vagy engedélyezése jelölőnégyzet. Vegyük ki a pipát az indexelés megszüntetéséhez A fájltulajdonságok mellett tartalomindexelése engedélyezése a meghajtón lévő fájlokhoz bejegyzés elől.

Végül kattintsunk az Alkalmaz gombra. A kattintás hatására megjelenik egy kis ablak, ahol jelöljük be A változások alkalmazása a(z) D:\ meghajtóra, az almappákra és a fájlokra jelölő négyzetet (csak ha nem ez lenne bepipálva alapból).

meghajtók indexelésének kikapcsolása

A művelet sokáig eltarthat, a fájlok mennyiségétől függ. Türelem, egyszer majd a végére ér. Járjunk el hasonló módon a többi meghajtó esetén is, ha azokon is meg szeretnénk szüntetni az indexelést.

Bárki kiszámolhatja, mennyi erőforrást fordít feleslegesen a Windows rendszer a több meghajtóval rendelkező számítógépen, ha ezeket folyamatosan átkutatja újabb fájlok indexelésére, amelyeket ritkán (vagy soha) nem nyitunk meg egyébként az indexelő szolgáltatást használva.

3.) – Az indexelés teljes kikapcsolása:

A fenti módszerrel leállítható egyes mappák, vagy egyes meghajtók indexelése, azonban az indexelési szolgáltatás tovább fut a háttérben, folyamatosan feltérképezve az újabb fájlokat.

Figyelem: Ez a művelet csak akkor ajánlott, ha a Windows keresés nem működik, vagy a processzor nagyon lassú.

Figyelem: Csak saját felelősségre tiltsuk le teljesen az indexelő szolgáltatást. Készítsünk visszaállítási pontot, vagy készítsünk teljes adatmentést, amiből egy rendszerhiba esetén visszaállíthatjuk a féltve őrzött fájlokat, dokumentumokat.

Gyors tipp: A Windows rendszer úgy van összeállítva, hogy sok alkalmazás függ más alkalmazástól is, ezért egyesek eltávolítása befolyásolhatja a többi alkalmazás helyes működését a jövőben, vagy akár a Windows rendszerben is okozhat hibás működést.

Ha le szeretnénk tiltani teljesen a szolgáltatást, tegyük a következőt:

A.) – Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten, és a megjelent Futtatás ablak kereső mezőbe írjuk be a services.msc parancsot, majd kattintsunk az OK gombra, vagy nyomjuk meg az Enter billentyűt.

B.) – Megjelent a Szolgáltatások engedélyezése - tiltása ablak. Görgessünk lejjebb, és keressük meg a Windows Search bejegyzést, majd kattintsunk rá duplán az egér baloldali gombjával.

Windows Search bejegyzés

C.) – Megjelent a Tulajdonságok ablaka. Az Indítás típusa bejegyzésnél kattintsunk a lefelé mutató nyílra, majd a legördülő menüben válasszuk a Letiltva opciót.

D.) – A Szolgáltatás állapota bejegyzés alatt kattintsunk a Leállítás gombra. Ezt követően kattintsunk az Alkalmaz, majd az OK gombra.

Letiltva opció

Végül:

Indítsuk újra a számítógépet, az új beállítások érvénybe léptetéséhez. Ha bármilyen problémát, működési zavart észlelünk a rendszerben, vagy a keresési teljesítménnyel kapcsolatban, fontoljuk meg az újra bekapcsolást a fent leírt módszerek alkalmazásával.

VÉGE