Hyper-V és TPM 2.0 megkerülése

»» 2021.OKT.07 / frissítve: ---

Hyper-V és TPM 2.0 megkerülése

Windows 11 ISO készítése a MediaCreationTool program módosított változatával, amelyet a github (Microsoft tulajdona) weboldalról kell letölteni. A program úgy lett módosítva, hogy a Microsoft által támasztott követelményeket kiiktatja a Windows telepítő rendszerből, így egyszerűen tesztelhetjük bármilyen virtuális gépen, vagy egyszerűen telepíthetjük fő rendszerként a számítógépre.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Gyors tipp: Ennek a módszernek annyi a hátránya, hogy a Windows 11 nem frissül, mivel nem jár hozzá frissítési támogatás, így az újabb verzió megjelenésekor ezt a műveletet újból el kell végezni (elegendő évente egyszer?).

Röviden:

Ez a módszer nem az úgynevezett kettős indítású (Dual Boot) rendszer, hanem a már telepített Windows rendszerre (pl. Windows 10) készített Windows Hyper-V virtuális gép azaz virtuális környezetben indítható Windows 11 rendszer használatát teszi lehetővé, úgynevezett rendszer a rendszerben futtatás és használható egy időben mind a két Windows.

A művelet több lépésből áll:

  1. - MediaCreationTool letöltés és ISO készítés.
  2. - Hyper-V funkció bekapcsolása.
  3. - Virtuális gép Hyper-V használatával.
  4. - Windows 11 telepítése virtuális gépre.

Rövid bevezető:

A Microsoft tulajdonába levő Github weboldalon minden Windows és más rendszerek problémáira található megoldás, amit egyszerű felhasználótól a mérnökig tesznek közzé, programok vagy szkriptek futtatása lehetőségeivel. A GitHub, Inc. egy egyesült államokbeli nemzetközi vállalat, amit a Microsoft vásárolt fel 2018 -ban. Ezen a Github weboldalon egy AveYo nevű felhasználó osztotta meg tudását, hogy hogyan lehet megkerülni a TPM 2.0 követelményt, azokon a számítógépeken, amelyek nem felelnek meg a Microsoft igényeinek, de szeretnénk a legújabb Windows 11 rendszert használni vagy csak tesztelni. Fogjunk bele:


1.) - ELSŐ RÉSZ - MediaCreationTool letöltés és ISO készítés:

Látogassunk el a Github weboldalra az alábbi linkre kattintva, majd ott a jobb felső sarokban, kattintsunk a ZIP letöltése (Dovnloadd ZIP) gombra. MediaCreationTool program letöltése...

MediaCreationTool program letöltése

Ha lehetséges, töltsük le az Asztalra, majd egyszerűen kattintsunk ZIP csomagolt fájlra és a megjelent ablakban kattintsunk a Kicsomagolás ide gombra. Egy külön mappába megjelenik a MediaCreationTool program módosított változata, amely tartalmazza a Windows 11 letöltését is.

töltsük le az Asztalra

A kicsomagolt mappába kattintsunk a MediaCreationTool.bat parancsfájlra, az egér jobb oldali gombjával és válasszuk a megjelent egérmenüben a Futtatás rendszergazdaként linket.

válasszuk a Futtatás rendszergazdaként linket

Kattintás után azonnal megjelenik a kék színű MediaCreationTool.bat parancsfájl, a legalul található Windows 11 ISO fájlra vonatkozó információs sávval. Automatikusan felismeri a számítógépre telepített rendszer nyelvét, ebben az esetben hu-HU, azaz Magyar nyelvű rendszert fog letölteni és elkészíteni.

A kék színű ablakban megjelenik egy másik kis ablak ahol kattintsunk a 11 számmal jelölt gombra, azaz a Windows 11 rendszert jelző gomb. A gombra kattintás után újabb kis ablak jelenik meg ahol több lehetőség közül választhatunk. Mivel ez a leírás Windows Hyper-V virtuális gépre telepíthető Windows 11 -ről szól, ezért most kattintsunk a Create ISO gombra.

kattintsunk a Create ISO gombra

Gyors tipp: Ha virtuális gépen akarjuk futtatni a Windows 11 rendszert, akkor válasszuk az ISO elkészítését. Ha tiszta telepítést akarunk (pl. Windows 10 helyett vagy DualBoot), válasszuk a Create USB lehetőséget. Ebben az esetben készítsünk elő egy nagyobb flashmemóriát is.

A Create ISO gombra kattintás után azonnal megjelenik a Windows PowerShell ablaka, ami elindítja a MediaCreationTool program ablakát, ahol automatikusan elkezdi letölteni a Windows 11 rendszert, majd ugyancsak automatikusan elkészíti az ISO fájlt, amit az Asztalra készít, vagy ha nem, akkor keressük a MediaCreationTool.bat mappájába amit kicsomagoltunk előzőleg.

megjelenik a Windows PowerShell ablaka

Gyors tipp: A PowerShell a Microsoft DOS-prompt továbbfejlesztett változata, a parancssor utódja, aminek segítségével olyan, kisebb-nagyobb programokat lehet írni, melyekkel a Microsoft egyre több szoftverét lehet vezérelni.

2.) - MÁSODIK RÉSZ - Hyper-V funkció bekapcsolása:

Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat a billentyűzeten és a megjelent Futtatás kereső mezőbe írjuk be az optionalfeatures parancsot, majd nyomjuk meg az ENTER billentyűt, vagy kattintsunk az OK gombra.

kereső mezőbe írjuk be az optionalfeatures parancsot

Megjelent a Windows-funkciók be- és kikapcsolása ablaka. Pipáljuk be a Hyper-V opciót, és győződjünk meg arról, hogy a Hyper-V kezelőeszközök és a Hyper-V platform is ki van választva. Majd kattintsunk az OK gombra.

pipáljuk be a Hyper-V opciót

A Windows frissíti a rendszert. Bekapcsolja és elindítja a Hyper-V szolgáltatást, végül megkér, hogy indítsuk újra a gépet a befejezéshez. Kattintsunk az Újraindítás gombra.

Miután befejezte a rendszer ezeket a lépéseket, újraindítás után létrehozhatunk egy virtuális gépet a Windows 10 számára, amelyiket majd frissíteni fogunk Windows 11 -re.


3.) - HARMADIK RÉSZ - Virtuális gép Hyper-V használatával:

Indítsuk el a Hyper-V kezelőjét a virtuális gép létrehozásához. Újraindítás után sajnos nem indul automatikusan a Hyper-V virtuális gép, ezért nekünk kell azt megkeresni és elindítani. Tegyük a következőt:

A START MENÜ -ben kell keresni:

Kattintsunk a tálcán a baloldali sarokban található START MENÜ -re (Windows -Logo ikon), majd görgessünk lejjebb a Minden programok sávban és kattintsunk a Windows Felügyeleti eszközök mappára. Ebben a megnyílt mappába találjuk a Hyper-V kezelő ikonját. Kattintsunk a HyperV kezelője linkre.

a megnyílt mappába találjuk a Hyper-V kezelő ikonját

Megjelent a Hyper-V kezelő ablaka, amelyben automatikusan megjelenik egy virtualizálási kiszolgáló. Kattintsunk (csak ebben a példában a: DESKTOP-8RC1V91) a virtuális kiszolgálóra az egér jobb oldali gombjával és a felbukkanó ablakban vigyük az egérkurzort (ne kattintsunk, csak húzzuk) az Új bejegyzésre. Az egérkurzor érintésére újabb kis ablak jelenik meg. Itt már kattintani kell az egér baloldali gombjával a Virtuális gép linkre.

kattintsunk a Virtuális gép linkre

Megjelent az új virtuális gép varázsló ahol megadhatjuk a beállításokat az alábbiak szerint: Az első Alapismeretek és a második A Név és hely megadása beállítási ablak kimaradhat, ezért kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

A Generáció ablakban válasszuk 2. generáció opciót, majd kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

válasszuk 2. generáció opciót

A Memória hozzárendelése ablak kimaradhat, ezért kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

A Hálózatkezelés beállítása ablakban változtassuk a virtuális kapcsolót Default Switch állásba, azért, hogy elérhető legyen az internet kapcsolat a virtuális gépen is. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

változtassuk a kapcsolót Default Switch állásba

A Virtuális merevlemez csatlakoztatása ablakban más beállítást megadni nem fontos. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

A Telepítési beállítások ablakban jelöljük be az Operációs rendszer telepítése rendszerleíró lemezképfájlból előtti rádiógombot, majd kattintsunk a Tallózás gombra és adjuk meg a Windows 11 ISO fájl elérési útját (ahová a MediaCreationTool program mentette, a fenti leírás szerint). Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra majd a Befejezés gombra. A Virtuálisgép-kezelő elkészíti az új virtuális gépet, amely automatikusan telepíti majd a Windows 11 rendszert a betöltött ISO fájlból.

telepíti a rendszert a betöltött ISO fájlból

4.) - NEGYEDIK RÉSZ - Windows 11 telepítése virtuális gépre:

Az alábbi ablak jelent meg, ahol megkér, nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten a kezdéshez.

nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten

TIP:

Ha nem indul a telepítés, esetleg nem a fent látható kép jelenik meg, vagy sokáig nem történik semmi, kattintsunk a virtuális gép felső menüsorában látható zöld színű Alapra állítás gombra. Most biztos indulni fog a telepítés.

indítás alapraállítása

Ha sikerült elindítani a telepítést az alábbi képen látható Windows 11 telepítő első ablaka jelenik meg. Ha az ablakba a nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása helyes, kattintsunk a Tovább gombra.

Windows 11 telepítő első ablaka jelenik meg

A következő ablakba kattintsunk az ablak közepén található Telepítés gombra.

kattintsunk a Telepítés gombra

A következő ablakba adjuk meg a billentyűzet segítségével a Windows 11 rendszer termékkulcsot.

Ha nincs vagy később aktiválnánk a Windows -t, kattintsunk az ablak alján található Nincs termékkulcsom linkre, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Adjuk meg a rendszer termékkulcsot

A következő ablakba jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket jelölőnégyzetet, és kattintsunk a Tovább gombra.

jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket

A következő ablakba kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre, (a fenti Frissítés opciót akkor kell használni ha a régi Windows 10-et (vagy 8-at) frissítenénk Windows 11-re, azonban most a virtuális gépre még nincs telepítve semmilyen rendszer).

kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre

Amint rákattintottunk az Egyéni telepítésre, megjelent egy újabb ablak a számítógépen található meghajtóval. Kattintsunk először az egyetlen meghajtóra, kijelölve a telepítőnek, hogy ezzel a meghajtóval akarunk dolgozni, majd kattintsunk alul az Új linkre majd a Tovább gombra.

kattintsunk alul az Új linkre

Gyors tipp: Igaz, hogy csak egy meghajtó van, logikusan gondolkozva nem is telepítheti máshová a Windows 10 rendszert, azonban biztonsági okokból a rendszernek újabb kis méretű mappákat kell létrehoznia. Ezt csak akkor tudjuk elérni ha kattintunk az Új gombra.

A.) - Az Új gombra kattintva megjelenik alatta egy újabb beállítási lehetőség, ahol a meghajtó méretét változtathatjuk. Mivel virtuális gépen dolgozunk, ezért marad a méret és minden más beállítás az alapértékeken.

B.) - Kattintsunk az Alkalmaz gombra.

C.) - A gombra kattintva, mint látható a képen, több (csak pár MB -os) mappa is készült a védett rendszerfájloknak és rendszer összeomlás estére pedig helyreállítási mappának.

D.) - Kattintsunk a Tovább gombra, ahol megjelenik egy újabb ablak, ahol elkezdődik a tényleges Windows 10 telepítése.

marad minden beállítás az alapértékeken

Kész. Automatikusan elindul a tényleges Windows 10 rendszer telepítése. Türelem. A felsorolás végén, a Befejezés résznél a rendszer újra indul.

a Befejezés résznél a rendszer újra indul

1.) - Folytassuk a képernyőn megjelenő utasítást a telepítés befejezéséhez, ahol létre hozhatunk egy helyi fiókot, és kiválaszthatjuk az adatvédelmi beállításokat.

2.) - A Windows 11 további részletes telepítési lépéseit itt olvashatjuk…

VÉGE