Virtulis gép és TPM 2.0 megkerülése

»» 2021.OKT.05 / frissítve: 2022.DEC.23 ---

Virtulis gép és TPM 2.0 megkerülése

Windows 10 telepítése Hyper-V virtuális gépre majd frissítés a legújabb Windows 11 rendszerre a Windows Update (automatikus Windows frissítés) szolgáltatás segítségével, így megkerülve a TPM 2.0, a Secure Boot és az UEFI korlátozásokat.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Röviden:

Ezzel a módszerrel könnyen használatba vehetjük vagy tesztelhetjük a Windows 11 Insider Preview buildeket, hogy korai hozzáférést kapjunk az új funkciókhoz és változásokhoz a legújabb Windows 11 rendszerben, amelyeket a régebbi számítógépen a Microsoft által támasztott hardver korlátozások miatt nem tehetjük.

Ez a módszer nem az úgynevezett kettős indítású (Dual Boot) rendszer, hanem a már telepített Windows rendszerre készített Windows Hyper-V virtuális gép azaz virtuális környezetben indítható Windows 11 rendszer használatát teszi lehetővé, úgynevezett rendszer a rendszerben futtatás és használható egy időben mind a két Windows.

A művelet több lépésből áll:

  1. – Microsoft Hyper-V funkció bekapcsolása.
  2. – Virtuális gép létrehozása Hyper-V használatával.
  3. – Windows 10 telepítése virtuális gépre.
  4. – Csatlakozás Windows Insider programhoz.
  5. – Microsoft fiók készítés vagy belépés.
  6. – Frissítés Windows 11 rendszerre.

Amire szükség lesz:

Windows 10 ISO képfájl, ha van. Ha nincs, innen letölthető...

A.)A Windows 10 ISO képfájl letöltéshez a képen látható beállításokat válasszuk, majd kattintsunk a jobb oldalon található kék színű letöltés linkre, amely egy parancsfájlt tölt le.

B.)Kattintsunk a letöltött parancsfájlra az egér jobb oldali gombjával és a felbukkanó egérmenüben válasszuk a Futtatás rendszergazdaként parancsot a Windows 10 letöltéséhez és az ISO elkészítéséhez. Ennyi. Mindössze egy kattintás és kb: 30-60 perc múlva telepíthetjük a Magyar nyelvű Windows 11 rendszert az alábbiak szerint elkészített virtuális gépre

a képen látható beállításokat válasszuk

Abban az esetben, ha a Windows 10 Pro-t használjuk (Windows Home nem rendelkezik virtualizációval), telepíthetjük a Microsoft Hyper-V funkciót egy virtuális gép létrehozásához, amelyen tesztelhetjük vagy akár használhatjuk a Windows 11 -et anélkül, hogy külön hardverre vagy összetett beállításokra lenne szükség.

Gyors tipp: A virtuális gép beállítása lehetőséget biztosít a TPM2.0 és a „SECURE BOOT” bekapcsolására, amely opció bejelölése elhiteti a rendszerrel, hogy minden minimális követelményeknek megfelel a számítógép, még akkor is ha valójában ez nem igaz.

1.) - ELSŐ RÉSZ - Hyper-V funkció bekapcsolása:

Nyomjuk meg egyszerre a Windows -Logo + R gombokat egyszerre a billentyűzeten és a megjelent Futtatás kereső mezőbe írjuk be az optionalfeatures parancsot, majd nyomjuk meg az ENTER billentyűt, vagy kattintsunk az OK gombra.

pipáljuk be a Hyper-V opciót

Megjelent a Windows-funkciók be- és kikapcsolása ablaka. Pipáljuk be a Hyper-V opciót, és győződjünk meg arról, hogy a Hyper-V kezelőeszközök és a Hyper-V platform is ki van választva. Majd kattintsunk az OK gombra.

pipáljuk be a Hyper-V opciót

A Windows frissíti a rendszert. Bekapcsolja és elindítja a Hyper-V szolgáltatást, végül megkér, hogy indítsuk újra a gépet a befejezéshez. Kattintsunk az Újraindítás gombra.

Miután befejezte a rendszer ezeket a lépéseket, újraindítás után létrehozhatunk egy virtuális gépet a Windows 11 számára.


2.) - MÁSODIK RÉSZ - Windows virtuális gép létrehozása:

Indítsuk el a Hyper-V kezelőjét a virtuális gép létrehozásához. Újraindítás után sajnos nem indul automatikusan a Hyper-V virtuális gép, ezért nekünk kell azt megkeresni és elindítani. Tegyük a következőt:

A START MENÜ -ben kell keresni:

Kattintsunk a tálcán a baloldali sarokban található START MENÜ -re (Windows -Logo ikon), majd görgessünk lejjebb a Minden programok sávban és kattintsunk a Windows Felügyeleti eszközök mappára. Ebben a megnyílt mappába találjuk a Hyper-V kezelő ikonját. Kattintsunk a HyperV kezelője linkre.

Kattintsunk a virtuális kiszolgálóra

Megjelent a Hyper-V kezelő ablaka, amelyben automatikusan megjelenik egy virtualizálási kiszolgáló. Kattintsunk (csak ebben a példában a: DESKTOP-8RC1V91) a virtuális kiszolgálóra az egér jobb oldali gombjával és a felbukkanó ablakban vigyük az egérkurzort (ne kattintsunk, csak húzzuk) az Új bejegyzésre. Az egérkurzor érintésére újabb kis ablak jelenik meg. Itt már kattintani kell az egér baloldali gombjával a Virtuális gép linkre.

Kattintsunk a virtuális kiszolgálóra

Megjelent az új virtuális gép varázsló ahol megadhatjuk a beállításokat az alábbiak szerint: Alapismeretek ablak kimaradhat ezért kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra. A második a Név és hely megadása beállítási ablak jelent meg, ahol bármilyen másik nevet adhatunk a virtuális gépünknek, vagy hagyhatjuk a rendszer által megadottat, esetleg ha más partícióra, meghajtóra mentenénk, adjuk meg az elérési utat. Ebben az esetben pipáljuk be A virtuális gép mentése más helyre bejegyzés előtti négyzetet és a Tallózás gombra kattintva adjuk meg a mentési helyet. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

Név és hely megadása beállítási ablak jelent meg

A Generáció ablakban válasszuk 2. generáció opciót, majd kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

válasszuk 2. generáció opciót

A Memória hozzárendelése ablakban ajánlott a minimálisan felajánlott 1024 MB Indítási memória növelése (ebben a példában 4096 MB, ez jó) és győződjünk meg, hogy a Dinamikus memória használata ezen a virtuális gépen bejegyzés előtt be legyen pipálva a jelölő négyzet. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

Dinamikus memória használata

A Hálózatkezelés beállítása ablakban változtassuk a virtuális kapcsolót Default Switch állásba, azért, hogy elérhető legyen az internet kapcsolat a virtuális gépen is. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

változtassuk a virtuális kapcsolót Default Switch állásba

A Virtuális merevlemez csatlakoztatása ablakban a Méret bejegyzés utáni ablakban adjunk kevesebb értéket, mert dinamikusan bővülő virtuális merevlemezt hozunk létre és ha nem elegendő a tárolt adatoknak, automatikusan növeli a rendszer a méretet, így nem foglalja le feleslegesen a nagyobb helyet. Más beállítást megadni nem fontos. Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra.

adjunk kevesebb értéket

A Telepítési beállítások ablakban jelöljük be az Operációs rendszer telepítése rendszerleíró lemezképfájlból előtti rádiógombot, majd kattintsunk a Tallózás gombra és adjuk meg a Windows 10 ISO fájl elérési útját (egyelőre a Windows 10 kerül telepítésre, amit majd frissítünk Windows 11-re). Kattintsunk az ablak alján a Tovább gombra majd a Befejezés gombra. A Virtuálisgép-kezelő elkészíti az új virtuális gépet, amely automatikusan telepíti majd a Windows 10 rendszert a betöltött ISO fájlból.

adjuk meg a Windows 10 ISO fájl elérési útját

Végleges új beállítások:

Mint az alábbi képen is látható, megjelent a Virtuálisgép-kezelőben a Hyper-V virtuális gép. Egyelőre, kikapcsolt állapotban. Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan létrehozott virtuális gépre, majd a felbukkanó egérmenüben válasszuk a Beállítások lehetőséget.

válasszuk a Beállítások lehetőséget

A: Kattintsunk a baloldali menüben a Biztonság gombra.

B: A jobboldali beállítások ablakba, a Biztonságos rendszerindítás (Secure Boot) szakaszban pipáljuk be a Biztonságos rendszerindítás engedélyezése bejegyzés előtti jelölő négyzetet.

C: Győződjünk meg, hogy a Sablon bejegyzés alatt a Microsoft Windows alapértelmezett beállítás van kiválasztva.

D: A Titkosítás támogatása alatt ellenőrizzük, hogy a Platformmegbízhatósági modul engedélyezése be van-e pipálva. Ha nincs pipáljuk be a jelölőnégyzetet a TPM-követelmény engedélyezéséhez.

E: Pipáljuk be az Állapotgép és a virtuális gép áttelepítési forgalmának titkosítása előtti jelölőnégyzetet. Végül kattintsunk az Alkalmaz gombra.

Platformmegbízhatósági modul engedélyezése

Következő műveletként kattintsunk a baloldali menüben a Processzor gombra. Adjunk meg két vagy több magot, hogy a processzor képességei növekedjen (értelem szerűen, ha csak egy magos a számítógép, nem adhatunk hozzá 4 magot). Kattintsunk az Alkalmaz majd az OK gombra. Miután befejeztük ezeket a beállításokat, a virtuális gép használatra kész, már csak el kell indítani a Windows 10 telepítéséhez.

kattintsunk a baloldali menüben a Processzor gombra

3.) - HARMADIK RÉSZ - Windows 10 telepítése:

Megjelent a Virtuálisgép-kezelőben a kész Microsoft Hyper-V virtuális gép, kikapcsolt állapotban. Kattintsunk az egér jobb oldali gombjával az újonnan létrehozott virtuális gépre, majd a felbukkanó egérmenüben válasszuk a Csatlakozás linket.

válasszuk a Csatlakozás linket

Az újabb ablakban kattintsunk az ablak közepén az Indítás gombra, vagy a felső menüsorban az Indítás ikonra.

kattintsunk az ablak közepén az Indítás gombra

A virtuális gép az Indítás gombra kattintva azonnal elindítja a Windows 10 telepítését, ha a már feljebb található írás szerint ISO fájlként betöltöttünk a virtuális gép beállításainál.

Az alábbi ablak jelent meg, ahol megkér, nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten a kezdéshez.

azonnal elindítja a Windows 10 telepítését

TIP:

Ha nem indul a telepítés, esetleg nem a fent látható kép jelenik meg, vagy sokáig nem történik semmi, kattintsunk a virtuális gép felső menüsorában látható zöld színű Alapra állítás gombra. Most biztos indulni fog a telepítés.

indítás alapraállítása

Ha sikerült elindítani a telepítést az alábbi képen látható Windows 10 telepítő első ablaka jelenik meg. Ha az ablakba a nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása helyes, kattintsunk a Tovább gombra.

Windows 10 telepítő első ablaka jelenik meg

A következő ablakba kattintsunk az ablak közepén található Telepítés gombra.

Windows 10 telepítő első ablaka jelenik meg

Adjuk meg a billentyűzet segítségével a Windows 10 rendszer termékkulcsot. Ha nincs vagy később aktiválnánk a Windows -t, kattintsunk az ablak alján található Nincs termékkulcsom linkre, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Adjuk meg a rendszer termékkulcsot

A következő ablakba jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket jelölőnégyzetet, és kattintsunk a Tovább gombra.

jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket

A következő ablakba kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre, (a fenti Frissítés opciót akkor kell használni ha a régi Windows 10-et (vagy 8-at) frissítenénk Windows 11-re, azonban most a virtuális gépre még nincs telepítve semmilyen rendszer).

kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre

Amint rákattintottunk az Egyéni telepítésre, megjelent egy újabb ablak a számítógépen található meghajtóval. Kattintsunk először az egyetlen meghajtóra, kijelölve a telepítőnek, hogy ezzel a meghajtóval akarunk dolgozni, majd kattintsunk alul az Új linkre majd a Tovább gombra.

kattintsunk alul az Új linkre

Gyors tipp: Igaz, hogy csak egy meghajtó van, logikusan gondolkozva nem is telepítheti máshová a Windows 10 rendszert, azonban biztonsági okokból a rendszernek újabb kis méretű mappákat kell létrehoznia. Ezt csak akkor tudjuk elérni ha kattintunk az Új gombra.

A.) - Az Új gombra kattintva megjelenik alatta egy újabb beállítási lehetőség, ahol a meghajtó méretét változtathatjuk. Mivel virtuális gépen dolgozunk, ezért marad a méret és minden más beállítás az alapértékeken.

B.) - Kattintsunk az Alkalmaz gombra.

C.) - A gombra kattintva, mint látható a képen, több (csak pár MB -os) mappa is készült a védett rendszerfájloknak és rendszer összeomlás estére pedig helyreállítási mappának.

D.) - Kattintsunk a Tovább gombra, ahol megjelenik egy újabb ablak, ahol elkezdődik a tényleges Windows 10 telepítése.

marad minden beállítás az alapértékeken

Kész. Automatikusan elindul a tényleges Windows 10 rendszer telepítése. Türelem. A felsorolás végén, a Befejezés résznél a rendszer újra indul.

a Befejezés résznél a rendszer újra indul

1.) - Folytassuk a képernyőn megjelenő utasítást a telepítés befejezéséhez, ahol létre hozhatunk egy helyi fiókot, és kiválaszthatjuk az adatvédelmi beállításokat.

2.) - A Windows 10 további részletes telepítési lépéseit itt olvashatjuk ...


4.) - NEGYEDIK RÉSZ - Csatlakozás Windows Insider programhoz:

Ha végeztünk a Windows 10 telepítésével, ne állítsunk be semmit és ne telepítsünk illesztőprogramot, sem más programot, mert a Windows 11 rendszerre történő frissítést végezzük el a Windows Insider programban, amit azonnal indítunk az alábbiak szerint:

A Windows Insider Program eléréséhez kattintsunk a START MENÜ gombra a tálca baloldalán, alul, majd GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon), az újabb ablakban kattintsunk a FRISSÍTÉS ÉS BIZTONSÁG linkre.

kattintsunk a START MENÜ gombra

Az újabb ablakba a bal oldali menüben, legalul kattintsunk A WINDOWS INSIDER PROGRAM linkre, majd az újabb megjelent ablakba kattintsunk a Kezdés gombra.

Gyors tipp: Ha nem látjuk, vagy nincs engedélyezve a funkció konfigurálására vonatkozó lehetőség, kattintsunk a START MENÜ gombra a tálca baloldalán, alul, majd GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon), kattintsunk az ADATVÉDELEM linkre, az újabb ablakba a bal oldali menüben kattintsunk a DIAGNOSZTIKA ÉS VISSZAJELZÉS linkre majd a következő ablakba jelöljük be az OPCIONÁLIS DIAGNOSZTIKAI ADATOK előtti rádiógombot, majd térjünk vissza a Windows Insider Program ablakhoz.

kattintsunk WINDOWS INSIDER PROGRAM linkre

5.) - ÖTÖDIK RÉSZ - Microsoft fiók készítés vagy belépés:

Az újabb ablakban csatlakozni kell az előzőleg elkészített Microsoft fiókunkhoz, ezért kattintsunk a + jel utáni Fiók csatlakoztatása linkre és kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat.

csatlakozni kell a Microsoft fiókunkhoz

Ha nincs regisztrált fiók, ebben az esetben is útmutatást kapunk a további ablakokban ha kattintunk a Folytatás gombra.

kattintsunk a Folytatás gombra

A Microsoft fiókba bejelentkezés után vagy az új regisztrált fiók elkészítése után, kattintsunk a bennfentes beállítások ablakban (Windows Insider program) a felajánlott csatornára (ebben a példában: Kiadás elötti csatorna), majd kattintsunk a Megerősítés gombra.

válasszuk ki a felajánlott csatornát

A Megerősítés gombra kattintás után két ablak jelenik meg. Az első tájékoztató jellegű, általános információval, ahol kattintsunk a Megerősítés gombra. A második ennél fontosabb ablak, itt megkér a rendszer, hogy az eddigi beállítások érvénybe léptetése végett indítsuk újra a számítógépet. Kattintsunk az Újraindítás most gombra.

Kattintsunk az Újraindítás most gombra

6.) - HATODIK RÉSZ - Frissítés Windows 11 rendszerre:

Újraindítás után két művelet következik. Az első úgy tűnik nem fontos, azonban szükséges a Windows 10 frissítése, mert olyan fájlok települnek, amelyek elindítják a Windows 11 frissítési folyamatot.

  1. – Először a Windows 10 frissítése szükséges.
  2. – Második a végleges Windows 11 rendszerre frissítés.

1.) - Első művelet - Windows 10 frissítése:

A Windows 10 frissítések kereséséhez kattintsunk a START MENÜ gombra a tálca baloldalán alul, majd GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon), az újabb ablakban kattintsunk a FRISSÍTÉS ÉS BIZTONSÁG linkre.

kattintsunk a FRISSÍTÉS ÉS BIZTONSÁG linkre

Az újabb ablakba kattintsunk a Frissítések keresése gombra.

kattintsunk a Frissítések keresése gombra

A képen látható a letöltendő frissítések felsorolása, amit automatikusan letölt és telepít. Ha végzett minden szükséges frissítés telepítésével, megkér, hogy indítsuk újra a számítógépet. Kattintsunk az Újraindítás gombra.

a letöltendő frissítések felsorolása

2.) - Második művelet - Windows 11 -re frissítés:

Újraindítás után következik a Windows 11 frissítés. Járjunk el hasonló módon, mint a Windows 10 frissítésénél.

A Windows 11 frissítések kereséséhez kattintsunk a START MENÜ gombra a tálca baloldalán alul, majd GÉPHÁZ (kis fogaskerék ikon), az újabb ablakban kattintsunk a FRISSÍTÉS ÉS BIZTONSÁG linkre.

kattintsunk a FRISSÍTÉS ÉS BIZTONSÁG linkre

Az újabb ablakba kattintsunk a Frissítések keresése gombra.

kattintsunk a Frissítések keresése gombra

A képen látható Windows 11 letöltendő frissítések felsorolása, amit automatikusan letölt és telepít. Türelem, ez eltarthat egy darabig. Mivel a Windows 10 telepítése már lezajlott (telepítés közben már megadtuk a szükséges beállításokat), a Windows 11 frissítésénél nincs különösebb igény az újabb rendszerbeállításokra, ezért minden frissítés a háttérben zajlik. Ha végzett minden szükséges frissítés telepítésével, megkér, hogy indítsuk újra a számítógépet. Kattintsunk az Újraindítás gombra.

a letöltendő frissítések felsorolása

Újraindítás után, a Windows 11 rendszer Asztala fogad, ami egy kicsit (vagy nagyon) eltér a megszokott Windows előző verzióitól. A Tálcán a Windows -Logo ikonra kattintva érhetjük el a rendszer funkcióit.

a Windows -Logo ikonra kattintva érhetjük el a rendszer funkcióit

2.) - A Windows 11 további részletes telepítési lépéseit itt olvashatjuk…

VÉGE