Windows 11 telepítése USB-meghajtóról

»» 2021.JÚL.12 / frissítve: 2022.DEC.20 ---

Windows 11 telepítése USB-meghajtóról

A Redmondi székhelyű Microsoft cég 2021. 06. 24-én jelentette be először hivatalosan, hogy az előző Windows 10 utóda, sokadik névváltozat után Windows 11 néven jelenik meg. Mint végleges változat 2021 őszén vált elérhetővé bárki számára.


Windows hírek és tippek

Windows Blog-hírek

windows 10 ISO és frissítések letöltése

Windows 10 frissítések

windows 11 ISO és frissítések letöltése

Windows 11 frissítések


Valójában a Windows 11 rendszer követelményei is megváltoztak. A Windows 10-hez viszonyítva most 64 bites CPU-ra van szükség, és legalább két magos processzorra. A RAM 4 GB, illetve a tárolási követelményekhez 64 GB kell. További új követelmények a TPM 2.0, a DirectX 12, a Precision érintőpad és még sok más.

Bootolható rendszer készítése:

Fogjunk bele a Windows 11 telepítésébe, feltételezve, hogy a régi Windows 10 vagy még régebbi Windows 8 helyébe telepítjük. Természetesen ebben az esetben a régi törlésre kerül.

Amire szükség lesz:

Gyors tipp: Elsősorban szükség lesz a régi Windows 10 (vagy 7-8) rendszerből megmaradt termékkulcsra, ami érvényes Windows 11-re is. Ha nincs, akkor érvényes licencet kell vásárolni a Microsoft Store-ból, (Microsoft Áruház), vagy egy másik viszonteladótól.

  1. Windows 11 ISO fájl. Letöltés a Microsoft webhelyéről...
  2. az alábbi kép szerint válasszuk a beállításokat
  3. Legalább 8 GB flashdrive vagy pendrive, mivel az ISO fájl több mint 4 GB (a flash gyorsabb mint a pendrive).
  4. Rufus.exe program. (Rufus 3.21 (1.3 MB) 2022.dec.23). Itt letölthető ...

Szükség lesz egy külön partícióra, nagyobb pendrive-ra, flashdrive-ra vagy USB-s külső merevlemezre az adatok mentésére, ha féltve őrzött videó, kép, dokumentum van azon a partíción, amelyikre a Windows 11-et telepítenénk. Ezt mindenek előtt el kell végezni, mert ha elfelejtjük, telepítés közben minden adat törlésre kerül.

Bootolhato Windows 11 készítése Rufus programmal:

1.) Csatlakoztassuk a számítógép egy üres USB portjába az elkészített flashdrive-ot (vagy pendrive-ot ha csak ez van). Figyelem: Mentsük a flashdrive-ról (vagy pendrive-ról) minden adatot ha kell, mert minden törlésre kerül.

Csatlakoztassunk egy legalább 4Gb flashdrive-ot

2.) Indítsuk el a letöltött Rufus programot (telepítés nélkül használható) azért, hogy az elkészített ISO állományt a csatlakoztatott USB eszközre írhassuk.

Válasszuk az alábbi beállításokat:

3.) Az alábbi képen látható módon változtassuk meg a beállításokat a Rufus programban:

Az USB eszközt azonnal automatikusan felismeri, és a legfelső Eszköz tulajdonságai bejegyzés alatt feltünteti. A fő ablakba kattintsunk a KIVÁLASZTÁS gombra, és a fájlkezelőbe (explorer), keressük meg a már meglévő Windows ISO állományt a számítógépen, ahová letöltöttük. A fájlkezelő ablakába kattintsunk alul, jobb oldalt a Megnyitás gombra. A Rufus program betölti az ISO fájlt. A fájlrendszer legyen FAT helyett NTFS-re állítva, végül kattintsunk az INDÍTÁS gombra.

ne kapcsoljuk ki a secure bootot

4-5 perc alatt végez a flashdrive-ra írással, a végeredmény pedig egy automatikusan induló (bootolható) Windows 11 rendszer.

4.) Ha kész, a rufus program egy üzenőablakban emlékeztet, hogy kapcsoljuk ki a „SECURE BOOT” opciót. Hagyjuk figyelmen kívül, mert a Windows 11-ben, a Windows 10-el ellentétben, a telepítéshez SZÜKSÉGES a secure boot bekapcsolása. Egyszerűen kattintsunk a Bezárás gombra.

a telepítéshez SZÜKSÉGES a secure boot bekapcsolása

A Windows 11 tiszta telepítése két részből áll:

Először el kell végezni a telepítési folyamatot, amely lehetővé teszi a meghajtó törlését, ami biztosítja annak tisztaságát esetleges kémprogramok, vírusok eltüntetését, a partíciók konfigurálását és a Windows 11 tiszta példányának telepítését.

A második rész az OOBE (out-of-box), azaz a folyamat, amely lehetővé teszi a személyes beállításokat, a nyelv beállítást, a fiók, az adatvédelem és egyebek konfigurálását.

Gyors tipp: Figyelem: Ez egy emlékeztető, hogy a folyamat mindent töröl a számítógépen található azon partíciójáról ahová a rendszert telepítjük. Egy javaslat: ha nem mentettük fontos adatainkat, akkor tegyük meg most és csak ezután fogjunk a telepítésbe.


Végül egy nagyon jó tanács:

Nyissuk meg az Ez a gép-ben (Sajátgép) az Eszközök és meghajtók ablakot és az ott található meghajtók db. számát és azok méretét, ami GB-ban van feltüntetve, jegyezzük fel egy papírra, azért, hogy telepítés közben helyesen válasszunk a meghajtók közt, akkor mikor törölni kell, és akkor mikor ki kell választani melyikre kerüljön a telepítés. Helytelen választás esetén kellemetlen adatvesztéssel járhat.

meghajtók méretét jegyezzük fel egy papírra

Gyors tipp: Például így: C= 121 GB, a másik D= 119 GB. Ha csak egy meghajtó van pl: csak C:\, nem kell lejegyezni, mert mindenképp törlésre kerül.

A Windows 11 tiszta telepítéséhez tegyük a következőt:

1.) Indítsuk el, vagy újra a számítógépet a Windows 11 csatlakoztatott USB adathordozóval együtt, amit a fenti módszer szerint készítettünk a Rufus programmal. Az alábbi ablak fogad újraindítás után ahol megkér, nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten a kezdéshez.

nyomjunk egy akármilyen gombot a billentyűzeten

2.) Ha a "Windows telepítése" ablakba a nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása helyes, kattintsunk a Tovább gombra.

nyelv, pénznem és billentyűzet beállítása

3.) A következő ablakba kattintsunk a Telepítés gombra.

kattintsunk a telepítés gombra

4.) Adjuk meg a billentyűzet segítségével a Windows 11 rendszer termékkulcsot, majd kattintsunk a Tovább gombra.

Adjuk meg a Windows 10 rendszer termékkulcsot

5.) A folytatáshoz jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket jelölőnégyzetet, és kattintsunk a Tovább gombra.

jelöljük be az Elfogadom a licenc feltételeket

6.) A következő ablakba kattintsunk az Egyéni telepítés lehetőségre, (a fenti Frissítés opciót akkor kell használni ha a régi Windows 10-et (vagy 8-at) frissítenénk Windows 11-re).

kattintsunk az Egyéni telepítési lehetőségre

7.) Ha lejegyeztük a meghajtó méretét, a fenti jó tanács szerint, most vegyük elő a papírt a törlendő meghajtó azonosítása végett, ami ebben a példában C:\ 121 GB. A hozzá tartozó kisebb méretű meghajtókat is törölhetjük, mert újakat hoz létre automatikusan.

8.) Kattintsunk a törlendő meghajtóra a kijelöléshez, majd kattintsunk a Törlés gombra. Ezután kattintsunk a következő meghajtóra, majd a Törlés gombra. Hasonlóan járjunk el mindegyikkel. Figyeljük meg, ahogy megtörténik a törlés a partíciók egyesülnek. Nő a méret. Kattintsunk a Tovább gombra.

Azt a meghajtót ne töröljük amelyiken saját adatokat tárolunk

Gyors tipp: Azt a meghajtót NE töröljük amelyiken saját adatokat tárolunk, mert elvész minden féltve őrzött adat (ebben a példában a D:\ meghajtó, 119 GB).

9.) A törlés után mindössze két partíció marad a meghajtón (merevlemezen). Egy régi, ebben a példában a D:\, 119 GB, ami tartalmazza a telepítés előtt erre a partícióra mentett adatainkat, és egy most még „nyers”, azaz formázatlan 121 GB-os, ami a merevlemezünk fő partíciója lesz a telepítés után, azaz C:\.

Kattintsunk először arra a meghajtóra, amelyikre a Windows 11 rendszert akarjuk telepíteni megmutatva ezzel a telepítőnek, hogy melyik meghajtóval akarunk dolgozni, majd kattintsunk alul az Új linkre majd a Tovább gombra.

törlés után mindössze két meghajtó marad

10.) A rendszer automatikusan kiszámolja a méretet. Ebben a példában NEM változtatunk a méreten, hanem egyszerűen kattintsunk az Alkalmaz majd a Tovább gombra.

kattintsunk a formázatlan meghajtóra, majd a Formázás linkre

11.) Mint látható a képen, több (csak pár MB) mappa is készült a védett rendszerfájloknak és rendszer összeomlás estére pedig helyreállítási mappa. Ezeket ne formázzuk hanem kattintsunk a formázatlan meghajtóra, majd a Formázás linkre, és ha kész a formázás, kattintsunk a Tovább gombra. Figyelem: Csak ezt az egy meghajtót formázzuk. A többi kisebb vagy nagyobb meghajtót TILOS formázni!

kattintsunk a formázatlan meghajtóra, majd a Formázás linkre

12.) Kész. Automatikusan elindul a tényleges Windows 11 rendszer telepítése. Türelem. A felsorolás végén, a Befejezés résznél a rendszer újra indul.

Gyors tipp: Figyelem: Újraindulás után bármelyik billentyűzet gombot TILOS megnyomni, még akkor is, ha a rendszer kéri, mert újraindul a telepítés! Jó ötlet újraindulás után azonnal eltávolítani az USB telepítő meghajtót. Már nem kell.

a Befejezés résznél a rendszer újra indul

13.) Indulás után megjelent az első ablak, ahol a telepített fájlokat konfigurálja (3-4 percig tart).

a telepített fájlokat konfigurálja

14.) A következő ablakba beállítja a billentyűzetet. Ha helyes, kattintsunk az Igen gombra.

beállíthatjuk a billentyűzetet

15.) Az eddig elvégzett telepítés beállítása következik.

16.) Kattintsunk a kiválasztáshoz a Beállítás személyes használatra linkre. Majd a Tovább gombra. (A Beállítás munkahelyi vagy iskolai használatra, Windows szerver alapú tartományhoz való csatlakozást jelent, amit még a vállalati gépeken is ritkán állítanak be).

Az eddig elvégzett telepítés beállítása

17.) A zökkenőmentes telepítés befejezése érdekében, jelentkezzünk be email, telefon vagy skype felhasználó nevünkkel a Microsoft fiókba. Bejelentkezhetünk biztonsági kulccsal is, ezért kattintsunk a Bejelentkezés biztonsági kulccsal linkre és a következő ablakban készíthetünk biztonsági kulcsot. Ebben a példában én Skype felhasználó nevemmel jelentkeztem be. Kattintsunk a Tovább gombra.

adjuk meg email címünket, majd gépeljük be a jelszót

18.) Meg kell adnunk egy Windows Hello pin kódot is a bejelentkezéshez. Kattintsunk a Pin-kód létrehozása gombra.

Meg kell adnunk egy Windows Hello pin kódot

19.) Adjunk meg egy általunk választott pin kódot. Kattintsunk a OK gombra.

Adjunk meg egy általunk választott pin kódot

20.) Az újabb ablakban a régebben használt fájljaink is szinkronizálva vannak, ezért a régi alkalmazásainkat visszaállíthatjuk a felhő alapú OneDrive tárhelyről. Ebben a példában a Beállítás új eszközként opció lett kiválasztva. Kattintsunk a Tovább gombra.

alkalmazásainkat visszaállíthatjuk a felhő alapú OneDrive tárhelyről

21.) A Windows 11 lehetőséget ad a hely meghatározására, ami segíthet akár a térkép vagy navigáció pontosított használatához, esetleg az időjárás lekérdezésben is. Kattintsunk a Elfogadás gombra.

A Windows 11 lehetőséget ad a hely meghatározására

22.) A fenti beállításokon kívül még 4 - 5 ablak jelenik meg ahol be lehet állítani kényelmi és biztonsági opciókat.

23.) Újabb ablak, újabb véget nem érő opciókkal. Türelem, egyszer biztos vége lesz a sok ablaknak. Itt akár minden rádiógombot bepipálhatunk. Kattintsunk a Elfogadás gombra.

Itt akár minden rádiógombot bepipálhatunk

24.) Ebben az ablakban a Windows 11 felajánlja a fájlok tárolását az OneDrive felhő alapú szolgáltatásba, azonban ebben a példában a Fájlok tárolása csak ezen az eszközön lehetőség került kiválasztásra. Kattintsunk a Tovább gombra.

Fájlok tárolása csak ezen az eszközön lehetőség

25.) Végre elkezdődik a Windows rendszer idáig kiválasztott beállításainak szinkronizálása, véglegesítése.

elkezdődik a Windows rendszer beállításai

26.) A telepítés befejezése után, megjelent a Windows 11 új Asztala, ahol újabb beállítási műveleteket végezhetünk.

27.) Kezdjük ezeket a beállításokat az Asztali ikonok megjelenítésével. Tegyük ki a Sajátgép Ez a gép ikont és a felhasználó fájljai mappát az Asztalra, hogy mindig kéznél legyenek.

Kattintsunk a Windows-Logo ikonra (alul) a Tálcán. Ezután kattintsunk a fogaskerék szimbólumra, amely egyben a Beállítások ikon is.

megjelent a Windows 11 új Asztala

28.) Az újabb ablakban kattintsunk a Személyre szabás gombra.

kattintsunk a Személyre szabás gombra

29.) Ezután a jobb oldali menüben kattintsunk a Témák linkre.

kattintsunk a Témák linkre

30.) Az újabb megjelent ablakban kattintsunk az Asztal ikonbeállításai linkre.

kattintsunk az Asztal ikonbeállításai linkre

31.) Az újabb megjelent kis ablakban, legfelül pipáljuk be a Számítógép és Felhasználó fájljai rádió gombokat. Jóváhagyáshoz pedig kattintsunk az Alkalmaz és az OK gombokra.

pipáljuk be a Számítógép és Felhasználó fájljai rádió gombokat

32.) Kész. A telepítés befejeződött.

VÉGE